Hlídáte si složení výrobků? Pak vás jistě zajímá, co je to světlice barvířská a proč je v jogurtech

Rostlina světlice barvířská se používá v mléčných výrobcích často Canva

Světlice barvířská alias turecký šafrán je přísadou řady jogurtů a dalších mléčných výrobků či bonbónů. Květy této rostliny totiž obsahují přírodní barviva, která jsou v potravinářství velmi žádaná. Ze světlice barvířské se vyrábí i kvalitní olej a užívá se také v kosmetice.

Přečtěte si také

Obchody mohou mít nově otevřeno až do 23 hodin. Tesco, Albert i Kaufland prodloužili otevírací dobu
Obchody mohou mít nově otevřeno až do 23 hodin. Tesco, Albert i Kaufland prodloužili otevírací dobu

Pokud při nakupování studujete složení mléčných produktů a naleznete v něm extrakt ze světlice barvířské (Carthamus tinctorius), nelekejte se. Jedná se o rostlinku s barvícími schopnostmi. Její květy jsou nositeli červeného barviva cartamin (saflorový karmín) a saflorové žluti.

Na první pohled připomíná světlice barvířská kombinaci pampelišky a bodláku a její původní domovinou byla Indie, Afghánistán a Egypt. Díky obchodním kontaktům se brzy dostala i do Evropy a dnes se pěstuje i u nás.

Saflorový karmín se získává z rostliny světlice barvířské Canva

Jako barvířská rostlina našla uplatnění v potravinářském průmyslu. Ovocným jogurtům a tvarohům dodává specifickou žlutou barvu. Používá se také k barvení bonbónů, omáček a pečiva.

Zdravý olej ze světlice barvířské

Kromě květů se využívají i semena světlice barvířské, a to na výrobu světlicového (saflorového) oleje. Obsahují totiž 45–55 % oleje a oproti známějšímu slunečnicovém oleji až 80 % kyseliny linolové. Ta patří do skupiny zdraví prospěšných omega-6 mastných kyselin a zároveň je silným antioxidantem, který se zapojuje do řady metabolických procesů. Podporuje například vyplavování tuků z tukových buněk, snižuje hladinu cholesterolu, a tím i riziko vzniku onemocnění cév (ateroskleróza), srdečního infarktu či mrtvice.

Světlicový olej také pomáhá snižovat hladinu krevního cukru, do svého jídelníčku by ho proto měli zařadit diabetici. Sáhnout by po něm měly i ženy s bolestivou menstruací. V oleji obsažená kyselina linolová totiž příznivě působí na hormon prostaglandin, který je zodpovědný za bolest a další nepříjemné pocity doprovázející menstruační cyklus. Pro jeho mírně projímavé účinky by ho měli užívat lidé trpící zácpou a všichni, kdo potřebují posílit imunitní systém.

Tip: Věděli jste, že mobilní aplikace Kupi.cz vám kromě hlídání slev a aktuálních akčních letáků nově nabízí i funkci naskenovat si čárový kód produktu, a tak zjistit složení a výživové hodnoty výrobku? 

Vzácnou mastnou kyselinu, která je pro lidský organismus tak nezbytná, si však tělo samo vytvořit neumí. Proto odborníci na zdravou výživu doporučují konzumovat alespoň jednu lžíci světlicového oleje denně, ideálně až tři.

Olej ze světlice barvířské se lisuje výhradně za studena a neprochází žádnou rafinací. Proto je jeho chuť přírodní a připomíná oříšky. Pokud ale nejste fanouškem konzumace oleje „jen tak“, využijte ho v kuchyni na přípravu salátových zálivek či dresinků. Vhodný je také do omáček, pomazánek i na dušení různých pokrmů.

Extrakt ze světlice barvířské se používá k barvení jogurtů i bonbónů Marika Habertová

Světlice barvířská má i kosmetické účinky

Světlicový olej má ale široké využití i v kosmetice. Kromě kyseliny linolové obsahuje i vitamíny E a K a kyselinu olejovou, které zabraňují vypadávání vlasů. Při pravidelném používání stimuluje i vlasové folikuly, tudíž podporuje růst vlasů a dodává jim pevnost i lesk.

Olej se vyznačuje také hydratačními vlastnostmi, což ocení především lidé se suchou pletí. Zpomaluje také stárnutí pleti, podporuje její pružnost a pomáhá v boji proti nevzhledným kruhům pod očima. Dobrou zprávou je, že se při nanášení dobře vstřebává, a nemusíte se tak bát nepříjemných mastných filtrů.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz