Zahrajte si s kyselostí: Neodolatelné recepty z rebarbory

Rebarborový koláč from my point of view / Shutterstock.com

V obchodech se už od konce dubna začíná objevovat rebarbora. Tato zvláštní rostlina, která vyniká svou specifickou chutí, má svou sezónu v květnu, kdy ji běžně koupíte v každém větším supermarketu. Rebarbora, známá také jako reveň, je oblíbený druh zeleniny, který lidé často připravují jako ovoce. Je zdravá, chutná a v kuchyni se s ní dá doslova čarovat – aby také ne, když podporuje hubnutí nebo chuť na sex. Vyzkoušejte naše osvědčené tipy nejen na pečení.

Přečtěte si také

Výborná příloha jen ze 3 surovin: Snadný bramborový knedlík jako od babičky

Co rebarbora obsahuje?

Rebarbora je zelenina plná živin a zdraví prospěšných látek. Obsahuje vitamíny, minerály, vlákninu, bílkoviny, a dokonce i některé flavonoidy, které jsou prospěšné pro zdravé opalování. Díky složení můžete při její pravidelné konzumaci zaznamenat také lepší vitalitu vlasů a pokožky nebo lepší trávení.

Kdy se sklízí?

O rebarboře se dá říct, že se jí jen jeden měsíc v roce. K přípravě jídel se zpracovává jen rebarborový řapík, a to zásadně v období rebarborové sezóny, tj. od poloviny května do poloviny června. Poté rostlina začíná kvést a v řapících se výrazně zvyšuje obsah kyseliny šťavelové, která je ve vysokých dávkách nebezpečná pro lidský organismus.

Pozor! Rebarboru nezpracovávejte a nevařte v hliníkovém nádobí. Látky obsažené v rebarboře totiž s hliníkem reagují.

Nakrájená rebarbora Nadezhda Nesterova / Shutterstock.com

Recept na rychlý rebarborový koláč

Rebarbora obsahuje také látky, které na sebe vážou tuky, díky čemuž je skvělá při redukčních dietách. Ještě než se pustíte do hubnutí, ochutnejte však tento dokonalý a rychlý koláč, nebudete litovat!

Ingredience:

Ušetřete si práci v kuchyni

Postup:

  1. Z vyváleného listového těsta vyřízněte větší kolečka nebo čtverce.
  2. Rebarboru po vlákně pokrájejte na proužky. Připravená kolečka z těsta přeneste na plech vystlaný pečicím papírem. Konce lehce zarolujte dovnitř a dno několikrát propíchněte vidličkou.
  3. Mezitím smíchejte zakysanou smetanu s cukrem, náplní pomažte dno koláčů.
  4. Nakonec stačí poklást rebarborou, namazat okraje vejcem a zasypat cukrem.
  5. Koláče pečte v troubě na 220 stupňů zhruba 40 minut. Ozdobit můžete nasekanými mandlemi.

Tip: Hrátky s geometrií koláčům sluší. Rebarboru můžete nakrájet na proužky s šikmými okraji a vrhnout se do skládání. Namísto koláče vytvoříte nádherné dílo. Koláč, který bude doslova pastvou pro oči!

Rebarborový koláč AnjelikaGr / Shutterstock.com

Recept na rebarborový džem se zázvorem

Lahodný džem, který překvapí malé i velké mlsné jazýčky. Vyzkoušíte jeho jednoduchou přípravu?

Ingredience:

  • 500 g rebarbory
  • Čerstvý zázvor
  • 200 g třtinového cukru
  • 1 lžíce ovocného pektinu
  • Šťáva z 1 citronu
Olizovat se budete až za ušima!

Postup:

  1. Očištěnou rebarboru nakrájejte na menší kousky, poté ji povařte ve lžíci vody s cukrem, dokud nezměkne.
  2. Směs zakápněte šťávou z citronu a přidejte nakrájený zázvor spolu s pektinem – ten předem rozmíchejte se lžící cukru. Vařte dalších 5 minut.
  3. Nakonec hotovým džemem plňte sklenice. Ihned po naplnění je zavřete a otočte dnem vzhůru.
  4. Nechte odpočinout do vychladnutí... a máte hotovo!
Rebarborový džem Piotr Krzeslak / Shutterstock.com

Recept na crumble z rebarbory a jahod

Chcete si ráno pochutnat na voňavé dobrotě, která vás okouzlí? Pak je ten pravý čas na crumble, jednoduchý recept, který si zamilujete.

Abyste si mohli křupavou pochutinu dopřát, na nákupní seznam přidejte:

  • 200 g rebarbory
  • 200 g jahod
  • 4 vrchovaté lžíce třtinového cukru
  • 80 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 100 g hladké mouky

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 200 stupňů.
  2. Oloupanou rebarboru nakrájejte na menší kousky. Rebarborou vyložte dno menší zapékací misky, poté zasypte cukrem a zlehka promíchejte.
  3. Na čtvrtky nakrájejte také jahody a přidejte je k rebarboře.
  4. Mezitím si připravte drobenku: máslo, cukr a mouku míchejte, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
  5. Drobenkou zasypejte ovoce a hurá s dezertem do trouby. Pečte zhruba 25 až 30 minut, než povrch zezlátne. Už cítíte, jak voní?
Sušená rebarbora Elena Shashkina / Shutterstock.com

A jak na sušenou rebarboru?

  1. Rebarboru umyjte a nakrájejte na zhruba 2,5 cm dlouhé kousky.
  2. Dejte do elektrické sušičky.
  3. Sušte 6 až 10 hodin na 57 ˚C.
  4. Správně usušené plody poznáte podle toho, že jsou tuhé.