Krabička cigaret vyjde kuřáky od příštího roku až na 150 korun. Jak to bude s těmi elektronickými?

Cena tabákových výrobků se v roce 2021 opět zvýší Canva

Poslanci tento týden schválili zvýšení spotřební daně na cigarety a tabák od příštího roku o zhruba 5 procent. Ekonomové však už teď vzkazují, že kvůli koronavirové krizi si kuřáci za krabičku cigaret připlatí mnohem více.

Přečtěte si také

Jak doma pěstovat bylinky ze supermarketu

V úterý odpoledne poslanci ve sněmovně schválili vládní daňový balíček, ve kterém odsouhlasili zvýšení daně na tabák a cigarety. Spotřební daň na tyto produkty v letech 2021 až 2023 stoupne o zhruba 5 procent ročně. Ekonomové však už teď hlásají, že si kuřáci připlatí víc, než vláda avizuje. Cigarety totiž nezdraží o 5,40 koruny, ale až o 13 korun, a to z jednoho prostého důvodu: Výrobci by jinak přišli o část marže, což nedovolí! V praxi to znamená, že nejlevnější cigarety (myšleno ty do 90 korun) podraží o 11 korun a krabička luxusních cigaret značky Davidoff, která dnes vyjde kuřáka na 130 korun, v důsledku dalšího zdanění může vyjít do tří let až na 150 korun.

Ekonom Lukáš Kovanda vysvětluje, jak vidí situaci kolem zvýšení daní: „Lidé se musí připravit na to, že budou platit vyšší daně. Nebude to hned letos a asi ani ne v příštím roce, vzhledem k tomu, že jsou volby. Velmi se ovšem obávám, že po volbách v roce 2021 dojde ke zvyšování daně z tabáku a lihovin, a to nad rámec toho zvyšování, které je naplánováno nyní až do roku 2023,“ prozradil Kovanda, který je rovněž členem Babišova poradního orgánu v Národní ekonomické radě vlády.

Elektronické cigarety si svou cenu udrží Canva

Výrobci tabákových výrobků se však obávají, že kuřáky vyšší cena cigaret donutí k jejich nákupu na černém trhu nebo pro ně budou vyrážet častěji za hranice do Polska či na Slovensko, kde vyjdou levněji.

Jak moc podraží elektronické cigarety?

Zpráva, která potěší milovníky elektronických cigaret, je ta, že u nich se očekává jen minimální zdražení. U zahřívaných tabákových výrobků, jako jsou například cigarety Heets značky iQOS, by ceny měly zdražit maximálně o dvě koruny.