3 tipy, jak sestavit nákupní seznam, který vám ušetří čas i peníze

Žena nakupuje v supermarketu s telefonem Drazen Zigic / Shutterstock.com

Raději nespoléhejte na to, že si v supermarketu vzpomenete, co všechno vám doma chybí. Spíš by vás mohlo zlákat zboží, které nepotřebujete, a zbytečně byste tak utráceli. Efektivnější je vytvořit si předem nákupní seznam. Sice to zabere pár minut, ale ve finále ušetříte čas i peníze a nebudete ve stresu, že jste něco zapomněli. V dnešní době máte spoustu možností. Můžete si seznam napsat na papír, ale využít se dají i nákupní seznamy na webu nebo v mobilních aplikacích.

Přečtěte si také

Velikonoční soutěž s Kauflandem! Vyhrajte 3 poukázky na nákup v hodnotě 3000 Kč

Podle čeho nákupní seznam sestavit?

Důležité je se nejprve rozhodnout, na základě jakých kritérií nakupujete. Někdo si chce doplnit zásoby toho, co mu chybí, někdo dokupuje základní potraviny. Jiní lidé se striktně řídí plánovanými recepty nebo aktuálními slevami.

3 tipy, jak sestavit nákupní seznam

  1. Na seznam si napište potraviny, které vám došly a případně i ty, z nichž budete připravovat snídaně, svačiny nebo občerstvení pro návštěvy. Doporučujeme si před nákupem zkontrolovat, jestli nemáte v lednici či ve spíži nic prošlého, abyste na nákup nemuseli brzy znovu.
  2. Další možností je vycházet ze základních surovin, jako jsou vajíčka, mléko, pečivo, maso, zelenina apod. Ty pak už jen doplníte potravinami, které jsou zrovna v akci nebo na ně prostě jen máte chuť. Určitě se ale neřiďte pouze tím, jaké jídlo byste si dali v danou chvíli. Při psaní seznamu je lepší se zamyslet, co budete chtít vařit v dalších dnech, jestli se budete stravovat doma či venku atd.
  3. Můžete mít také dopředu naplánované vaření podle receptů. Možná si je pamatujete, možná si je najdete v kuchařkách nebo online. Jisté ale je, že se od nich bude odvíjet váš seznam. Pokud se náhodou stane, že něco v supermarketu mít nebudou, mějte raději připravenou alternativu, většina surovin se dá bez problému nahradit.
Muž si prohlíží zboží v obchodě BMPhotolab / Shutterstock.com

Na papíře nebo v mobilní aplikaci

Ať už je pro vás důležité kterékoli hledisko, můžete si seznam napsat klasicky na papír nebo dát přednost moderní elektronické verzi. Nákupní seznam na internetu nebo v mobilní aplikaci vám může ulehčit hledání slev ve vašem okolí i sdílení vybraného zboží s dalšími členy rodiny – jednoduše jej odešlete e-mailem svému partnerovi či blízkým.

Základní suroviny se v kuchyni neztratí

Spousta řetězců má svoje vlastní appky, pokud ale chcete mít ucelený přehled, bude pro vás ideální mobilní aplikace Kupi.cz. Kromě aktuálních slev a letáků v ní najdete i chytrý nákupní seznam, vyhledávač obchodů, nebo dokonce funkci, která vám umožní po naskenování čárového kódu zboží najít nejvýhodnější nabídky.

Navíc si do ní můžete nahrát všechny věrnostní karty z obchodů – u placení pak stačí z kapsy vytáhnout mobilní telefon a appku otevřít.