Domácí ledová káva: Připravte si ji s tonicem nebo s bombardinem a šlehačkou

Příprava ledové kávy Anna Kolásková

Ledová káva vás osvěží, zchladí a zároveň si užijete svou oblíbenou chuť. Máme pro vás dva recepty. V jednom přidáte alkohol a pořádný kopec zmrzliny a šlehačky. Druhý sice naopak obsahuje jen málo ingrediencí, ale o to lepší chuť nabízí.

Přečtěte si také

Nenáročné pokojovky: Tyto květiny nezahubí ani nejhorší pěstitel

Recept: Domácí ledová káva s vanilkovou zmrzlinou, šlehačkou a bombardinem

Tato ledová káva je technicky vzato spíše dezertem, minimálně co se počtu kalorií týče. Budete potřebovat opravdu dobrou vanilkovou zmrzlinu, ideálně s pravou vanilkou, šlehačku z tučné smetany (zapomeňte na kupovanou chemii ve spreji) a pravé italské bombardino.

Pokud jste ho ještě neochutnali, určitě to vyzkoušejte. Základem tohoto chutného italského likéru jsou žloutky s mlékem spolu s vysokoprocentním alkoholem, jako je např. whisky.

Co potřebujete (na 2 porce):

  • 2 silná espressa
  • 2 panáky bombardina (případně vaječného likéru)
  • 4 lžíce domácí šlehačky
  • 2 kopečky vanilkové zmrzliny
  • kostky ledu
  • strouhanou čokoládu na ozdobení
Ledová káva se šlehačkou a karamelem Elena Veselova / Shutterstock.com

Jak se dělá?

  1. Uvařte si dva šálky silného espressa. Může být i lungo, pokud chcete mít ledové kávy víc.
  2. Na dno sklenice nasypejte led a nalijte panáka bombardina.
  3. Opatrně nalévejte vychladlou kávu, aby se jednotlivé vrstvy co nejméně promíchaly.
  4. Přidejte kopeček zmrzliny a vše ozdobte šlehačkou.
  5. Ozdobte ještě troškou bombardina nebo strouhanou čokoládou.
  6. Podávejte ihned s vysokou lžičkou.
Kávová zrna
Čas přípravy: 1 hod 30 min Obtížnost: Snadný

Kávová zrna

Kávová zrna patří mezi oblíbené cukroví, které se připravuje nejen o Vánocích. Zrna jsou velmi lahodná, sladká a hlavně jednoduchá na přípravu.

Kávová zrna

Recept: Espresso tonic

Že vám spojení kávy a tonicu příliš nevoní? Jen to vyzkoušejte a poté hodnoťte. Tento nápoj se stal letním hitem před několika lety a od té doby ho vídáme na nápojových lístcích mnoha českých kaváren. Espresso tonic můžete popíjet jen tak, případně si dovnitř přidat dva plátky z oblíbeného citrusu (pomeranč, mandarinka, citron, limetka).

Co potřebujete (na 2 porce):

  • 2 šálky espressa
  • tonic
  • kostky ledu
  • plátky citrusů podle chuti
Espresso tonic Anna Kolásková

Návod:

  1. Na dno sklenice nalijte vychlazený tonic.
  2. Poté opatrně nalévejte kávu, aby se vrstvy nesmíchaly. Pokud byste nalili nejprve kávu a až poté tonic, obě vrstvy by se smíchaly a vytvořily naoranžovělou barvu.
  3. Navrch přidejte pár kostek ledu a podle chuti plátky citrusů.

Tip na nákup: Moka konvička

Milujete chuť silného espressa, avšak na pořádný kávovar nemáte místo? Vyzkoušejte moka konvičku. Umí připravit silné espresso během chvilky a dáte za ni pár stovek, podle velikosti.

Moka konvičku můžete používat doma, ale hlavně ji lze sbalit i na cesty do hor nebo do kempu. Stačí vám malý plynový vařič, mletá káva, voda a moka konvička.

Příprava kávy v moka konvičce amenic181 / Shutterstock.com

Jak funguje?

Do sítka konvičky nasypete kávu, do spodní části nalijete vodu, zašroubujete, dáte na vařič a díky působení tlaku je během pár minut horká káva na světě.

Zdroje: Baristainstitute.com, autorský text a foto Anna Kolásková