Vynikající tradiční i netradiční pesto z česneku, meduňky nebo rajčat

Bazalkové pesto ve sklenici s lžičkou, v pozadí olej, lístky bazalky a piniové oříšky beton studio / Shutterstock.com

Pesto je tradiční italská záležitost z bazalky, kterou se dále dochucují různé pokrmy. Pochází ze severu Itálie, ale zdomácněla po celém světě a rozhodně se nemusíte omezovat jen na bazalku. Existuje spousta různých bylinek, které vás zaujmou svou chutí.

Přečtěte si také

Upozornění pro zákazníky: Inspektoři zakázali prodej hned několika výrobků

Recept na tradiční bazalkové pesto

Na základní italské pesto budeme potřebovat šest surovin:

Jak se dělá pesto?

Piniové oříšky si můžeme předem opražit na pánvi, ale není to nezbytně nutné. Tradičně se pesto vyrábí třením v hmoždíři, kdy se postupně přidávají všechny ingredience, než dosáhneme požadované hrubosti.

V současné době si můžeme snadno vypomoci výkonným mixérem, který odvede veškerou práci za nás. Stačí jednoduše smíchat všechny suroviny a mixovat dohladka. Výsledná konzistence by měla být mírně tekutá díky olivovému oleji.

Nenechte si ujít pesto v akci

Jak uchovat domácí pesto?

Pesto skladujeme v dobře vymytých skleněných nádobách v lednici. Před uzavřením se zakápne olivovým olejem, který zde vytvoří cca 0,5–1 cm vysokou vrstvu. Takto připravená sklenice vydrží čerstvá týden, maximálně měsíc. Skladovat jej lze i v plastových nádobách v mrazničce, ale počítejte s mírnou změnou chuti. Doporučujeme raději vyrábět pesto pravidelně a v menších dávkách.

Pesto z rajčat a chilli DronG / Shutterstock.com

Pesta z jiných surovin

Při výrobě pesta můžeme experimentovat a použít i jiné druhy bylinek. Skvěle se hodí například kudrnatá petrželka nebo oregano. Tato pesta si vyrobíme stejným způsobem jako to z bazalky.

Samozřejmě, že můžete pesto vyrobit i z jiných bylinek nebo klidně vícedruhové. K orientálním pokrmům se bude hodit pesto z koriandru. Velmi netradiční chuti dosáhnete pestem z meduňky, která chutná slabě po citronu a skvěle doplní obyčejné vařené brambory nebo bramborové placky.

Pesto z medvědího česneku

Bát se nemusíme ani divokých bylinek, které si nasbíráme v přírodě. Na jaře roste na mnoha místech medvědí česnek, který je nejen velmi chutný, ale také zdravý.

Rajčatové pesto

Pesto dokonce nemusí být jen zelené. Skvělou službu odvedou i sušená rajčata, která v kombinaci s česnekem a olivovým olejem vyniknou a ozvláštní všechny pokrmy. Rajčatové pesto stačí natřít na obyčejnou bílou bagetu nebo jím můžete ochutit kuřecí roládu doplněnou mozzarellou a plátky šunky.

Vlašské ořechy a slunečnicový olej

V našich podmínkách můžete dokonce vyměnit piniová semínka za vlašské ořechy. Chuť pesta se pozmění, ale jistě vám zachutná i tato varianta. Šetřit byste však neměli na kvalitním oleji a parmazánu. Komu nesedí typická chuť olivového oleje, může sáhnout i po méně výrazném slunečnicovém či řepkovém oleji, vybírejte však ty kvalitní, lisované za studena.

Tři buschetty s pestem vitals / Shutterstock.com

Jak použít pesto?

Pesto je tradiční italský výrobek, skvěle se tedy hodí do tamní kuchyně. Vyzkoušejte těstoviny s pestem nebo jím dochuťte smetanovou omáčku. Výborně vynikne i s bramborovými gnocchi, které obalí, pro finální servírování tak už postačí jakýkoliv oblíbený sýr.

Šikovní pekaři jej využijí i při přípravě domácího pečiva. Čerstvě upečená focaccia potřená pestem vytvoří jednoduchou přílohu k letnímu salátu. Stejně dobře pesto vynikne na rozpečeném kváskovém chlebu. Návštěvu jistě překvapíte, pokud jí předložíte variaci na italskou bruschettu, kterou zapečete s rajčaty a na talíři ji dochutíte pestem dle potřeby.

Spěchejte pro bylinky v akci

Vhodné na grilované maso

V letní sezóně se jej nebojte servírovat během grilovacích párty. Dobře poslouží jako dip ke grilovanému masu nebo do něj maso přímo naložte. Pesto vynikne spíše s jemnějšími druhy masa, jako jsou kuřecí, krůtí či rybí. K vepřovému se bude hodit spíše pesto ze sušených rajčat než bylinek. Při grilování masa naloženého v pestu používejte tácek nebo alobal, na přímém žáru by mohlo dojít ke spálení bylinek a jejich zhořknutí.