Irský mech jako moderní kuchyňská i kosmetická surovina

Irský mech je druh mořské řasy Canva

Irský mech není mechem v pravém slova smyslu, jde o druh mořské řasy. Z okolí Irska ale skutečně pochází, už v 19. století patřil k základním zdrojům potravy Irů a Skotů žijících na pobřeží, a dnes zažívá návrat. Obsahuje totiž velké množství vitamínů a minerálů a má unikátní vlastnosti, které se vám budou hodit v kuchyni i při přípravě domácí kosmetiky.

Přečtěte si také

Koupit, zaplatit a darovat: Zapojte se do výzvy Potěš pokladní, která zaplavila sociální sítě
Koupit, zaplatit a darovat: Zapojte se do výzvy Potěš pokladní, která zaplavila sociální sítě

Kvalitní irský mech se ručně sbírá v kontrolovaných pobřežních oblastech. Neobsahuje žádné těžké kovy a jeho produkce splňuje principy udržitelnosti. Používejte nejlépe mech čerstvý, ne sušený, krátké trvanlivosti se bát nemusíte, je přirozeně konzervovaný mořskou solí. Má vysoký obsah nutričních látek, je bohatý na železo, vápník, hořčík, jód a také na vitamíny A, E i K. Důležitou složkou je karagenan, druh polysacharidu, díky kterému irský mech tvoří společně s vodou gelovitou strukturu. Využijete ho tedy podobně jako živočišnou želatinu.

V rostlinné kuchyni je přirovnáván k agaru, ale práce s ním je jednodušší. Stačí ho proprat a namočit v teplé vodě, ve které by se měl asi 2 hodiny louhovat. Pak už můžete řasu rozmixovat na konzistenci hladké želatinové hmoty. Využijete ji do nejrůznějších kaší, smoothies, k zahušťování polévek a omáček, do těsta místo vajíček nebo k přípravě raw dezertů a veganských sýrů.

Cheesecake vytvoříte i bez živočišné želatiny Pexels

Dýňový raw cheesecake s irským mechem

Budete potřebovat:

Na korpus:

  • 1 a půl hrnku vlašských ořechů
  • 1 hrnek datlí (předem namočených)

Na krém:

  • 1/2 dýně Hokkaidó
  • 6 lžic irského mechu
  • 1 hrnek kešu
  • 2 hrnky předem namočených mandlí
  • lžičku sušeného zázvoru
  • špetku skořice
  • špetku muškátového oříšku

Postup:

Rozmixujte namočené datle s vlašskými ořechy. Výsledná hmota by měla být lehce lepkavá. Vložte ji na dno formy vymazané kokosovým olejem, pokud vám zbude, můžete ji použít i na okraje. Krém připravíte velmi jednoduše, stačí všechny suroviny společně rozmixovat a vzniklou směs nalít na korpus. Cheesecake pak dejte na 3–5 hodin ztuhnout do lednice, dozdobte dle libosti a můžete podávat.

Připravte si domácí masku s irským mechem Pexels

Unikátní schopnost tvořit gelovou strukturu se uplatní i v kosmetice. Z irského mechu vytvoříte například domácí krém nebo detoxikační pleťovou masku. Máme pro vás jeden tip:

Detoxikační maska s irským mechem a kávou

Suroviny:

  • 2 polévkové lžíce gelu z irského mechu
  • 1 lžička jemně mleté kávy, případně čaje matcha
  • 1 lžička kakaového prášku
  • 1 lžička jemného kvalitního oleje (ideální je mandlový, olivový či arganový)
  • 1/2 lžičky medu

Všechny suroviny dejte do misky a důkladně promíchejte, aby se z nich vytvořila krémová konzistence. Pak můžete masku okamžitě nanášet na čistý obličej, krk i dekolt. Nechte působit 15–20 minut, promasírujte a důkladně smyjte. Pleť bude rozzářená, zjemněná a vyživená.

Věděli jste?

  • Irský mech neboli puchratka kadeřavá (Chondrus crispus) je druhem červené mořské řasy.
  • Je typický tím, že obsahuje velké množství látek, které po namočení ve vodě vytvářejí gel.
  • V kuchyni se používá jako zahušťovadlo a pojivo. Využívá se především jako želé nebo želatina.
  • Navozuje pocit sytosti a může zpomalovat vstřebávání tuků ze střeva do těla. 
  • Přispívá k růstu vlasů a nehtů.
  • Příznivě působí na močový měchýř, štítnou žlázu a plíce. 
  • Irský mech není určený k pravidelnému užívání. Nepřekračujte dávku 2 lžičky gelu za den.
Balíček 125 g irského mechu vás vyjde na necelé 300 Kč Vitalvibe.cz

Jak připravit Irský mech?

Čerstvý mech je nutné připravovat jiným způsobem než mech sušený, což je popsáno v následujících krocích:

  1. Mech důkladně promyjte a poté nechte namočený v teplé vodě zhruba 12 hodin (vodu můžete 2x vyměnit).
  2. V mixéru rozmixujte s malým množstvím vody mech na konzistenci hladké želatinové pasty.
  3. Vytvořenou želatinu vložte ideálně do skleněné dózy s víčkem a dejte na několik hodin ztuhnout do lednice.
Přidat na Seznam.cz👈Přidejte si Kupi Magazín na homepage Seznamu!