Plavková sezóna se nezadržitelně blíží. Pokud nejste spokojení se svojí postavou, protože vykazuje pár kilogramů navíc, je nejvyšší čas s tím něco udělat. Určitě by to chtělo zahrnout do svého denního rozvrhu pohyb navíc a upravit jídelníček tak, abyste měli výdej vyšší než příjem. Jak moc vhodná je nízkosacharidová dieta pro snižování hmotnosti?
Nejprve bychom si měli vysvětlit pojem nízkosacharidová dieta. I když jste o ní již určitě slyšeli, možná nemáte přesnou představu, co se pod ní schovává. Je známá také pod názvem dieta bílkovinová, ketonová, proteinová nebo low carb. Vysvětlíme si, proč tomu tak je.
Hlavní složkou, která se během diety konzumuje, jsou totiž bílkoviny neboli proteiny, přičemž další podmínkou je omezení příjmu sacharidů.
V jídelníčku je nutné snížit na minimum obsah:
Dovolená nejsou ani žádná dochucovadla, jako jsou kečup nebo hořčice.
Naproti tomu by se mělo konzumovat větší množství různých druhů zeleniny – cuketa, chřest, špenát, rukola, polníček, zelené fazolové lusky, kysané zelí. V jídelníčku by neměla chybět ani semínka – lněná, dýňová i chia.
Základem této diety je však konzumace:
Přičemž jídlo je třeba rozložit do několika denních dávek.
Víte, že...
Máte v mobilu staženou aplikaci Kupi? Pak vás potěší její vylepšená funkce!
Tato dieta funguje tak, že při snížení sacharidů ve stravě až pod 50 g denně se pustí lidský organismus do spotřeby vlastních zásob glykogenu, čímž v prvních dnech diety dochází k redukci hmotnosti. Je to dáno především ztrátou vody, jež byla na glykogen navázaná. Když dojdou zásoby glykogenu, přepne se organismus do tzv. ketózy, kdy játra produkují čím dál větší množství ketonů, a ty jsou z těla vylučovány močí. Organismu může chybět dostatek energie, protože nemá k dispozici glukózu, a tím klesá jeho výkonnost, zároveň ale ubývá tělesný tuk nejen podkožní, ale také viscerální, jenž obklopuje vnitřní orgány. Člověk viditelně hubne.
V pozdější fázi si organismus na stav ketózy zvykne, únava mizí, dochází ke zvýšení dobrého cholesterolu (HDL), klesá produkce inzulinu. To může přispět k léčbě a prevenci cukrovky. Výhodou ketózy je především to, že během ní nemá člověk pocit hladu. Ketóza se jeví jako vynikající detoxikační prostředek, jelikož organismus spaluje i usazené toxické látky.
K nízkosacharidové dietě se vyjádřili také odborníci z řad lékařů. Ti samozřejmě kvitují s povděkem, že díky této dietě dochází ke stabilizaci krevního cukru a zlepšení cukrovky. To je na dietě pozitivní. Avšak strava je při této dietě jednostranně zaměřená, zvýšený příjem masa může souviset s nárůstem hladiny nebezpečného cholesterolu. Ten bývá hlavní příčinou mnohých civilizačních cévních a srdečních chorob.
Jestliže nízkosacharidovou dietu budete držet pouze krátkodobě, lze ji využít jako jednu z možností k novému, zdravějšímu životnímu stylu, který nastartujete snížením přebytečných kilogramů. Pak je ovšem třeba se vrátit k plnohodnotné a vyvážené stravě a nízkou hmotnost si udržovat zdravým jídelníčkem a zvýšením pohybové aktivity. Pro dlouhodobé držení není proteinová dieta vhodná. Rozhodně by se do ní neměl pouštět nikdo, kdo trpí onemocněním ledvin, cukrovkou nebo jinými metabolickými problémy. Vysoký příjem bílkovin během nízkosacharidové diety je velkou zátěží na ledviny, zároveň může způsobit i vylučování vápníku z těla. To může vést ke zhoršení stavu kosterního aparátu a k osteoporóze.