Jak připravit ovoce na grilu? Jablka, broskve nebo grilovaný ananas si zamilujete

Grilovaný ananas je lahůdka Einladung_zum_Essen / Pixabay.com

Grilovací sezóna je tady a přichází čas blýsknout se před návštěvou pokrmy lahodícími chuťovým pohárkům. Každou zahradní párty jistě ozvláštní čerstvě ugrilované ovoce, které skvěle chutná a zároveň není zbytečně kalorické.

Přečtěte si také

ČOI objevila další nebezpečné hračky pro děti. Nemáte jednu z nich také doma?
ČOI objevila další nebezpečné hračky pro děti. Nemáte jednu z nich také doma?

Odlehčení nebo sladká tečka

Možná si kladete otázku, proč byste měli grilovat ovoce. Třeba jste už přejedení masa, hledáte nějakou netradiční přílohu, na vaše grilování přijdou děti či vegetariáni nebo to prostě jen chcete vyzkoušet.

Ovoce z grilu se hodí jako velmi netradiční příloha k masu. Skvělou kombinaci vytvoří se steaky na bylinkách nebo jím můžete ozvláštnit kuřecí špízy. Poslouží i jako vložka do zeleninových salátů, které příjemně dochutí.

Skvělou volbou je dezert z grilovaného ovoce, které si můžete vychutnat samostatně nebo zkombinovat různé druhy. Výborné chuti dosáhnete s kvalitním řeckým jogurtem a zakysanou smetanou. Milovníci zmrzliny jistě podlehnou ovoci s vanilkovou zmrzlinou a šlehačkou.

Exotické ovoce

Ananas je skvělou volbou pro grilování. Jeho příprava je velmi jednoduchá a rychlá. Grilovat můžete kostičky nebo plátky ananasu, které si předem ochutíte podle svých preferencí. Někomu k dochucení stačí med, ale sáhnout můžete i po brandy, skořici nebo badyánu. Překvapivou kombinaci vytvoří ananas s výraznými chilli papričkami nebo kajenským pepřem.

Dalším exotickým ovocem pro grilování je banán. Při nákupu banánů na grilování dejte přednost tvrdším, méně zralým kusům, které se budou lépe otáčet a na roštu se neroztečou. Před grilováním jej nikdy neloupejte, jen podélně rozkrojte. Nejdříve jej ogrilujte řeznou stranou dolů, to zabere maximálně dvě minuty, poté otočte slupkou dolů a grilujte do té doby, než se začne oddělovat od slupky. Grilovaný banán můžete potřít omáčkou z másla, rumu a skořicového cukru. Hodí se ke steakům i samostatně jako dezert se zmrzlinou.

Možná to bude znít divně, ale i melouny se dají grilovat. Zkouškou ohněm skvěle projde vodní meloun i exotičtější cantaloupe nebo galia. Všechny druhy melounů se po grilování hodí na přípravu jednoduchého salátku se slanými druhy sýra, jako jsou feta nebo balkán.

Grilovaný meloun se skvěle hodí do salátu Racool_studio / Freepik.com

Naše ovoce

Českou klasikou pro grilování jsou broskve, které se před vložením na rošt namočí ve směsi cukru, rumu a koření. K broskvím skvěle ladí skořice, hřebíčky i badyán. Místo cukru můžete použít i javorový sirup, který je skvěle ozvláštní. Broskve se hodí spíše jako dezert než příloha k masu. Podávat je můžete s řeckým jogurtem a praženými mandlemi nebo se smetanovou zmrzlinou.

Na podzimní grilování jsou ideální jablka. Můžete grilovat silnější plátky jablek nebo je vydlabat a naplnit směsí másla, skořice a sušenek. Plněná jablka trvají déle, ale delší příprava bude vykoupena skvělou chutí. Když na závěr jablíčka pokapete troškou rumu a přidáte pár rozinek, získáte skvělý podzimní dezert.

Podobně jako jablka lze grilovat také hrušky. Vhodnější jsou takzvané máslové hrušky, protože jsou jemnější a rychleji hotové. Na rošt můžete pokládat plátky nebo naplnit vydlabané ovoce směsí sušenek a másla.

Grilovat lze velmi dobře i broskve Racool_studio / Freepik.com

Užitečné tipy

Na grilování vybírejte tvrdší a méně zralé ovoce. Přezrálé kusy se budou na roštu rozpadat a neudrží tvar. Nebojte se použít cukr, med nebo různé druhy sirupů, díky nimž docílíte lahodné křupavé karamelové krusty, která dodává tu lahodnou chuť.

Zapojte do svých příprav alkohol. Sáhnout můžete po ryze českých pálenkách jako slivovice a meruňkovice, které vytvoří výbornou kombinaci s našimi druhy ovoce. Na to exotické se nebojte použít brandy či nějaký druh rumu. Pokud grilujete pro děti, alkohol samozřejmě vynechejte.

Pro grilování přímo na roštu použijte olej, aby se ovoce nepřipalovalo. Nemusíte se omezovat jen na ovocné plátky, zapojte fantazii a vytvořte barevný špíz z různých tvarů, který ocení i děti. Měkčí druhy dochuťte kořením, smíchejte s cukrem (případně i alkoholem) a zabalte do alobalu, výsledek bude stát za to.

Přidat na Seznam.cz👈Přidejte si Kupi Magazín na homepage Seznamu!