Jak vypěstovat meloun na zahradě? Zahradníci prozradili tajemství velké úrody

Dva melouny v záhonu ABCDstock / Shutterstock.com

Věděli jste, že Češi v létě z ovoce a zeleniny nejraději konzumují melouny? Ano, je tomu skutečně tak! A protože jsme národem zahrádkářů, roste u nás i obliba pěstování této sladké zeleniny doma na našich zahrádkách. Snad každý se už pokoušel koupit si sazenici nebo naklíčit pecku z melounu, ale většinou s minimálním úspěchem. My vám prozradíme, jak si vypěstovat meloun doma a co radí profesionální zahradníci, aby se úroda vydařila.

Přečtěte si také

11. března je Evropský den mozku. Které potraviny zlepšují soustředění a paměť?

Co je roubovaný meloun?

Vypěstovat meloun na venkovních záhonech není v našich podmínkách zrovna jednoduché. Pěstitelé však mají fígl, který zahradníkům určitě pomůže. Jde o roubovaný meloun, který se dá i u nás pěstovat zcela jednoduše, když rostlinkám zajistíme dostatek světla, tepla a vláhy.

Proč se melouny roubují?

Roubují se hlavně proto, že lépe přijímají živiny, vodu, a především tolik netrpí na choroby a škůdce.

Kde koupit roubovaný meloun?

Naroubované rostlinky melounu seženete na trzích, ale naroubovat si je můžete i sami. V prodejnách se dají sehnat speciální tykve fíkolisté k roubování – Cucurbita ficifolia. Tato odrůda neplodí vlastní plody a používá se jako podnož pro roubování okurek a melounů. Semena 10 ks stojí kolem 40 Kč (koupit se dají i přes internet).

Záběr na rostlinku roubovaného vodního melounu 3dfoto / Shutterstock.com

Jak roubovat meloun nebo okurky?

Asi 2–3 dny před výsevem okurek či melounů si zasaďte semínka speciální tykve fíkolisté k roubování. Zhruba za 14 dní je rostlinka připravená (měla by mít dva okvětní lístky). Podnožím odstraňte listy a ponechte pouze ty děložní, sazenice melounů s vyvinutým alespoň jedním pravým listem seřízněte z obou stran cca 1 cm pod děložními listy do tvaru klínu.

Poté proveďte řez do středu děložních listů podnožím, vsuňte do nich sazenice melounů a opatrně upevněte roubovací páskou, kterou seženete v zahradnictví. Sazeničky do té doby, než budou připraveny k přesazení na zahradu do volné půdy, doporučujeme postavit na stanoviště s vysokou vlhkostí, kde je teplo a dostatek sluníčka. Ideálně se melouny vysazují začátkem června, ale s výsadbou můžete začít i teď v červenci.

Pěstování melounů

Jak a kam vysadit melouny?

Meloun je hodně bujně rostoucí rostlina, proto je potřeba pro něj vybrat místo, kde je dostatečně velký prostor pro jeho velké listy a následné plody. Stanoviště musí být na hodně světlém a teplém místě. Klidně jej můžeme vysadit na kompost, jenž rostlinkám dodá živiny, které potřebují.

Rostlinku roubovaného melounu musíme vysadit tak, aby v zemi byla opravdu jen podnož – nesmíme ji zasadit hlouběji, než je roub, jinak by nám zakořenila, a tím by se z ní stal klasický meloun, který už nebude tolik odolný vůči chorobám a škůdcům. I při správném vysazení se může stát, že roub pustí kořínky, pak je nutné výhonky seříznout.

Nakrájený vodní meloun 5 second Studio / Shutterstock.com

Zalévání

Meloun potřebuje hodně vláhy, nemusíme se proto bát jej zalévat v horku klidně i dvakrát denně (ráno a večer).

Zaštipování

Pěstitelé se shodují, že ve skutečnosti nikdo nikdy neprokázal, jestli je zaštipování u melounů prospěšné. Podle názoru mnohých se tedy zaštipovat nemusejí. Pokud se vám však na listech melounu objeví plíseň, ihned napadený list odřízněte.

Sklizeň

Správně zralý meloun poznáte podle toho, že jeho stopka začne sesychat.

Zdroje: iReceptar.cz, iTesco.cz