Irský mech není mechem v pravém slova smyslu, jde o druh mořské řasy. Z okolí Irska ale skutečně pochází, už v 19. století patřil k základním zdrojům potravy Irů a Skotů žijících na pobřeží, a dnes zažívá návrat. Obsahuje totiž velké množství vitamínů a minerálů a má unikátní vlastnosti, které se vám budou hodit v kuchyni i při přípravě domácí kosmetiky.
Kvalitní irský mech se ručně sbírá v kontrolovaných pobřežních oblastech. Neobsahuje žádné těžké kovy a jeho produkce splňuje principy udržitelnosti. Používejte nejlépe mech čerstvý, ne sušený, krátké trvanlivosti se bát nemusíte, je přirozeně konzervovaný mořskou solí. Má vysoký obsah nutričních látek, je bohatý na železo, vápník, hořčík, jód a také na vitamíny A, E i K. Důležitou složkou je karagenan, druh polysacharidu, díky kterému irský mech tvoří společně s vodou gelovitou strukturu. Využijete ho tedy podobně jako živočišnou želatinu.
V rostlinné kuchyni je přirovnáván k agaru, ale práce s ním je jednodušší. Stačí ho proprat a namočit v teplé vodě, ve které by se měl asi 2 hodiny louhovat. Pak už můžete řasu rozmixovat na konzistenci hladké želatinové hmoty. Využijete ji do nejrůznějších kaší, smoothies, k zahušťování polévek a omáček, do těsta místo vajíček nebo k přípravě raw dezertů a veganských sýrů.
Budete potřebovat:
Na korpus:
Na krém:
Postup:
Rozmixujte namočené datle s vlašskými ořechy. Výsledná hmota by měla být lehce lepkavá. Vložte ji na dno formy vymazané kokosovým olejem, pokud vám zbude, můžete ji použít i na okraje. Krém připravíte velmi jednoduše, stačí všechny suroviny společně rozmixovat a vzniklou směs nalít na korpus. Cheesecake pak dejte na 3–5 hodin ztuhnout do lednice, dozdobte dle libosti a můžete podávat.
Unikátní schopnost tvořit gelovou strukturu se uplatní i v kosmetice. Z irského mechu vytvoříte například domácí krém nebo detoxikační pleťovou masku. Máme pro vás jeden tip:
Suroviny:
Všechny suroviny dejte do misky a důkladně promíchejte, aby se z nich vytvořila krémová konzistence. Pak můžete masku okamžitě nanášet na čistý obličej, krk i dekolt. Nechte působit 15–20 minut, promasírujte a důkladně smyjte. Pleť bude rozzářená, zjemněná a vyživená.
Čerstvý mech je nutné připravovat jiným způsobem než mech sušený, což je popsáno v následujících krocích: