Okurková polévka na kocovinu aneb Co se dá uvařit z kyselých okurek?

Nakládané okurky nabízejí překvapivě mnoho využití Canva

Kyselé okurky nejsou jen ozdobou masových pokrmů nebo lahůdkou na tradičním chlebíčku. Co takhle uvařit si z nakládaných a oblíbených kyselých okurek polévku či omáčku? Inspirujte se a dopřejte si lahodnou a vydatnou polévku, která vás příjemně překvapí. Chutí i účinky – třeba při boji s nepříjemnými následky prohýřené noci.

Přečtěte si také

Halušky, brynzu či vodku. Jaké dobroty byste měli ochutnat při návštěvě Slovenska?
Halušky, brynzu či vodku. Jaké dobroty byste měli ochutnat při návštěvě Slovenska?

Kocovina nemá šanci

Nejen silný masový vývar je účinným pomocníkem v boji proti kocovině. Pokud se chystáte vyrazit na letní večírek, bude se vám hodit chutná okurková polévka, jejíž recept pochází ze sousedního Polska. Vydatný pokrm klidně nahradí i hlavní chod a s jeho chutí můžete experimentovat – v Polsku se totiž připravuje s kvašenými okurky a namísto smetany může být použita kysaná smetana. Zkusíte náš recept? Připravte si:

  • 1 litr vývaru
  • 1 cibuli
  • 1 mrkev
  • 400 g brambor
  • 250 g kyselých okurek
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce kopru
  • 1 lžíci másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • bobkový list
  • sůl a pepř
  • lák z okurek

Na másle osmahněte nakrájenou cibuli a mrkev. Zeleninu osolte, okořeňte a nechte jemně zezlátnout. Poté přidejte nakrájené okurky, brambory a bobkový list a vše zalijte silným vývarem. Vařte zhruba půl hodiny. Před koncem vaření přidejte nasekaný kopr a smetanu pro zjemnění chuti. Prohřejte a dochuťte lákem z okurek. 

Zavařovací hrnec nejen na okurky v akci

Nakládané okurky v kyselém nálevu se dají využít v mnoha receptech Canva

Základní okurková omáčka 

Můžete si ji dopřát k pečenému masu nebo si na ní pochutnat ve vegetariánské verzi. Okurková omáčka vám zachutná zejména s dobrým, nejlépe domácím, houskovým knedlíkem. Připravte si:

  • 750 ml hovězího vývaru
  • nakrájené kyselé okurky
  • nové koření
  • pepř a sůl
  • bobkový list
  • tymián
  • 120 ml zakysané smetany
  • citronovou šťávu
  • lžičku hořčice
  • cukr

Nakládané okurky v akci

Vývar přiveďte k varu, okořeňte a povařte spolu s nakrájenými okurkami. V zakysané smetaně vymíchejte lžíci hladké mouky a lžičku hořčice. Tuto připravenou směs použijte na zahuštění omáčky. Nakonec vařte ještě zhruba 20 minut. Podle chuti osolte, okyselte citronovou šťávou (nebo lákem) a cukrem. Můžete podávat třeba s hovězí pečení. Přejeme vám dobrou chuť.

Tip: Jednou z možností, jak připravit chutné omáčky a masové pokrmy, je pomalý hrnec. Umožňuje několikahodinové vaření bez vaší přítomnosti. Pomalý hrnec aneb pomocníka pro opravdové gurmány najdete v letácích Datart a Elektro World na Kupi.