Recepty z třešní: Rychlý koláč s mandlemi a likér jen ze 3 ingrediencí

Třešňový koláč s mandlemi Maslova Valentina / Shutterstock.com

Sezóna třešní je v plném proudu. Můžete je sníst jen tak, zavařit je do zásoby, zamrazit nebo si udělat skvělý třešňový koláč. Potřebujete na něj jen pár ingrediencí, 15 minut času na přípravu a 25 minut na pečení. A ještě teplý jej můžete dávat na stůl.

Přečtěte si také

Velikonoce jsou za dveřmi. Upečte s dětmi slepovaná vajíčka, která voní po levanduli a citrónu

Rychlý třešňový koláč s mandlemi

Co potřebujete:

  • 4 středně velká vejce
  • 160 g třtinového cukru
  • 100 ml řepkového nebo slunečnicového oleje
  • 100 ml polotučného mléka nebo kefíru
  • 180 g hladké pšeničné mouky
  • 100 g celozrnné pšeničné mouky
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 0,5 lžičky sušené pomerančové kůry
  • větší misku zralých třešní
  • 100 g plátkových mandlí
Nemáte vlastní? Víme, kde mají třešně v akci!

Kupte se slevou Třešně.

Porovnat slevy

Postup:

  1. Třešně umyjte, vypeckujte a lehce obalte v mouce, aby při pečení neklesly až na dno koláče.
  2. Připravte si středně velký plech (pro vysoký koláč) nebo velký plech (pro nižší výšku koláče) a vyložte jej pečicím papírem.
  3. Do mísy robotu se šlehacím nástavcem rozklepněte všechna vejce a přidejte třtinový i vanilkový cukr. Šlehejte 5 až 10 minut do husté světlé pěny.
  4. Poté snižte rychlost a po lžících přidejte olej. Stejný postup opakujte s vlažným mlékem.
  5. Mouku promíchejte s kypřicím práškem a pomerančovou kůrou a po lžících přidejte do těsta.
  6. Hotové těsto nalijte na plech, rovnoměrně posypejte třešněmi a navrch přidejte plátkové mandle.
  7. Pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů 22 až 25 minut.
  8. Po vychladnutí rozkrájejte a podávejte.
Třešně v misce obložené mandlemi a listím Julia Sememova / Shutterstock.com

Jak vypeckovat třešně jen s nožem?

Pamatujete, jak jste museli z třešňové bublaniny ve školní jídelně vybírat pecky a odkládat je na tácek, až vám tam zbyla velká hromádka? Doma se vám něco takového nestane. První možností, jak třešně odpeckovat bez speciálního pomocníka, je ovoce rozkrojit a pecku ručně vyndat.

Jak vypeckovat třešně pomocí odpeckovače?

Druhou možností je pořídit si speciální odpeckovač třešní, stojí pár stovek a udělá v kuchyni spoustu parády. Například Tescoma prodává odpeckovač třešní DELÍCIA z oceli a plastu za cenu kolem 200 Kč. Třešni stačí vložit dovnitř a během vteřinky ji zmáčknutím jednoho tlačítka snadno zbavíte pecky.

Odpeckovač třešní, který funguje opravdu pohodlně

Třetí možností, jak třešně vypeckovat, je jednoduchý trik. Budete potřebovat dlouhou špejli, brčko nebo dřevěnou hůlku. Nástroj zabodněte do středu třešně a počkejte, až pecka vyjde ven. Jednoduché jako facka.

Třešně a likér na dřevěném stole Pixel-Shot / Shutterstock.com

Recept na rychlý likér z třešní jen ze tří ingrediencí

Budete potřebovat:

  • 3 kg třešní
  • 2 kg krystalového cukru
  • 1 l vodky
  • velké sklenice
  1. Vypeckované třešně dejte do 3litrové sklenice, zasypte ovoce 1 kg cukru a 0,5 l vodky. Sklenice nezavírejte pevným uzávěrem, pouze přes hrdlo natáhněte silonovou ponožku nebo gázu a nechte na teplém místě louhovat 7 dní. Důležité je nezapomenout obsah sklenice každý den protřepat.
  2. Po týdnu přes velmi jemné sítko slijte vylouhovaný obsah sklenice do hrnce, přidejte 1 kg cukru a půl litru vodky a zahřejte na mírném plameni, až se cukr rozpustí.
  3. Přes jemné sítko (nebo silonovou ponožku) přelijte likér do lahve a nechte na teplém místě odpočívat.
  4. Druhý den likér opět převařte a případně přidejte podle chuti trochu skořice. Poté můžete lihovinu nalít do lahví, které se dají uzavřít. Likér báječně chutná třeba k třešňovému koláči jako aperitiv.