Eva (32): Kilo papriky je dražší než kuřecí maso. Dětem zeleninu dopřávám jen výjimečně

Kdy konečně zlevní ovoce a zelenina? Canva

Jistě jste sami zaznamenali, že potraviny zase zdražily. U některých se dokonce rozhodujeme, zda je koupíme, či nikoli. Zatímco ceny některých potravin skutečně rostou, jiné zlevňují. Které to jsou a kdy se dočkáme výraznějšího zlevnění ovoce a zeleniny?

Přečtěte si také

Jako z Itálie: Rychlý a vynikající recept na tiramisu, který budete dělat pořád dokola

Letos se toho v maloobchodu hodně změnilo

Koronavirus v maloobchodu mnohé změnil. Během posledních pár měsíců jsme zažili to, co většina z nás už dlouho ne – prázdnotou zející regály, kdy těmi nejcennějšími komoditami byly základní trvanlivé potraviny.

Pokladní doklady přesahující částku deset tisíc korun na jeden nákup nebyly při vypuknutí pandemie koronaviru ničím neobvyklým. Akce neakce, tehdy cena vůbec žádnou roli nehrála, lidé měli potřebu se zásobit, uzavření nákupních center a mnohá omezení paniku jen prohlubovaly. 

Jenomže teď, přestože se šílenství kolem koronaviru uklidnilo a regály jsou opět přeplněné potravinami, ceny se stále drží vysoko a zejména u zeleniny a ovoce šplhají do závratných sum, na které už v rozpočtech mnohých rodin nejsou prostředky. 

Své o tom ví i maminka Eva, která ve svých 32 letech zůstala na výchovu dvou školou povinných dětí sama. „Vzhledem k tomu, že jsem musela doma zůstat na ošetřovatelském příspěvku, a tím pádem mi připadlo ošetřovné ve výši 80 % redukovaného denního vyměřovacího základu, počítám už několik měsíců každou korunu. Než vyrazím na nákup, prostuduji si slevy v mobilní aplikaci, která mi ukáže, kde mají v akci ovoce, zeleninu, maso a mléčné výrobky, abych dětem mohla dopřát alespoň trochu té čerstvé zeleniny a ovoce, protože na trzích bych se nedoplatila,“ přibližuje situaci v rodině samoživitelky Eva, která je odrazem nejedné ženy v podobné situaci. 

Stáhněte si do mobilu aplikaci Kupi.cz a budete mít přehled všech slev nejen na potraviny v kapse.

Cena je teď důležitější než kdy jindy, vědí to i řetězce

Cena je pro zákazníka v podobných situacích, jako zažívá paní Eva, důležitější než kdy dříve. A právě na ni se řetězce soustředí. Jejich práci jim však znesnadňuje fakt, že cena u mnoha druhů potravin vylétla neskutečně vysoko. Lidem tak částka, kterou měli na jídlo vyhrazenou před půl rokem, teď už zdaleka nestačí.

Cena vystoupala snad nejznatelněji u zeleniny. Cena za kilogram papriky byla vyšší než kilo kuřecího masa a květák v některých obchodech přesahoval částku sto korun.

Když se ale nyní podíváte na ceny velkých řetězců, můžete si všimnout, že na nich obchody skutečně pracují. Jeden kilogram červené papriky koupíte v akci i za 39,90 Kč.

Červená paprika v akci

Potraviny, které od počátku roku zlevnily

Z údajů průměrných spotřebitelských cen Českého statistického úřadu (ČSÚ) za období leden až červen 2020 vyplývá, že některé potraviny od počátku roku zlevnily.

Například 150 gramů bílého netučného jogurtu v lednu stálo 9,07 Kč, nyní už jen 8,79 Kč. O něco zlevnily i slepičí vejce – 10 kusů v lednu stálo 33,21 Kč, aktuálně je jejich cena na 32,16 Kč. Výrazně dolů šlo máslo, jehož cena za jeden kilogram v lednu byla 193,52 Kč, v červnu kilo stálo 181,33 Kč.

Aktuální slevy z akčních letáků:

  • Brokolice: V Bille koupíte kus za 29,90 Kč
  • Vejce: Albert Hypermarket nabízí balení vajec z podestýlky 10 ks za 26,90 Kč
  • Mléko: Polotučné trvanlivé 1 l koupíte za akční cenu 9,90 Kč v hypermarketech Albert
  • Kuřecí prsní řízky: 1 kg seženete v Lidlu v akci za 119 Kč
  • Máslo: V hypermarketech Albert nyní v akci za 27,90 Kč, v Lidlu pak za 29,90 Kč
Cena zeleniny je vysoká Canva

Potraviny, které od počátku roku zdražily

Z údajů ČSÚ však také vyplývá, že převažují ty potraviny, u nichž průměrná cena vzrostla.

  • Kilo vepřové pečeně, které v lednu stálo 148,84 Kč, v červnu vyšlo na 156,30 Kč.
  • Litr mléka polotučného pasterovaného v lednu v průměru stál 19,37 Kč, v červnu 20,27 Kč.
  • Jedno kilo eidamské cihly stálo v lednu 148,06 Kč, v červnu 150,69 Kč.
  • Nejvýrazněji však zdražila jablka, kdy kilogram konzumních jablek na počátku roku v průměru stál 32,83 Kč, v červnu jejich cena vzrostla na 42,10 Kč.
Kam na jablka v akci?

Co může za zdražení potravin?

Faktorů je více. Za zvýšení ceny potravin můžeme vinit koronavirus, výkyvy počasí, výrazný nárůst kurzu eura vůči koruně, který sledujeme od druhé poloviny února, vyšší poptávku po ovoci a zelenině v celé Evropě a nedostatek pracovníků při sklizních.

Kdy ovoce a zelenina zase zlevní?

Cenu v obchodech může zachránit tuzemská letní sklizeň, kdy budou čeští pěstitelé do obchodů dodávat lokální ovoce a zeleninu.