Trápí vás akné? Zatočíte s ním mořskou solí a Alpou

Akné nám ničí sebedůvěru. Canva

Tvář posetá pupínky je vždy nepříjemná záležitost, která se podepisuje na našem sebevědomí. V boji proti akné vám nicméně mohou pomoci věci, do nichž byste to možná neřekli.

Přečtěte si také

Vyberte si správné turistické boty, aby vás nebolely nohy. Tohle byste měli vědět, než nějaké koupíte

Pozor na faktory!

Vznik akné můžeme připisovat různým faktorům. Patří sem:

  • psychosomatika
  • strava a pitný režim
  • způsob péče o pleť
  • líčení

Psychosomatika

Zejména ženské tělo je na emoce citlivé – pokud se tedy ve vaší hlavě mihne tu a tam myšlenka, že nejste dost hezká, nelíbíte se sama sobě, nebo sebou dokonce opovrhujete, objeví se akné. A žádné přípravky nepomohou, dokud se nezačnete mít ráda. Vliv psychosomatiky rozhodně nepodceňujte.

Strava a pitný režim

Přemíra bílého cukru škodí oběhovému systému a cévám. Tělo se škodlivin snaží zbavit v podobě nevzhledných, a leckdy i bolestivých pupínků. Při nedostatku vody je pak logické, že škodliviny zůstávají uvnitř těla, protože se nemohou vyplavovat.

Přílišná péče

Přebytek péče obvykle znamená časté peelingy a aplikace různých masek. Je v pořádku jednou za čas zbavit pleť odumřelých buněk, které voda „nevezme“, avšak praktikovat očistu obden je špatně – pleť se příliš odmastí a ztratí svou přirozenou ochrannou vrstvu, kvůli čemuž se naopak začne mastit více. V podrážděné pokožce se pak uchytí bakterie, jež vedou k akné.

  • Proč se akné neobjeví při zmírněné péči? Pleť je od přírody, stejně jako celé naše tělo, naprogramovaná tak, aby se čistila sama.
  • Nejlépe to funguje, když se zpotíme – společně s potem po tváři stékají i bakterie, které by mohly způsobit pupínky. Následné omytí obyčejnou vodou tudíž bohatě stačí.
Péči o pleť trpící akné musíme volit opatrně. Canva

Líčení

Problémy může způsobovat i nevhodně zvolená kosmetika – sem patří především líčení obsahující parabeny, silikony, sulfáty a další složky. Pokud si navíc líčení pečlivě nesmyjete, což jde pouhou vodou jen stěží, vzniká začarovaný kruh.

Máte-li tedy problematickou pleť a nemusíte se líčit, raději líčení vynechte, dokud se situace nespraví. Vyhněte se make-upu, pudrům i bázím. Použít nicméně můžete řasenku pro větší objem řas nebo rtěnku pro zvýraznění svých plných rtů.

Co rozhodně nedělat?

Nevymačkávejte své pupínky! Ti z vás, kteří jsou náchylní k jizvám, by tohoto kroku mohli litovat. Velmi nevhodným řešením je také používáním mastiček s kortikoidy – ty mohou mít na tělo neblahý vliv.

Jak se zbavit akné?

Existuje však několik přírodních prostředků, kterými si od pupínků ulevíte – a při správné životosprávě dokonce i navždy. Použít můžete:

  • kamenec
  • mořskou sůl
  • ledovou vodu
  • Alpu

Kamenec

Kamenec je produkt určený především pro muže, kteří ho využívají po holení. Hodí se ale i pro léčbu akné, protože stahuje póry. Navlhčeným kamencem potřete pupínky a nechte zaschnout. Brzy ucítíte, jak se vám stahuje tvář – to jsou zmenšující se póry. Přebytečný maz bude vytlačen ven a nové bakterie již pór neznečistí.

Mořská sůl

Mořská sůl je zázračná a vaše problémy s akné může odstranit klidně i do dvou týdnů. Smíchat se dá třeba s medem, čímž vznikne blahodárná maska na pleť.

Ledová voda

Obyčejná voda z kohoutku na tu nejnižší možnou teplotu je spíše prevencí. Pokožka má studenou vodu ráda – příjemně se díky ní prokrví a zároveň se stáhnou póry, které jsou tak odolné vůči vnějším vlivům.

Alpa

Francovka zmirňuje bolesti u velkých pupínků. Pokud na tváři objevíte akné, kterému upadla hlavička, je Alpa skvělou desinfekcí.

Rada na závěr

Snažte se přijít nejprve na příčinu svého problému, teprve pak hledejte řešení. V opačném případě byste mohli řešit příčinu, která váš dost možná vlastně nikdy netrápila.