Na jarní bylinkovou pomazánku zužitkujete všechny druhy ze zahrádky

Jarní pomazánka plná bylinek ze zahrádky Anna Jančevová

Za oknem v truhlíku, na balkóně v paneláku, na zahradě ve skleníku či na klasickém záhonku. Všude tam se dají pěstovat bylinky. Kopr, libeček, mladý česnek, jarní cibulka, petrželka, pažitka, bazalka... a tisíc dalších. Jsou zdravé, chutné a povýší chuť každého jídla. V rychlém receptu na jarní pomazánku zužitkujete téměř všechny bylinky, které doma máte. Zároveň sobě i rodině připravíte rychlou svačinu i večeři.

Přečtěte si také

Noční zákaz vycházení a konec nedělního prodeje: Co vše platí nově od 28. října
Noční zákaz vycházení a konec nedělního prodeje: Co vše platí nově od 28. října

2 tipy na zpracování jarních bylinek

Jarní bylinky nikdy nenechejte zežloutnout nebo povadnout, ale včas je zpracujte. Pokud zrovna nevaříte nic, kam byste je mohli přidat, jednoduše je zamrazte.

Mrazení: Bylinky umyjte, nakrájejte (na takové kousky, které pak budete chtít použít), vložte do uzavíratelného sáčku nebo plastové dózy a dejte do mrazáku. Nezapomeňte krabičku nebo sáček opatřit štítkem s názvem bylinky a datem sklizně.

Sušení: Druhým tipem na zpracování bylinek je jejich sušení. Bylinky v celku (nemusíte sekat) dejte sušit do sušičky nebo na nejnižší stupeň do trouby či na sluníčko. Po vysušení odstraňte stonek a dejte do kořenky. Opět přidejte štítek s názvem bylinky. 

Jarní bylinky – pažitka, kopr, cibulka, rukola a petržel Anna Jančevová

Recept na jarní pomazánku z 5 druhů bylin

Než se rozhodnete bylinky mrazit či sušit, připravte si tuto jednoduchou pomazánku. Je hotová do 15 minut, skoro nic nestojí a zachutná celé rodině. 

Jaké bylinky se hodí do pomazánky?

Téměř všechny. Do pomazánky můžete dát všechny jedlé bylinky, které doma zrovna máte. Hodí se i natě (například nať mladého česneku nebo jarní cibulky), případně mladé košťály a listy. 

Co potřebujete:

  • 2 hrsti nasekaných bylinek (použila jsem jarní cibulku, pažitku, kopr, petrželku a nať z česneku)
  • 150 g lučiny nebo žervé
  • 175 g zakysané smetany
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • sůl, pepř
Příprava pomazánky z jarních bylinek Anna Jančevová

Postup:

  1. Všechny bylinky nasekejte najemno a smíchejte s žervé a zakysanou smetanou.
  2. Ochuťte solí, mletým pepřem a citronovou šťávou.
  3. Podávejte s oblíbeným pečivem nebo jako dip ke špalíčkům krájené zeleniny (mrkev, řapíkatý celer, okurka, ředkvička).
Přidat na Seznam.cz👈Přidejte si Kupi Magazín na homepage Seznamu!