Pomocníci na spáleniny od sluníčka, které najdete doma

Na spálených zádech je krémem nakreslený smutný obličej aleks333 / Shutterstock.com

Léto. Neodmyslitelně se s ním pojí krátké oblečení a odhalená kůže, kterou si mnozí z nás ponechávají i po skončení těch největších letních veder. Holá pokožka nicméně představuje nebezpečné riziko spálenin – a obzvláště pak u těch z nás, kteří jsou na sluneční záření náchylnější. Spáleninám naštěstí můžete různými způsoby předejít – ale pokud jste přece jen podlehli, poradíme vám nyní, kde ve své domácnosti najdete osvědčené pomocníky.

Přečtěte si také

Jak se zbavit bradavice? Než podstoupíte zákrok, zkuste přípravky z lékárny a babské rady

První pomoc na spáleniny

Spáleniny od slunce jsou zrádné v tom, že se v plné míře projeví obvykle až večer. Celý den chodíte po městě nebo jste na koupališti a cítíte se naprosto skvěle, ale jakmile přijdete domů, všimnete si nepříjemných spálenin.

Jak poznat spáleniny od slunce?

Spálená pokožka je na dotek teplá a zarudlá, obvykle se projevuje horkem a specifickým pnutím. Ve vážnějších případech se objevují i puchýře naplněné tekutinou. A nejspíše vás bude i bolet hlava a budete unavenější, potažmo malátní.

Co dělat, když se spálím?

V první řadě se musíte vzdát slunečních paprsků a nechat pokožku odpočinout. Vlažná sprcha je skvělou první pomocí, která uleví od bolesti. Stejně tak si můžete ulevit i studeným ručníkem nebo mokrým hadrem. A nezapomeňte na dostatečný přísun čisté vody nebo iontových nápojů, které doplní minerály vyplavené potem.

Jak dlouho trvá spálení od slunce?

Doba trvání spálení od slunce závisí na typu pokožky, intenzitě slunečního záření, délce vystavení slunci a použití ochrany. Mírné spálení může způsobit zarudnutí a bolest, zatímco závažnější spálení může trvat několik dní a způsobit tvorbu puchýřů.

Člověk si odlupuje kus spálené kůže z ramene Pavel Vatsura / Shutterstock.com

Jak ošetřit spálení od slunce?

Jogurt nebo tvaroh

Hojení kůže napomohou zdánlivě obyčejné věci, které se nachází v každé domácnosti. Skvělou volbou je studený jogurt nebo tvaroh. Studené mléčné výrobky vytahují z pokožky horkost a tiší bolest – stačí, když jich na ránu nanesete tlustší vrstvu, překryjete ji gázovým obvazem a dle potřeby opakujete.

Brambory

Výborným domácím pomocníkem jsou i brambory, a to jak vařené, tak syrové. Nastrouhaná dužina z těch syrových funguje podobně jako tvaroh a obdobně se i nanáší. A z uvařených brambor lze naopak využít vysušené slupky, které napomohou vstřebávání léčivých mastiček.

Vaječný bílek

Jako přírodní náplast nejen na popáleniny lze použít i vaječný bílek. Stačí jej rozšlehat vidličkou, štětečkem nanést na postižené místo a nechat zaschnout. Bílkoviny napomáhají hojení a zároveň vytvoří souvislou vrstvu, která chrání pokožku před vnějšími vlivy.

Co pomáhá na spáleniny od slunce? Zkuste bylinky

Aloe

Nejznámější rostlinou v boji proti spáleninám je aloe pravá, jejíž gelová šťáva z listů hojí všechny kožní neduhy. Gel můžete používat samostatně, nebo jej zpracovat na domácí mastičku. Vymačkanou šťávu smícháte v čisté misce s medem nebo s práškovým vitaminem C. Ale dejte si pozor – domácí gel je nestabilní a nevydrží dlouho, v lednici jej tedy uchovávejte maximálně dva týdny.

Měsíček lékařský

Další bylinkou v boji proti popáleninám je měsíček lékařský. Jeho plně rozkvetlé květy můžete naložit do oleje nebo sádla a poté s ním potírat postižená místa. Léčivý olej můžete vyrobit louhováním zastudena nebo zahříváním. Postup zastudena je šetrnější k účinným látkám, zabere ale zhruba jeden měsíc.

Třezalka tečkovaná

Stejným způsobem lze zpracovat i třezalku tečkovanou. Tato bylinka kvete začátkem léta a najdete ji na slunných místech. Správně vylouhovaný třezalkový olej má červenou barvu. Při jeho používání ale musíte být opatrní – pokožku sice zklidňuje, zároveň ale zvyšuje citlivost na slunce, a proto jej aplikujte raději na noc.

Člověk v plavkách drží aloe vera Maridav / Shutterstock.com

Prevence spálení od slunce

Opalovací krém

Nejlepší je samozřejmě spáleninám předcházet. Pro slunění si tedy vybírejte opalovací krém vhodný pro váš fototyp. Nejvíce exponovaná místa mějte zakrytá oblečením a na hlavě noste pokrývku.

Betakaroten

A už v zimě se začněte připravovat na letní sezónu – užívejte betakaroten, který můžete koupit ve formě tablet nebo jej můžete doplňovat přirozeně skrze konzumaci oranžového ovoce a zeleniny.

Zdroj: Parents.com, Medicinenet.com