Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Zeleninové moučníky, které zvládne každý a chutnají skvěle!

Zeleninové moučníky, které zvládne každý a chutnají skvěle!

Zní to trochu zvláštně, že? Ale při přípravě sladkých moučníků můžete skutečně využít i zeleninu. Některé druhy jsou totiž chuťově neutrální nebo dokonce nasládlé a pokrmům dodají vláčnost, jemnost i vitamíny. Jak na jedinečné dobroty ze zeleniny a luštěnin? Podívejte se na naše recepty. 

Přečtěte si také

Domácí švestkové knedlíky za pár korun podle pana Cuketky
Domácí švestkové knedlíky za pár korun podle pana Cuketky

Dýňový chlebíček

Suroviny

  • 500 g hladké mouky
  • 200 ml oleje
  • 340 g krupicového cukru
  • 3 hrnky jemně strouhané dýně
  • 3 vejce
  • ¼ lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička sody
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1 lžička mleté skořice
  • špetka soli

Sypké suroviny smícháme dohromady v míse. Cukr utřeme s vejci, přidáme olej, sypkou směs vmícháme a přidáme strouhanou dýni. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy na biskupský chlebíček a pečeme 50 minut při 180 °C. Necháme mírně vychladnout a vyklopíme z formy.

Mrkvový dort

Suroviny

  • 250 g mrkve
  • 100 g špaldové mouky
  • 20 g pražených mletých mandlí
  • 2 vejce
  • 30 g proteinového prášku, třeba skořicový, vanilkový i čokoládový
  • 150 g bílého jogurtu
  • 1 lžička cukru nebo jiného sladidla
  • 1/2 lžičky skořice
  • Suroviny na krém
  • 500 g nízkotučného tvarohu
  • trocha cukru nebo sladidla
  • citronová kůra

Mrkev nastrouháme najemno a přidáme suroviny. Těsto nalijeme do formy a pečeme 1 hodinu a 15 minut na 180 ˚C. Připravíme krém z 500 g nízkotučného tvarohu, trochy cukru či sladidla a citronové kůry. Tvaroh vyšleháme s ingrediencemi. Studený korpus rozkrojíme, promažeme půlkou krému, zbytek krému namažeme na povrch a posypeme praženými mletými mandlemi.

Bramborové kuličky v čokoládě

Suroviny

  • 50 g brambor
  • 70 g bílé čokolády
  • 30 g moučkového cukru
  • špetka soli

Náplň

  • 60 g brambor
  • 20 g hořké čokolády
  • 10 g cukru
  • 1 lžička rumu
  • 1 sušená švestka

Poleva

  • 50 g tmavé čokoládové polevy
  • 30 g bílé čokoládové polevy

Brambory oloupeme, uvaříme, vychladíme, nastrouháme najemno do mísy, přidáme cukr, špetku soli, rozpuštěnou bílou čokoládu, promícháme a dáme do lednice. Do druhé mísy dáme na náplň nastrouhané brambory, cukr, rum a nakrájenou švestku. Přimícháváme rozpuštěnou hořkou čokoládu a dáme do ledničky. Vytvoříme 10 kuliček a vložíme do mrazáku. Pak je obalíme v bílé čokoládové hmotě a dáme zpět do mrazáku. Tmavou polevu rozpustíme ve vodní lázni, jemným pramínkem přilijeme rozpuštěnou bílou polevu a vznikne mramorování. Ztuhlé kuličky obalíme v polevě a na mřížce necháme zaschnout. Uchováváme je v chladu.

Sladké dezerty ze zeleniny

Mrkvové rohlíčky

Suroviny

  • 1 vejce
  • 50 g moučkového cukru
  • 250 g másla
  • 300 g polohrubé mouky
  • 150 g mrkve
  • 0,5 balíčku kypřícího prášku do pečiva
  • marmeláda

Do misky dáme polohrubou mouku, cukr, vejce, najemno nastrouhanou mrkev, půl prášku do pečiva, máslo a vypracujeme těsto. Těsto 2x po 30 minutách převálíme. Na plech dáme pečící papír a tvoříme rohlíčky, které můžeme naplnit marmeládou. Upečeme v předehřáté troubě do zrůžovění na 180 °C.

Cizrnové cookies s hořkou čokoládou

Suroviny

  • 270 g uvařené nebo sterilované cizrny
  • 160 g arašídového másla
  • 1 lžičky vanilky
  • 80 g medu
  • 1 odměrka vanilkového hrachového proteinu
  • 50 g hořké čokolády

Troubu předehřejeme na 180 °C. Cizrnu propláchneme. Vše kromě čokolády umixujeme na hladkou pastu. Čokoládu nasekáme a vmícháme do směsi. Kuličky dáváme na plech vyložený pečícím papírem a splácneme na placičky. Pečeme 15 minut. Vychladnuté uchováváme v ledničce v uzavřené nádobě.

Fazolové brownies

Suroviny

  •  50 g kakaa
  • 1 balíček kypřícího prášku do pečiva
  • 2 konzervy červených fazolí v konzervě
  • 2 banány
  • 1,5 dl sojového mléka
  • 180 g hladké mouky
  • 110 g třtinového cukru

Fazole propláchneme a rozmixujeme s banány a mlékem. Přidáme ostatní suroviny a promícháme. Plech vyložíme pečícím papírem, těsto vylijeme na plech ve vrstvě 1 cm, pečeme 30 minut na 180 °C.