Neuvěříte, co poteče v restauracích z píp: Kofola chce nabízet točenou vodu

I voda může již brzy téct z výčepních píp Shutterstock

Není voda jako voda. Ačkoli vypadá voda z různých kohoutků ve všech sklenicích naprosto stejně, každá chutná a voní jinak. U některých kohoutkových vod se dokonce ani nedá říct, že by voněly anebo dobře chutnaly. A právě tohoto se chytl český nápojářský gigant Kofola. Chce totiž restauracím nabízet čepovanou vodu.

Přečtěte si také

Jak zužitkovat staré pečivo: Kulinářské fígle, které musíte znát!
Jak zužitkovat staré pečivo: Kulinářské fígle, které musíte znát!

Čepovaná voda se bude prodávat nejdříve v UGO salateriích

Začínat přitom bude Kofola u sebe – ve svých UGO salateriích po celé České republice. Právě tady si firma od letošního léta postupně ověří, zda to všechno bude fungovat tak, jak majitel Kofoly Jannis Samaras předpokládá.

Ten si vlastně ani příliš nepřipouští, že by se tento nápad nakonec neshledal s přijetím u zákazníků.

Mimochodem, podle jeho slov to byly dokonce restaurace, které samy před časem s poptávkou po čepované pramenité vodě přišly. Až do této doby však nebyl prostor pro realizaci nápadu.

Pivo máme rádi, ale vodu milujeme

Ačkoli jsme údajně národem pivařů, nejprodávanějším nápojem u nás je i přesto voda, která zaujímá přibližně polovinu celého trhu. V sudech bude Kofola samozřejmě nabízet produkt ze svého portfolia, a to pramenitou vodu Rajec, která bude v UGO salateriích podávána ve džbáncích.

Již brzy místo piva poteče s píp čistá voda Canva

Řešení prospěšné pro životní prostředí?

Co je smyslem tohoto nového kofoláckého projektu? Nabízet vodu, která bude dobrá, a zároveň tak přispět ke zlepšení životního prostředí. Cílem Kofoly je totiž být do roku 2030 zero waste a carbon neutral.

U kritiků se ovšem tato vize nesetkala s pochopením, protože právě převážení vody v sudech ke snížení emisí zrovna příliš nepřispěje.

Voda bez chlóru

Firma chce mimo jiné zákazníkům nabídnout vodu bez chlóru, která bude lidem chutnat za každých okolností. I když nelze říci, že by voda z kohoutku byla nekvalitní (podle testů zdrojů pitné vody po celé Evropské unii bylo shledáno více jak 98,5 % vzorků jako vyhovující standardům EU), chuť a aroma skutečně někdy silně pokulhávají.

Mnohé by ovšem vyřešila instalace vodovodních filtrů přímo do provozoven restaurací, na některých místech je takový filtr dokonce už samozřejmostí.

Takhle si v některých restauracích Rajec možná už nedáte Karolina Grabowska / Pixabay.com

Čepovaný Rajec, nebo voda z kohoutku? Poslední slovo bude mít možná cena

Voda je skutečně nejprodávanějším nápojem v restauracích, není tedy divu, že si v tomto Kofola věří. Ještě před několika lety se v některých restauracích podávala kohoutková voda dokonce zdarma, ale i ta je v naprosté většině případů dnes už zpoplatněna.

Pokud tedy bude mít zákazník možnost vybrat si mezi kohoutkovou vodou, u níž neví, jak bude chutnat, a vodou, kterou zná, je velice pravděpodobné, že dá přednost právě čepovanému Rajci. Vedle chuti bude ale hrát významnou roli i cena. Ta by se podle Jannise Samarase měla pohybovat okolo běžné částky, kterou jsou již zákazníci zvyklí za vodu platit. 

Přidat na Seznam.cz👈Přidejte si Kupi Magazín na homepage Seznamu!