Vláda ruší stravenky, místo nich dostanou zaměstnanci peníze

Konec stravenek v roce 2021? Uvidíme, jak se zaměstnavatelé rozhodnou Canva

Sněmovna v prvním čtení podpořila v úterý balíček, jehož součástí je i takzvaný stravenkový paušál. Zaměstnavatelům by od příštího roku pomohl nahradit stravenky hotovostí. O tom, jestli zaměstnanci dostanou stravenky, nebo peníze, bude však i nadále rozhodovat zaměstnavatel.

Co v článku najdete

Přečtěte si také

Bobkový list: Zatočí s migrénou, cukrovkou i moly ve skříni

Díky stravenkovému paušálu bude moci zaměstnavatel dát peníze, které by vydal za stravenky, přímo zaměstnanci, a to bez zdanění a odvodu na sociálním a zdravotním pojištění. Zaměstnavatel si také může stravenkový paušál odečíst z daní. 

Ministryně financí Alena Schillerová na tiskové konferenci novinářům sdělila: „Máme milion zaměstnanců, kteří nedosáhnou ani na stravenky ani na závodní stravování, a argument, že lidé, když dostanou peníze, tak nebudou jíst, tak to je pro mě úplně úsměvné. Vemte si, že člověk nepřestane uspokojovat svou základní lidskou potřebu jen proto, že nedostal papírky."

Jak to bude se stravenkami od roku 2021? O tom rozhodne vláda Canva

Doposud musejí z výdělků odvádět restaurace ze stravenek 5 až 7 procent stravenkovým společnostem, což se některým provozovatelům restaurací nelíbí. 

Václav Stárek, prezident asociace hotelů a restaurací, komentuje situaci následovně: „Pro provozovatele restaurací jsou stravenky poměrně nákladná záležitost a v závěru na tom tratí i zákazníci, protože všechny tyto náklady musí restaurační provozy započítat do ceny pokrmů.“

Stravenkami se dá platit i v obchodech a mnozí zaměstnavatelé ty papírové již vyměnili za platební stravenkové karty, kam posílají převodem každý měsíc svým zaměstnancům peníze. Například firma Edenred v rámci koronavirové pandemie navýšila limit 1 nákupu na 2 000 Kč z původní pětistovky. 

Pokud stravenkový paušál projde dalším schvalováním, měl by začít platit začátkem příštího roku.