Špek versus slanina: Jen málo lidí ví, jaký je mezi nimi doopravdy rozdíl

Nakrájená celá uzená slanina na prkénku Foodio / Shutterstock.com

Slaninu, nebo špek? To je, oč tu běží. Jaké jsou mezi nimi vlastně rozdíly? A proč některá slanina při smažení prská? Jak tyto uzeniny uchovávat a co z nich připravit? Na to všechno jsme se zaměřili v dnešním voňavém článku pro milovníky masa.

Přečtěte si také

Oblíbený zákusek našich babiček: Řezy muzikál vás dostanou božskou chutí

Jaký je rozdíl mezi špekem a slaninou?

Každý kousek má své výhody i příznivce, většina jedlíků si ráda pochutná na obojím.

  • Slanina se vyrábí z vepřového boku bez kosti a postrádá kůži.
  • Špek je v podstatě slanina z hřbetního sádla zpravidla s kůží, ovšem bez přítomnosti svaloviny.

Výroba slaniny

Přestože napříč světem jsou známé různé receptury výroby slaniny, základ zůstává stejný – kromě slané a výrazné masité chuti je to vyvážené rozložení tučného a libového masa. Jde právě o maso – slanina je nasolený kus převážně bůčku. Sůl zde funguje jako šikovný přirozený konzervant, který maso vysuší. Vytažená šťavnatost se pak se solí vrací zpět – a tak je slanina příjemně prosolená a dokonale konzervovaná.

Balení kusů slaniny v závodě DuxX / Shutterstock.com

Tajemství výroby slaniny

Uzení, uzení a zase uzení. Dlouhý poctivý proces výroby slaniny zahrnuje právě uzení studeným kouřem. Následné sušení masa pak trvá i několik týdnů. Tak dochází i bez tepelného opracování k fermentaci, výsledkem je slanina v podobě, jak ji znáte. Jsou však také země, kde část výroby slaniny probíhá odlišně, například pouhým prosolením nebo tepelným zpracováním spolu s uzením. V tuzemsku patří mezi nejznámější způsob přípravy slaniny právě tepelné opracování.

  • Tip: Vyzkoušejte si připravit lívance naslano s opečenou slaninkou. Na přípravu použijte klasický recept na lívance, jen vynechejte cukr (je-li v receptu) a místo marmelády potřete lívance čerstvým sýrem nebo pomazánkou typu žervé. Opražte k nim plátky slaniny a uvidíte, jak si pochutnáte.

Dusitany

Dusitanové solicí směsi patří mezi běžný základ výroby slaniny. Dusitany a dusičnany jsou poměrné běžnými schválenými konzervanty, které se hojně využívají i při výrobě dalších potravin, samozřejmě při použití určitého množství. Pomáhají s vymýcením nebezpečných patogenů uzenin a se stabilizací barvy masa. Přestože je obsah těchto látek velmi nízký, právě díky nim je výsledkem ta lákavá slanina, kterou nakupujete, abyste ozvláštnili snídani, oběd či večeři.

  • Tip: Pokud hledáte inspiraci na přílohy ke grilovaným masům a rybám nejen na léto, máme pro vás tip. Do plátků slaniny zabalte zeleninu a dejte na gril. Skvěle se do „balíčků“ hodí vařené lusky, chřest nebo cuketové hranolky.
Lívance se slaninou New Africa / Shutterstock.com

Proč slanina prská?

Jistě to dobře znáte, při zpracování slaniny jste se lekli prskání během smažení. Proč tomu tak je? Vše opět směřuje k procesu výroby. Slanina může obsahovat vodu, kvůli čemuž pak na pánvi prská. To se stává v případě, že jde o slaninu, která obsahuje vodu ze solného láku. Při zpracování při nízkých teplotách výroby tuto vodu neztratí, proto pak hrozí prskání.

Oproti tomu existuje i slanina, která během výroby ztratí většinu vody – ta neprská. Proto je klíčem k úspěchu v kuchyni správný výběr slaniny. Kupujte ji tedy podle použití. Pokud hodláte slaninku smažit, vsaďte na tu tepelně neopracovanou. Úpravy za studena pro změnu snese masný výrobek, který již je tepelně opracovaný.

Kuřecí roláda se špenátem a slaninou
Čas přípravy: 1 hod 30 min Obtížnost: Střední

Kuřecí roláda se špenátem a slaninou

Kuřecí roláda se špenátem a slaninou se perfektně hodí jako sváteční oběd, na kterém si pochutná celá rodina. Příprava je navíc snadnější, než by se na první pohled mohlo zdát. Podávejte ideálně s bramborovou kaší.

Kuřecí roláda se špenátem a slaninou

Jak slaninu skladovat?

Balené produkty obsahují datum spotřeby a způsob uchovávání. Navíc každý druh slaniny překvapí rozdílnou trvanlivostí. Sušené a fermentované výrobky vydrží poměrně dlouho i bez chlazení, ty tepelně opracované skladujte v lednici a spotřebujte je co nejdříve. Na druhou stranu: Komu by voňavá poctivá slanina doma vydržela víc než pár hodin?

Zdroj: lifestylenews.cz, akademiekvality.cz, kupi.cz