Jak zpracovat rajčata, abyste si na nich pochutnali i v zimě? Můžete je mrazit, sušit i zavařovat

Zralá rajčata na stonku eugenegurkov / Shutterstock.com

Čerstvá rajčata jsou čerstvá rajčata. Část lahodné červené sklizně je ale možné zpracovat tak, abyste si na ní mohli pochutnat i v zimě. Jak rajčata co nejlépe dlouhodobě uchovávat? Inspirujte se, máme pro vás hned několik tipů.

Přečtěte si také

Čtyři zdravé kaše, které vám pomohou s hubnutím

Mražená rajčata

Dají se rajčata zmrazit? Ano, rajčata můžete překvapivě zpracovat i mrazením, přestože se nejedná o nejběžnější způsob uchovávání této zeleniny.

Jak je tedy zamrazit, abyste je mohli využít?

Především je zbavte slupky – spařte je vroucí vodou a následně prudce zchlaďte. Tímto způsobem oloupaná a nakrájená rajčátka můžete v dóze nebo mrazicím pytlíku jednoduše zmrazit a využít je pak tehdy, když nebudou po ruce ta čerstvá.

Sklenice se sušenými rajčaty, čerstvá rajčata, česnek Rashid Valitov / Shutterstock.com

Sušená rajčata

Sušená rajčata jsou výborná v teplé i studené kuchyni, připravit si je přitom můžete i doma. Jak na to? Pokud nemáte sušičku, poslouží vám trouba. Rajčata pokrájejte na tenké čtvrtiny, ty menší můžete podélně rozpůlit. Pokud se chystáte na sušení v troubě, je potřeba rajčata rozložit do porcelánové nebo skleněné pečicí mísy.

Jak sušit rajčata?

Troubu předehřejte na 80 °C a rajčata sušte s lehce pootevřenými dvířky minimálně tři hodiny. Poté je otočte a pokračujte, dokud nebudou hotová. Podobně postupujte i v případě sušičky. Při 60 °C rajčata sušte řezem vzhůru, po čtyřech až pěti hodinách je však nezapomeňte otočit.

  • Tip: Zkuste nakládaná rajčátka bez zavařování. Usušili jste si dávku rajčat? Pak je ještě můžete zalít olivovým olejem, přidat stroužek česneku a hrst bylinek.
Rajčatové chutney
Čas přípravy: 2 hod 30 min Obtížnost: Střední

Rajčatové chutney

Rajčatové chutney skvěle dochutí řadu pokrmů. Obecně chutney pochází z Indie a lze jej vyrobit ze všech druhů ovoce a zeleniny. Jeho příprava může být časově náročná v závislosti na použitých surovinách, které je potřeba pořádně povařit, aby měly měkkou pastovitou konzistenci.

Rajčatové chutney

Zavařená rajčata

Patříte mezi příznivce tradičního zavařování? Zavařená rajčata obsahují ještě větší množství tzv. lykopenu – antioxidantu, který je mimo jiné pomocníkem pro zdravé opálení. Takto zpracovaná rajčata jsou ideální na tvorbu omáček, polévek či suga.

Jak je zavařit?

Opět stačí, když plody zbavíte slupky a natlačíte je do sklenic. Přidejte špetku soli a sterilujte je 15 až 20 minut při teplotě 80 °C.

Zavařená rajčata ve sklenicích teatian / Shutterstock.com

Recept na domácí rajčatové sugo

K zavařovaným rajčatům přidejte ještě cibuli, mrkev, česnek, olivový olej, sůl a trošku cukru. Nezapomeňte na bobkový list, nové koření a bazalku – a příprava domácího suga může začít. Tato domácí rajčatová omáčka je vhodná nejen na pizzu, ale i těstoviny nebo sendviče.

Postup:

  1. Nejprve nechte zesklovatět cibuli s mrkví, přidejte česnek a oloupaná rajčata. Omáčku osolte a oslaďte dle chuti a povařte.
  2. Na závěr do ní přidejte bylinky a rozmixujte ji dohladka. Směs pak pečte 20 minut v troubě rozehřáté na 200 °C.
  3. Horkou omáčkou naplňte zavařovací sklenice a následně je otočte dnem vzhůru.
  4. Po vychladnutí je už víčky směrem nahoru naskládejte do pekáče s vodou a utěrkou a sterilujte je půl hodiny při 100 °C. A vaše zásoba na zimu je připravená. Jak dlouho asi vydrží, než si na ní pochutnáte?

Zdroje: iTesco.cz, Blesk.cz, Prozeny.cz