Seznam padělaných parfémů! Jak poznáte, jestli máte doma skutečně originál?

Dokážete rozpoznat originál od padělku? New Africa / Shutterstock.com

Poslední dobou jich je jako hub po dešti. Levné i drahé. Známé i méně známé značky. To jsou parfémy, které se za poslední dobu nashromáždily v Systému rychlého varování pro nebezpečné nepotravinářské výrobky (RAPEX) a zároveň byly zachyceny v České republice. Je tedy možné, že tyto vůně máte doma.

Přečtěte si také

Těchto 10 věcí byste v obchodě nikdy neměli dělat. Vyhněte se trapasu i konfliktům

Pozor! Pokud kupujete testery, některé mohou být falešné

Nejnovějším úlovkem (z 25. týdne) je parfém značky Chanel, konkrétně vůně Chance. Jedná se o tester, který byl prodáván v internetovém obchodě.

Kupovat testery se do jisté míry vyplatí, tedy pokud vám nevadí, že nemají líbivý vršek a spokojíte se s plastovou zátkou. Ale za nižší cenu se to dá přežít, zvlášť když tuto vůni máte jen doma na kosmetickém stolku a rozprášíte ji na sebe před odchodem ven anebo si vůni dáváte do menšího flakónku do kabelky.

Jenomže problém může nastat v případě, že si nevědomky namísto originálního parfému koupíte padělek. Jako falešný byl označen i produkt Chanel Chance s dolepenou šarží č. 026323.

Pokud neumluvíte francouzsky, zřejmě vás ani nenapadne, že může jít o padělek. U tohoto konkrétního výrobku byly totiž v poznámce o tom, že se jedná o tester, překlepy a chyby, na což upozornilo Ministerstvo zdravotnictví České republiky.

Ostatně právě Chanel společně se značkami Lacoste, Dior a Hugo Boss patří k nejčastěji padělaným parfémům. Jejich flakónky jsou totiž velmi jednoduché, a tudíž snadno padělatelné.

Záznam ze systému RAPEX Evropská unie / RAPEX

Stažené parfémy, které byly špatně označeny

Dalšími nahlášenými a v Česku prodávanými vůněmi byly značky

  1. Clair de Lune, So French (CDL 5), šarže 5 420069 002008, země původu neznámá
  2. Beautiful parfum (FAMA), šarže 6 937926 313225, země původu Čína
  3. Elizabeth Arden (Sunflowers), šarže 0 85805 96112 1, země původu Velká Británie
  4. Choco Mademoiselle, šarže 7 369412 419613, země původu Čína
  5. Beautiful Parfum (Keen Zonet), šarže 6 937926 316387, země původu Čína
  6. Gino Tossi Parfums (Active Men), šarže 5 904215 401933, země původu Polsko
  7. Beautiful Parfum (Setion), šarže 6 937926 312877, země původu Čína

Všechny tyto vůně měly jedno společné – nesplňovaly požadavky plynoucí z Nařízení o kosmetických přípravcích. Obsahovaly totiž látky, které nebyly uvedeny ve složení výrobku, tudíž spotřebitel o jejich přítomnosti ve výrobku nebyl patřičně informován. Tyto na etiketě chybějící ingredience mohou totiž způsobit alergickou reakci. Všechny šarže výrobků byly následně staženy z prodeje.

Jak poznat, zda máte doma skutečně originál?

Rozpoznat originál od padělku není úplně nejjednodušší, ale půjde vám to snáze, pokud budete mít na paměti těchto pár zásad.

Hned na začátku byste si měli všimnout obalu, ve kterém vám parfém přijde.

  • Krabička padělaného parfému nemusí být precizně zpracována.
  • U některých padělků si můžete také všimnout přebytku lepidla na celofánu.
  • Jak již bylo zmíněno u padělaného Chanelu výše, v textu nepravého parfému se mohou vyskytovat chyby.
  • Text na krabičce může být napsán jiným fontem, než je běžné.
  • Zpracování flakónu či víčka bývá u padělků nedostatečné a nekvalitní. Sklo flakónku může mít různé vypoukliny, bublinky či jiné nerovnosti, zatímco víčko nemusí být z materiálu, na který jste zvyklí u originálu, anebo může být hůře zpracované.
  • Hadička vedoucí k rozprašovači bývá někdy u padělků delší a silnější, než je obvyklé.

Kromě toho také můžete na internetu zjistit, jestli šarže parfému, který jste si zakoupili, vůbec existuje. Stačí do vyhledávače zadat „perfume (případně cosmetics) batch code checker“. Díky tomuto heslu vám vyhledávač nabídne hned několik stránek, kde si šarži parfému budete moci ověřit a zjistit také datum výroby.