Jak připravit ovoce na grilu? Jablka, broskve nebo grilovaný ananas si zamilujete

Grilované ovoce – ananas, broskve, hrušky, švestky na černé litinové grilovací desce Larisa Blinova / Shutterstock.com

Grilovací sezóna je tady a přichází čas blýsknout se před rodinou nebo návštěvou. Málokoho by napadlo grilovat zrovna ovoce. To se ale na gril skvěle hodí. Každou zahradní párty jistě ozvláštní čerstvě ugrilované ovoce, které skvěle chutná a zároveň není zbytečně kalorické.

Přečtěte si také

Jak se zbavit bradavice? Než podstoupíte zákrok, zkuste přípravky z lékárny a babské rady

Ovoce na grilu – odlehčený dezert i netradiční příloha

Ovoce z grilu se hodí jako netradiční příloha k masu. Chutnou kombinaci vytvoří se steaky na bylinkách nebo jím můžete ozvláštnit kuřecí špízy. Poslouží i do zeleninových salátů, které příjemně dochutí.

Skvělou volbou je dezert z grilovaného ovoce, které si můžete vychutnat samostatně nebo zkombinovat různé druhy.

Nejlepší chuti dosáhnete také s kvalitním řeckým jogurtem a zakysanou smetanou. Milovníci zmrzliny zase jistě podlehnou grilovanému ovoci s vanilkovou zmrzlinou a šlehačkou.

Grilovaný ananas na grilovací pánvi, bazalka a kousek medu Nickola_Che / Shutterstock.com

Ugrilujte si exotický ananas nebo banán

Příprava ananasu je jednoduchá a rychlá. Grilovat můžete kostičky nebo plátky, které si předem ochutíte podle svých preferencí. Někomu k dochucení stačí med, ale sáhnout lze i po brandy, skořici a badyánu. Překvapivou kombinaci vytvoří ananas s výraznými chilli papričkami nebo kajenským pepřem.

Dalším exotickým ovocem pro grilování je banán. Při nákupu banánů na grilování dejte přednost tvrdším, méně zralým kusům, které se budou lépe otáčet a na roštu se neroztečou. Před grilováním ho nikdy neloupejte, jen podélně rozkrojte.

Nejdříve grilujte řeznou stranou dolů, to zabere maximálně dvě minuty, poté ho otočte slupkou dolů a opékejte do té doby, než se začne oddělovat od slupky. Grilovaný banán můžete potřít omáčkou z másla, rumu a skořicového cukru. Hodí se ke steakům i samostatně jako dezert se zmrzlinou.

Grilovat se dá i meloun. Kam pro něj?

Kupte se slevou Meloun vodní.

Porovnat slevy

Možná to bude znít divně, ale i melouny se dají grilovat. Zkouškou ohněm skvěle projde vodní meloun i exotičtější kantalup nebo galia. Všechny druhy melounů se po ugrilování hodí na přípravu jednoduchého salátku se slanými druhy sýra, jako jsou feta nebo balkán.

Grilované broskve a zmrzlina Arina P Habich / Shutterstock.com

Broskve, jablka a hrušky – naše ovoce se na gril hodí

Českou klasikou pro grilování jsou broskve, které se před vložením na rošt namočí ve směsi cukru (nebo javorového sirupu), rumu a koření. K broskvím ovšem skvěle ladí také skořice, hřebíček i badyán. Hodí se spíše jako dezert než příloha k masu. Podávat je můžete s řeckým jogurtem a praženými mandlemi nebo se smetanovou zmrzlinou.

Z jablek zkuste grilovat silnější plátky nebo je vydlabat a naplnit směsí másla, skořice a sušenek. Plněná trvají déle, ale delší příprava bude vynahrazena skvělou chutí. Na závěr jablíčka pokapejte troškou rumu a přidejte pár rozinek.

Podobně jako jablka lze grilovat také hrušky. Vhodnější jsou takzvané máslové, protože jsou jemnější a rychleji hotové. Na rošt můžete pokládat plátky nebo naplnit vydlabané ovoce směsí sušenek a másla.

Zakousněte se do lahodné karamelové krusty

Na grilování vybírejte tvrdší a méně zralé ovoce. Přezrálé kusy se budou na roštu rozpadat a neudrží tvar. Nebojte se použít cukr, med nebo různé druhy sirupů, díky nimž docílíte křupavé karamelové krusty, která dodává lahodnou chuť.

Zapojte do svých příprav alkohol. Sáhněte po ryze českých pálenkách, jako je slivovice a meruňkovice, které sedí k našemu ovoci. Na to exotické se nebojte použít brandy či některý druh rumu. Pokud grilujete pro děti, alkohol samozřejmě vynechte.

Špízy z grilovaného kiwi, ananasu, melounu, jablka, jogurtová omáčka MaraZe / Shutterstock.com

Užitečný tip

Pro grilování přímo na roštu použijte olej, aby se ovoce nepřipalovalo. Nemusíte se omezovat jen na ovocné plátky, zapojte fantazii a vytvořte barevný špíz z různých tvarů, který ocení i děti. Měkčí druhy dochuťte kořením, smíchejte s cukrem (případně i alkoholem) a zabalte do alobalu – výsledek bude stát za to.