Jak zužitkovat staré pečivo: Kulinářské fígle, které musíte znát!

Chléb i jiné pečivo nemusíte vyhazovat do koše, naučte se ho zpracovat Canva

Zbyl vám chléb nebo jiné pečivo, které je vám líto vyhodit? Existuje pár dobrých tipů, jak takové pečivo rychle zpracovat a ještě si na něm i po pár dnech pochutnat. Naučíme vás, jak si připravit výborné domácí krutonky do salátu i polévek, chipsy nebo rychlé topinky.

Přečtěte si také

6 tipů, jak na praní černého prádla, aby časem nezešedlo: Chyby, které dělá většina z nás
6 tipů, jak na praní černého prádla, aby časem nezešedlo: Chyby, které dělá většina z nás

Strouhanky a drtě: Podceňovaná pravá ruka kuchaře

Vaříte guláš a říkáte si, že by nebylo od věci jej poctivě zahustit strouhaným chlebem? Pro tyto případy se vyplatí udělat si ze zbytků kváskových chlebů strouhanku. Může být jemnější právě na zahuštění či rozbitá v mixéru na hrubší kusy. Tu potom využijete k výrobě jemných nádivek do masa nebo krustiček s máslem a bylinkami na pečenou rybu. 

Tip: Vyzkoušejte polévku, omáčku nebo guláš zahustit drtí ze starého pečiva, budete překvapeni výsledkem! 

Staré pečivo se skvěle hodí do salátů Canva

Sušené nebo opékané krutony

Chléb či pečivo nakrájejte na kostičky nebo na větší kusy a nechte buď na teplém místě uschnout nebo s troškou oleje dozlatova upečte v troubě. Jde o to dostat z chleba co nejvíc vlhkosti pryč, což se lépe povede, když kousky rozložíte na plech do trouby než při opékání na pánvi. Poté vychladlé uložte do vzduchotěsné nádoby.

  • Kostičky s olejem spotřebujte dříve: Do salátů na posyp, do krémových polévek, jako zpestření míchaných vajíček nebo omelet, do různých masových směsí nebo jako mlsání, kdy můžete tyto kostičky znovu zahřát v troubě na režim gril posypané sýrem. 
  • Suché kostičky vydrží bez úhony až měsíc: Používejte stejně jako ty s olejem, případně z nich snadno a rychle můžete udělat v mixéru strouhanku nebo drť, zahustit výpek či hustou polévku.

Tip: Už jste vyzkoušeli olivový olej ve spreji? Že ne? Pak děláte velkou chybu, je naprosto skvělý pro přípravu salátů, na vymazání forem při pečení a skvěle se hodí právě na krutonky pečené v troubě. Rozprašovač pečivo „omastí“, ale jen tenkou vrstvou oleje. 

Naprostá pecka do kuchyně, vyzkoušejte olivový olej ve spreji

Krutony ze starého pečiva Canva

Kořeněné chipsy z pečiva

Tence nakrájené pečivo okořeníme podle chuti (tymián, provensálské bylinky, rozmarýn, česnek) nebo učiníme pikantními (chilli, pepř, kurkuma, různé druhy hotových kořenicích směsí dle chuti, grilovací, masové). Poté je nasucho nebo částečně s olejem opečeme a máme hotový snack k televizi, který navíc pár dnů vydrží.

Tip: Nakrájejte rohlíky na tenká kolečka a okořeňte je tím, co máte rádi. Dejte na plech a lehce zakápněte olivovým olejem. Krátce opečte v troubě a máte vynikající domácí chipsy, podobné těm, které se dají koupit v obchodech pod názvem Bake Rolls. 

Opět nezapomeňte i takto udělané dobroty uchovávat ve vzduchotěsné nádobě, na volném vzduchu a ve vlhku by rychle ztratily na chuti i konzistenci. 

Dostali jste chuť na něco slaného k televizi?

Topinka nikdy nezklame

Další možností, jak neplýtvat chlebem, je udělat z něj topinky. Jednoduše chléb opražte nasucho či lehce s olejem na pánvi. Topinky jsou skvělou večeří nebo svačinkou. Nemusíte je sníst hned, když je necháte vychladnout a uchováte ve vzduchotěsné nádobě, můžete si na nich pochutnat i další den. Křupavé topinky jsou skvělé na výlet nebo jen tak s pomazánkou či paštikou. 

Tip: Topinky potřete česnekem, dejte na ně na kolečka pokrájená rajčátka, plátky mozzarelly a posypte čerstvou bazalkou. Tuhle kombinaci skvěle doplní krémové balsamico, které seženete v supermarketech za cenu kolem 50 Kč.