Jak poznat v obchodě opravdu kvalitní kečup?

Poznáte v obchodě kvalitní kečup? (Joenomias) Menno de Jong / Pixabay

Vybrat kvalitní kečup v obchodě není vůbec jednoduché. Je jich přeci tolik! O kvalitě nám příliš nenapoví ani lákavý obal, ani cena. Rozhodně neplatí rovnice vyšší cena = vyšší podíl rajčat. Ano, podíl rajčat je to, co bychom měli sledovat, ale není to to jediné.

Přečtěte si také

Ročně se u nás popálí 9 000 dětí, ale většině těchto úrazů se dá předejít s bezpečnostními prvky
Ročně se u nás popálí 9 000 dětí, ale většině těchto úrazů se dá předejít s bezpečnostními prvky

Kečupové omáčky nejsou kečup

Není kečup jako kečup. V obchodě se tak můžete setkat s různými kečupovými omáčkami, červenými omáčkami, které kečup připomínají, či zkomoleninami slova kečup, jako je například „kečap“. Pokud se však omáčky připomínající kečup jmenují jinak, pravděpodobně se o kečup v pravém slova smyslu nejedná.

Podíl rajčat je u kečupu zásadní veličinou

To, po čem bychom se měli u kečupu dívat, je obsah rajčat. Jeho minimální hodnota je stanovena na 140 gramů ve 100 gramech kečupu.

Pokud se podíváme do Vyhlášky č. 157/2003 Sb., která mimo jiné stanovuje požadavky pro zpracovanou zeleninu, což kečup je, najdeme zde, že refraktometrická sušina v kečupu by měla být nejméně 12 %, přičemž minimálně 7 % musí činit refraktometrická sušina vnesená rajčatovou surovinou.

Refraktometrická sušina se stanovuje u potravin s převyšujícím obsahem cukru a zjednodušeně se jedná o pevný zbytek, který z rajčat zbude po odstranění vody a látek těkajících při různé teplotě.

Podíl rajčat je to, oč tu běží Ernesto Rodriguez / Pixabay

Kečupy s označením prima, extra a speciál

Kromě „obyčejných“ kečupů se také můžeme setkat s kečupy s označením prima, extra nebo speciál. Refraktometrická sušina v nich by měla být nejméně 30 % a nejméně 10 % refraktometrické sušiny musí tvořit refraktometrická sušina vnesená rajčatovou surovinou. Taková označení by tedy měla být zárukou kvalitního kečupu.

Jen pro zajímavost – tato vyhláška také stanovuje množství refraktometrické sušiny u rajčatového pyré (8–24 %) a zahuštěných rajčatových protlaků (nejméně 24 %).

Pokud tedy hledáte především kvalitu, ať už u kečupu, rajčatového pyré nebo protlaku, je podíl rajčat základním ukazatelem, podle kterého byste se měli řídit.

Opravdu kvalitní kečupy obsahují 200 g rajčat na 100 gramů kečupu. U levnějších kečupů si můžete všimnout, že podíl rajčat často suplují cukry, škroby apod.

Kečupy se nesmějí dobarvovat congerdesign / Pixabay

Jak má kečup vypadat?

Tatáž vyhláška (tedy 157/2003 Sb., ) také stanovuje, jak by měl kečup vypadat. Konzistence a vzhled kečupu jsou podle ní „řídce kašovité až kašovité, homogenní, jemné, případně s hrubšími částicemi přísad (zeleniny), bez zbytků slupek, semen a jiných částí rajčat, bez černých částic s výjimkou tmavých částic pocházejících z koření."

Základními surovinami pro výrobu kečupu jsou tedy rajčatový protlak, pitná voda, cukr, kvasný ocet, sůl a koření. Kečupy nesmějí být dobarvovány žádnými barvivy.

Mezi kvalitní kečupy podle testu pořadu A Dost! patří například:

  • Spak má šmak MASTER Ketchup 
  • BILLA Tomaten-Ketchup
  • K Classic Tomato Ketchup značky Kaufland
  • Kania Kečup JEMNÝ z Lidlu

Konzervanty v kečupech

Ke konzervaci kečupu se pak využívá sterilizace anebo konzervační látky, jako jsou kyselina sorbová a benzoová či jejich soli, případně jejich kombinace. Na etiketách ve složení výrobku tak můžete najít E200 konzervant kyselina sorbová (lze použít také její soli E201 či E203) či E210 kyselina benzoová anebo její soli E211, E212 či E213.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz