Jak vyčistit pračku? 3 tipy, aby vaše prádlo vždy svěže vonělo

Aby prádlo svěže vonělo, je třeba pravidelně čistit pračku AndreyPopov / Canva

Používáte na praní prádla kvalitní prací prostředky i aviváže, ale prádlo i tak nevoní? A kdy jste naposledy čistili pračku? Že je to déle než měsíc? Pak je třeba pračku vyčistit. V bubnu se totiž mohou usazovat nerozpuštěné části pracích prášků a různé nečistoty, které mohou způsobovat zápach. Na vyčištění pračky nebudete potřebovat žádný speciální kupovaný prostředek. Bude vám stačit ocet, soda nebo kyselina citronová. Můžete si vybrat, který ze tří způsobů si zvolit.

Přečtěte si také

Co nejvíce štve zákazníky v obchodech? Neochotný personál i dlouhé čekání ve frontách u pokladen

1. Jak vyčistit pračku octem

Obyčejný kvasný lihový ocet je levný a ekologický prostředek na úklid domácnosti. Vyrábí se kvašením brambor, cukrové řepy nebo některých obilovin. Za 1 litr octa zaplatíte jen 10 Kč. Odměřte 200 ml octa a nalijte jej do bubnu pračky nebo do zásobníku. Zapněte pračku na 90 stupňů a nechte cyklus projet naprázdno. Dvířka, zásobník a další venkovní části pračky můžete otřít hadříkem namočeným v octu a vodě.

Tip na úklid s octem

Ocet odstraňuje vodní kámen, dezinfikuje a zbavuje nepříjemných pachů. Proto ho můžete použít nejen na čištění pračky, ale také na běžný úklid domácnosti. A pokud vám ocet nevoní, vyrobte si domácí octový čistič s vůní citrusů.

Do obchodu pro ocet v akci

2. Jak vyčistit pračku jedlou sodou

Druhým způsobem, jak vyčistit pračku levně a ekologicky, je použít klasickou jedlou sodu neboli hydrogenuhličitan sodný. Jedlá soda se v obchodech prodává v pytlíčcích kolem 15 Kč. Samozřejmě čím větší balení koupíte, tím bude cena menší. Odměřte 200 g jedlé sody a nasypejte ji do zásobníku nebo přímo do bubnu pračky. Zapněte na prací program na 90 stupňů a nechte projet naprázdno.

Tip navíc: čištění pračky octem a sodou

Pokud chcete, můžete k jedlé sodě přidat 2 lžíce octa. Podpoříte čisticí účinek. Pomocí sody a octa uklidíte koupelnu, kuchyni a další znečištěná místa doma. Soda pohlcuje pachy a osvěžuje vzduch. Ale pozor, nepleťte si jedlou sodu s tzv. prací sodou (uhličitan sodný).

Vyzkoušejte na úklid jedlou sodu a klasický ocet belchonock / Canva

3. Jak vyčistit pračku kyselinou citronovou

Posledním způsobem, jak vyčistit pračku, je použít kyselinu citronovou. Odměřte 200 g kyseliny citronové a nasypejte ji do zásobníku nebo to udělejte jako ve videu níže a kyselinu zavažte do plátýnka. Zapněte pračku na 90 stupňů a nechte vyčistit.

Tip na úklid s kyselinou citronovou

Kyselina citronová má podobné účinky jako ocet. Neutralizuje pachy, dezinfikuje a odstraňuje vodní kámen. Smíchejte 150 g kyseliny citronové s 850 ml vody, nalijte do rozprašovače a používejte na úklid jako 15 % roztok.

Čištění pračky kupovanými prostředky

Pokud chcete použít kupovaný prostředek na čištění pračky, máte samozřejmě také spoustu možností. Vyzkoušejte například Čistič pračky SAVO, 250 ml stojí zhruba 90 Kč, nebo Denkmit čistič pračky, prodává jej DM drogerie za 59,90 Kč. A do třetice můžete zkusit Sanytol čistič pračky, 250 ml za 109 Kč.

A jak čistíte pračku vy? Podělte se s námi o vaše tipy a triky.