Smažený cuketový květ je drahá delikatesa v restauracích. Máme recept, který musíte doma vyzkoušet

Smažené cuketové květy Canva

Možná vás nikdy nenapadlo, že cuketu byste mohli sníst ještě předtím, než dozraje její zelený plod. Ty, kdo navštěvují drahé restaurace, nepřekvapí, že v degustačních menu se objevuje i taková delikatesa, jako je smažený cuketový květ. Ano, skutečně se jedná o ten žlutý květ na rostlině, která právě teď kvete na vaší zahradě. Připravte si smažený cuketový květ podle našeho receptu a pochutnáte si jako v drahé michelinské restauraci.

Přečtěte si také

Co stihnete zasadit ještě letos? Zelenina, kterou jednoduše vypěstujete v truhlíku na balkoně
Co stihnete zasadit ještě letos? Zelenina, kterou jednoduše vypěstujete v truhlíku na balkoně

Ve slunné Itálii je cuketový květ na jídelním lístku snad v každé lepší restauraci a Italové jej umějí připravit na několik způsobů. U nás v Česku jsme stále ještě přesvědčeni, že cuketa se jí až jako plod, který máme rádi obalený v trojobalu jako řízky, zapečený nebo jako placky.

Kde sehnat květ cukety?

Jestli jste si zasadili na zahrádce cuketu, máte vyhráno. Pokud však nejste vlastníkem zahrádky a nechcete na trhu potají trhat květy u zelináře, seženete tyto zlatavé květy jen stěží. V obchodech se téměř neobjevují, protože rychle vadnou a ztrácejí na svěží chuti i barvě.

Cuketové květy jsou dvojího druhu:

  • samičí – pod květem je zřetelný základ budoucího plodu (protáhlý váleček či miniaturní cuketa), mají kratší stopku a je jich obvykle méně než samčích
  • samčí – jejich stopka je delší, nemají zárodek plodu a je jich u klasických odrůd většina

V kuchyni využijete oba typy květů. Šéfkuchaři se shodují, že samičky jsou díky zárodku mladé cuketky mnohem chutnější a také při servírování vypadají víc exoticky.

Smažené cuketové květy plněné ricottou Canva

Recept na smažené cuketové květy

Budete potřebovat:

  • 4 cuketové květy
  • 3 větší rajčata
  • 2 stroužky česneku
  • olivy
  • 100 g ricotty nebo 100 g balkánského sýru
  • čerstvé bylinky podle chuti
  • těstíčko na obalování (hladká mouka, bílé víno, 2 vejce, kypřicí prášek)
  • olej na smažení
  • pepř a sůl na dochucení

Postup:

Na hlubší pánvi si rozpálíme olej a krátce osmahneme česnek nakrájený na plátky, přidáme rajčata pokrájená na čtvrtky a necháme podusit. Do pánve přidáme k zelenině olivy a hrst nasekaných čerstvých bylinek, vše dochutíme solí a pepřem. Hotovou omáčku dáme stranou a necháme zchladnout.

Mezitím si v misce smícháme ricottu s hrstkou bylinek a dochutíme solí a pepřem. Touto směsí pak plníme cuketové květy – postupujeme velmi opatrně, protože jsou opravdu křehké. Jemně obalujeme v těstíčku z mouky, vína, vajec a kypřicího prášku. Květy smažíme velmi krátce na oleji, který jsme si rozpálili na vysokou teplotu, ze všech stran dozlatova zhruba minutu, déle určitě ne!

Smažené květy necháme okapat na ubrousku a servírujeme jako přílohu k masu, rybám nebo jen tak s bramborem přelité rajčatovou omáčkou.

Smažené cuketové květy Canva

Cuketové květy pečené v troubě

Budete potřebovat:

  • 10 cuketových květů
  • 50 g hladké mouky
  • 1 lžíci kukuřičné mouky
  • 1 vejce
  • 1/2 lžičky soli
  • 100 ml sody (perlivé vody)

Postup:

Hladkou a kukuřičnou mouku promíchejte v hlubší míse, přidejte vejce, osolte a za neustálého šlehání metličkou přidávejte sycenou vodu. Na plech si připravte pečicí papír.

Tip: Pečicí papír se nebude rolovat, když ho jednoduše pokrčíte.

Květy namáčejte velmi opatrně v těstíčku a ihned vkládejte na plech vedle sebe, nesmí se však jeden druhého dotýkat. Pečte je v předem vyhřáté troubě na 190 °C dozlatova (zhruba 10 minut). Tuto delikatesu podávejte s bramborem nebo jako přílohu k masu.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz