Německo snížilo na 6 měsíců DPH, nákupy u našich sousedů se vyplatí více než kdy jindy

Německo snížilo DPH, nákupy pro Čechy se vyplatí více než kdy jindy Canva

Německá vláda schválila snížení DPH s platností od 1. července do konce letošního roku. Vyšší daň z přidané hodnoty u našich německých sousedů klesne z 19 na 16 procent. V případě snížené daně, která platí pro vybrané zboží a služby, bude pokles ze sedmi na pět procent. Mnoho Čechů vyráží na nákupy za levnějším spotřebním zbožím za hranice, a to díky zlevněným pohonným hmotám nejen z pohraničí. Nyní se očekává, že díky snížení DPH v Německu se frekvence nákupů ještě zvýší.

Co v článku najdete

Přečtěte si také

Recept na rychlé vafle, které jsou hotové za pár minut a báječně chutnají!

Německo hlásí přes 193 000 lidí, kteří se prokazatelně nakazili koronavirem, a to se razantně promítlo i na hospodářství státu. V tiskové zprávě odborníci odhadují, že v Německu klesne hrubý domácí produkt letos o šest a více procent. Experti se shodují, že by se mohlo jednat o nejhlubší propad od druhé světové války. 

Aby německá vláda podpořila chuť Němců utrácet a roztočila kola ekonomiky, schválila od 1. července do konce roku 2020 snížení DPH. 

Až do 31. 12. 2020 tak platí nově v Německu:

  • Základní sazba DPH je nově 16 % 
  • Snížená daň z přidané hodnoty 5 % platí do konce roku například na léky a potraviny

Německé rodiny navíc získaly od vlády jednorázovou dávku ve výši 300 eur (8 000 Kč) na každého potomka a rodičům samoživitelům se zvýší daňové odpočty. 

Poslanecká sněmovna ČR také podpořila obory, které zasáhla koronavirová krize, a snížila sazby DPH například u služeb spojených s kulturou, sportem či ubytováním.

Češi jsou v současné době více než kdy jindy citliví na cenu, a tak se předpokládá, že i díky levným pohonným hmotám budou cestovat za levnějším zbožím právě do Německa. Ušetřit mohou našinci také nákupem v německých e-shopech. Ušetřit se dá díky nižší DPH na zboží pro děti, jako jsou pleny, výhodnější ceny jsou také na elektroniku, elektrospotřebiče nebo oblečení. Problémem může být pouze poštovné, které je vysoké. I tady však Češi našli způsob, jak ušetřit: Zřízením virtuální adresy v Německu, z níž pak je zboží odesláno až třeba se sedmdesátiprocentní slevou na poštovném do ČR. Na internetu existují společnosti, které zajistí zřízení virtuální adresy v Německu i přeposílání zboží původem z německého e-shopu do ČR.

Aktuální akční letáky ze zahraničí najdete na stránkách Kupino, stačí přidat za název tečku s koncovkou dané země:

Nákupy v Německu se vyplatí i přes e-shop Canva

Podle posledních průzkumů na zahraničních e-shopech ročně nakupuje zhruba 1,3 milionu Čechů.

Žebříček zemí EU, kde Češi nakupují přes e-shopy nejčastěji:

  1. Německo
  2. Slovensko

Mimo EU to pak jsou e-shopy v zemích:

  1. Čína
  2. Británie
  3. USA