Jak zpracovat rajčata, abyste si na nich pochutnali i v zimě? Můžete je mrazit, sušit i zavařovat

Zralá rajčata na stonku eugenegurkov / Shutterstock.com

Čerstvá rajčata jsou čerstvá rajčata. Část lahodné červené sklizně je ale možné zpracovat tak, abyste si na ní mohli pochutnat i v zimě. Jak rajčata co nejlépe dlouhodobě uchovávat? Inspirujte se, máme pro vás hned několik tipů.

Přečtěte si také

Na skok do Itálie: Udělejte si báječné lasagne bolognese, které se rozplývají na jazyku

Mražená rajčata

Dají se rajčata zmrazit? Ano, rajčata můžete překvapivě zpracovat i mrazením, přestože se nejedná o nejběžnější způsob uchovávání této zeleniny.

Jak je tedy zamrazit, abyste je mohli využít?

Především je zbavte slupky – spařte je vroucí vodou a následně prudce zchlaďte. Tímto způsobem oloupaná a nakrájená rajčátka můžete v dóze nebo mrazicím pytlíku jednoduše zmrazit a využít je pak tehdy, když nebudou po ruce ta čerstvá.

Sklenice se sušenými rajčaty, čerstvá rajčata, česnek Rashid Valitov / Shutterstock.com

Sušená rajčata

Sušená rajčata jsou výborná v teplé i studené kuchyni, připravit si je přitom můžete i doma. Jak na to? Pokud nemáte sušičku, poslouží vám trouba. Rajčata pokrájejte na tenké čtvrtiny, ty menší můžete podélně rozpůlit. Pokud se chystáte na sušení v troubě, je potřeba rajčata rozložit do porcelánové nebo skleněné pečicí mísy.

Jak sušit rajčata?

Troubu předehřejte na 80 °C a rajčata sušte s lehce pootevřenými dvířky minimálně tři hodiny. Poté je otočte a pokračujte, dokud nebudou hotová. Podobně postupujte i v případě sušičky. Při 60 °C rajčata sušte řezem vzhůru, po čtyřech až pěti hodinách je však nezapomeňte otočit.

  • Tip: Zkuste nakládaná rajčátka bez zavařování. Usušili jste si dávku rajčat? Pak je ještě můžete zalít olivovým olejem, přidat stroužek česneku a hrst bylinek.
Rajčatové chutney

Rajčatové chutney

Rajčatové chutney skvěle dochutí řadu pokrmů. Obecně chutney pochází z Indie a lze jej vyrobit ze všech druhů ovoce a zeleniny. Jeho příprava může být časově náročná v závislosti na použitých surovinách, které je potřeba pořádně povařit, aby měly měkkou pastovitou konzistenci.

Časová náročnost: 2 hod 30 min Obtížnost: Střední
Rajčatové chutney

Zavařená rajčata

Patříte mezi příznivce tradičního zavařování? Zavařená rajčata obsahují ještě větší množství tzv. lykopenu – antioxidantu, který je mimo jiné pomocníkem pro zdravé opálení. Takto zpracovaná rajčata jsou ideální na tvorbu omáček, polévek či suga.

Jak je zavařit?

Opět stačí, když plody zbavíte slupky a natlačíte je do sklenic. Přidejte špetku soli a sterilujte je 15 až 20 minut při teplotě 80 °C.

Zavařená rajčata ve sklenicích teatian / Shutterstock.com

Recept na domácí rajčatové sugo

K zavařovaným rajčatům přidejte ještě cibuli, mrkev, česnek, olivový olej, sůl a trošku cukru. Nezapomeňte na bobkový list, nové koření a bazalku – a příprava domácího suga může začít. Tato domácí rajčatová omáčka je vhodná nejen na pizzu, ale i těstoviny nebo sendviče.

Postup:

  1. Nejprve nechte zesklovatět cibuli s mrkví, přidejte česnek a oloupaná rajčata. Omáčku osolte a oslaďte dle chuti a povařte.
  2. Na závěr do ní přidejte bylinky a rozmixujte ji dohladka. Směs pak pečte 20 minut v troubě rozehřáté na 200 °C.
  3. Horkou omáčkou naplňte zavařovací sklenice a následně je otočte dnem vzhůru.
  4. Po vychladnutí je už víčky směrem nahoru naskládejte do pekáče s vodou a utěrkou a sterilujte je půl hodiny při 100 °C. A vaše zásoba na zimu je připravená. Jak dlouho asi vydrží, než si na ní pochutnáte?

Zdroje: iTesco.cz, Blesk.cz, Prozeny.cz