Recept na smažený cuketový květ v těstíčku, který musíte vyzkoušet

Cuketové květy, mouka, vejce, mléko Shaiith / Shutterstock.com

Možná vás nikdy nenapadlo, že byste cuketu mohli sníst ještě předtím, než dozraje její zelený plod. Ty, kdo navštěvují drahé restaurace, nepřekvapí, že v degustačních menu se objevuje i taková delikatesa, jako je smažený cuketový květ. Ano, skutečně se jedná o ten žlutý květ na rostlině, která právě teď kvete na vaší zahradě. Připravte si smažený cuketový květ podle našeho receptu a pochutnáte si jako v drahé michelinské restauraci.

Přečtěte si také

Instantní polévky způsobují metabolický syndrom. Ukázalo se, že se ani po 2 hodinách v žaludku nerozloží

Ve slunné Itálii je cuketový květ na jídelním lístku snad v každé lepší restauraci a Italové jej umějí připravit na několik způsobů. U nás v Česku jsme stále ještě přesvědčeni, že cuketa se jí až jako plod, který máme rádi obalený v trojobalu jako řízky, zapečený nebo jako placky.

Kde sehnat květ cukety?

Jestli jste si zasadili na zahrádce cuketu, máte vyhráno. Pokud však nejste vlastníkem zahrádky a nechcete potají trhat květy u zelináře, seženete je jen stěží. V obchodech se téměř neobjevují, protože rychle vadnou a ztrácejí na svěží chuti i barvě.

Dostali jste chuť na cuketu?

Kupte se slevou Cuketa.

Porovnat slevy

Cuketové květy jsou dvojího druhu:

  • Samičí – pod květem je zřetelný základ budoucího plodu (protáhlý váleček či miniaturní cuketa), mají kratší stopku a je jich obvykle méně než samčích.
  • Samčí – jejich stopka je delší, nemají zárodek plodu a je jich u klasických odrůd většina.

V kuchyni využijete oba typy květů. Šéfkuchaři se shodují, že samičí jsou díky zárodku mladé cuketky mnohem chutnější a také při servírování vypadají víc exoticky.

Smažené cuketové květy na talíři Lunov Mykola / Shutterstock.com

Recept na smažené cuketové květy v těstíčku

Budete potřebovat:

Slunečnicový olej se bude hodit

Postup:

  1. Na hlubší pánvi si rozpálíme olej a krátce osmahneme česnek nakrájený na plátky, přidáme rajčata pokrájená na čtvrtky a necháme podusit.
  2. Do pánve k zelenině vhodíme olivy a hrst nasekaných čerstvých bylinek, vše dochutíme solí a pepřem. Hotovou omáčku dáme stranou a necháme zchladnout.
  3. Mezitím si v misce smícháme ricottu s hrstkou bylinek a dochutíme solí a pepřem. Touto směsí pak plníme cuketové květy – postupujeme velmi opatrně, protože jsou opravdu křehké.
  4. Naplněné květy jemně obalujeme v těstíčku z mouky, vína, vajec a kypřicího prášku.
  5. Květy smažíme na oleji, který jsme si rozpálili na vysokou teplotu, ze všech stran dozlatova zhruba minutu, déle určitě ne!

Smažené květy necháme okapat na ubrousku a servírujeme jako přílohu k masu, rybám nebo jen tak s bramborem přelité rajčatovou omáčkou.

Smažené cuketové květy na plechu Tatiana Vorona / Shutterstock.com

Recept na cuketové květy pečené v troubě

Budete potřebovat:

Květákový řízek
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Květákový řízek

Obalované růžičky květáku zná každý, v tomto je vhodný pouze ten kus, který má své růžičky pevně u sebe videoreceptu vám nicméně prozradíme, jak si připravit klasický řízek – ovšem bez masa. Až ho však budete také zkoušet, držte se hesla „dvakrát měř a jednou řež“. Jinak by se vám totiž mohlo stát, že vás celý květák vyjde sotva na jednu porci.

Květákový řízek

Postup:

Hladkou a kukuřičnou mouku promícháme v hlubší míse, přidáme vejce, osolíme a za neustálého šlehání metličkou přiléváme sycenou vodu. Na plech si připravíme pečicí papír.

  • Tip: Pečicí papír se nebude rolovat, když ho jednoduše pokrčíte.

Květy namáčíme velmi opatrně v těstíčku a ihned vkládáme na plech vedle sebe, nesmí se však jeden druhého dotýkat. Pečeme je v předem vyhřáté troubě na 190 °C dozlatova (zhruba 10 minut). Tuto delikatesu podáváme s bramborem nebo jako přílohu k masu a skvěle chutná i s oblíbeným česnekovým dipem.