Tipy, jak zpracovat hrášek, abychom si na něm pochutnali i v zimě

Hrášek milují nejen děti R Khalil / Pexels

Hrách setý je vděčná a nenáročná rostlinka, která vyroste téměř bez námahy. Pokud jej brzy z jara vysejete k nějaké opoře, budete se zanedlouho radovat ze zelené úrody. Z hrášku se můžete těšit celou sezónu, pokud jej vyséváte v odstupu dvou týdnů. Poslední úrodu takto sklidíte až na podzim, během jednoho roku také můžete vystřídat hned několik odrůd.

Přečtěte si také

Halušky, brynzu či vodku. Jaké dobroty byste měli ochutnat při návštěvě Slovenska?
Halušky, brynzu či vodku. Jaké dobroty byste měli ochutnat při návštěvě Slovenska?

Co se skrývá v zeleném lusku?

Hrášek může být poněkud matoucí plodinou. Zelený hrášek je zeleninou a obsahuje velké množství vody a jednoduchých sacharidů. Zralým semenům říkáme hrách a řadíme je mezi luštěniny. Hrách má oproti zelenému hrášku více bílkovin a složitých cukrů – díky tomu je více kalorický.

Hrášek obsahuje také velké množství vitamínů a minerálů. Pomáhá snižovat hladinu špatného LDL cholesterolu v krvi a díky vysokému obsahu kyseliny listové je vhodnou potravinou pro těhotné v prvním trimestru.

Zajímavé je, že prakticky celá rostlina hrášku je jedlá. Za zmínku stojí například květy, které chutnají podobně jako zralé lusky. Samozřejmě je lepší počkat si na výslednou úrodu, ale jako ozdoba na talíři se budou skvěle vyjímat.

Hrachové lusky v akci

Kupte se slevou Hrách lusky.

Porovnat slevy

Vyloupaný hrášek se mnohem lépe skladuje R Khalil / Pexels

Jak hrášek uchovávat?

Hrášek je samozřejmě nejlepší čerstvě utržený. Dobrou zprávou je, že jej takto můžete průběžně pěstovat po celou sezónu, jeho vegetační doba je zhruba dvanáct týdnů. Utržený a vyloupaný hrášek je určený k okamžité konzumaci, měl by tedy být spotřebován během dvou dní.

Nejlepším způsobem pro skladování hrášku je mrazení. Při teplotě pod minus osmnáct stupňů vydrží celou zimu. Takto uskladněný hrášek můžete přidávat do polévek, různých směsí nebo z něj uvařit pyré. Mrazením neztrácí svoji barvu, strukturu ani chuť.

Hrášek můžete také zavařovat. Sterilovaný se výborně hodí do těstovinových salátů nebo omáček. Vyloupaný hrášek se steriluje ve slaném nálevu pod bodem varu zhruba dvacet až třicet minut. Dobře zavařený vydrží ve sklenici i několik let.

Jak zavařovat hrášek

  1. Vyloupaný hrášek povařte 2 minuty ve vroucí vodě.
  2. Sceďte a zchlaďte studenou vodou, pak volně nasypte do čistých sklenic a zalijte roztokem (1 l vody, 10 g soli, 20 g cukru).
  3. Sterilizujte 45–60 minut při 100 stupních. 

Sušení není příliš oblíbenou metodou konzervace z několika důvodů. Ne všechny odrůdy hrášku se hodí na sušení, případně nejsou příliš chutné. Sušení je poměrně pracné, zdlouhavé a finančně nevýhodné. Sušený hrách je navíc levná surovina, která je k dostání v každém obchodě.

Zamrazte si z hrášku, mrkve, případně další zeleniny vlastní směs Matthias Böckel / Pixabay

Zajímavé možnosti uskladnění

Při mrazení hrášku nemusíte uchovávat pouze vyloupané kuličky. Pokud si pohlídáte správnou chvíli a otrháte ještě mladé a šťavnaté lusky, můžete uchovat i je. Křehké lusky lze využít do různých asijských směsí, dozdobit jimi pokrm na talíři nebo z nich na másle udělat lehkou zeleninovou přílohu k masu.

Své hosty překvapíte domácím hráškovým pestem. Kombinace libovolných ořechů, sýra, bylinek, oleje a hrášku je chuťově vynikající a výsledná barva všechny okolo ohromí. Hráškové pesto se skvěle kombinuje s těstovinami. Stačí mít v lednici skleničku tohoto pesta a za patnáct minut máte na stole jednoduchou večeři. Hráškové pesto vydrží v lednici zhruba týden, není proto dobré dělat si velké zásoby.

Zeleninová směs do mrazáku

Hrášek nemusíte mrazit samostatně, vytvořte si doma svoji vlastní zeleninovou směs. V kombinaci s kořenovou zeleninou se bude hodit do polévek. Zeleninu, kterou budete mrazit společně s hráškem, nakrájejte na menší kousky, aby se při tepelné úpravě uvařily všechny druhy stejnoměrně.