Recept na jarní bylinkovou pomazánku, ve kterém zužitkujete všechny druhy ze zahrádky

Jarní pomazánka plná bylinek ze zahrádky. Anna Kolásková

Kopr, libeček, mladý česnek, jarní cibulka, petrželka, pažitka, bazalka... a tisíc dalších bylinek se dá pěstovat i doma. Jsou zdravé, chutné a povýší chuť každého jídla. V rychlém receptu na jarní pomazánku zužitkujete téměř všechny, které máte, a zároveň sobě i rodině připravíte rychlou svačinu.

Přečtěte si také

Oblíbený módní řetězec Esprit neuspěl na švýcarském trhu. Míří do insolvence

2 tipy na zpracování jarních bylinek

Jarní bylinky nikdy nenechte zežloutnout nebo povadnout, ale včas je zpracujte. Pokud však zrovna nevaříte nic, kam byste je mohli přidat, jednoduše si je uchovejte na později.

Mrazení: Bylinky umyjte, nakrájejte (na takové kousky, které pak budete chtít použít), vložte do uzavíratelného sáčku nebo plastové dózy a dejte do mrazáku. Nezapomeňte krabičku nebo sáček opatřit štítkem s názvem bylinky a datem sklizně.

Sušení: Druhým tipem na zpracování bylinek je jejich sušení. Bylinky v celku (nemusíte sekat) dejte sušit do sušičky nebo na nejnižší stupeň do trouby či na sluníčko. Po vysušení odstraňte stonek a dejte do kořenky. Opět přidejte štítek s názvem bylinky.

Jarní bylinky – pažitka, kopr, cibulka, rukola a petržel. Anna Kolásková

Recept na jarní pomazánku z 5 druhů bylin

Než se rozhodnete bylinky mrazit či sušit, připravte si tuto jednoduchou pomazánku. Je hotová do 15 minut, skoro nic nestojí a zachutná celé rodině.

Jaké bylinky se hodí do pomazánky?

Do pomazánky můžete dát všechny jedlé bylinky, které doma zrovna máte. Hodí se i natě (například nať mladého česneku nebo jarní cibulky), případně mladé košťály a listy.

Co potřebujete:

  • 2 hrsti nasekaných bylinek (třeba jarní cibulku, pažitku, kopr, petrželku a nať z česneku)
  • 150 g lučiny nebo žervé
  • 175 g zakysané smetany
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Všechny bylinky nasekejte najemno a smíchejte s žervé a zakysanou smetanou.
  2. Ochuťte solí, mletým pepřem a citronovou šťávou.
  3. Podávejte s oblíbeným pečivem nebo jako dip ke špalíčkům krájené zeleniny (mrkev, řapíkatý celer, okurka, ředkvička).

Další tip na chutnou pomazánku

Dobrou chuť!