Recept na domácí sýr z 5 surovin, který je hotový do 30 minut

Sýr feta nakrájený na prkénku Improvisor / Shutterstock.com

Domácí výroba různých potravin, jako jsou například chleba či jogurt, se těší stále větší oblibě. Jinak tomu není ani v případě sýru. Vyrobit si ho doma je totiž překvapivě snadné, rychlé a určitě to stojí za vyzkoušení. Domácí sýr vás potěší nejen svou lahodnou chutí, ale také úsporou peněz. Uvidíte, že po kupovaném už jen tak nesáhnete.

Přečtěte si také

Upozornění pro zákazníky: Řetězec s okamžitou platností stahuje vybrané produkty značky Kinder

Co budete potřebovat?

Na počátku cesty k chutnému sýru stojí mléko. Přestože je lepší domácí z farmy, použít se dá i běžně kupované. Vždy se však musí jednat o mléko čerstvé, nikoli trvanlivé. Pokud sáhnete po tom z obchodu, zaměřte se na obsah tuku. Mléko by mělo být co nejtučnější.

Dále je třeba si pořídit startovací kulturu (můžete použít také jogurt nebo zakysanou smetanu), syřidlo, případně chlorid vápenatý, pokud používáte pasterizované mléko.

Česnekovo-sýrová pomazánka
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Česnekovo-sýrová pomazánka

Česnekovo-sýrová pomazánka je česká klasika, kterou miluje snad každý. Někdo se snaží dělat zdravější verzi s jogurtem, jiný sází na klasiku s majonézou. Tento recept je na poctivou, ničím nešizenou česnekovo-sýrovou pomazánku, která oproti kupované verzi neobsahuje žádná éčka, konzervanty ani barviva.

Česnekovo-sýrová pomazánka

Jak si vyrobit domácí sýrovou hmotu krok za krokem

  1. Než se pustíte do přípravy, je dobré veškeré používané náčiní (několik lžic, lžiček, metličku, dlouhý nůž, naběračku, teploměr, kus plátna na odkapání sýřeniny) vyvařit v hrnci, ve kterém budete sýr dělat. Vyvařování není nutné pouze u sýrů čerstvých, které se snědí dřív, než by se stačily zkazit kontaminací.
  2. Mléko zahřejte v hrnci na cca 40 °C, poté přidejte startovací kulturu a nechte ji hodinu až dvě při stejné teplotě bez míchání kultivovat. Zatímco domácí mléko vytvoří vždy krásnou sýřeninu, u toho kupovaného je lepší vmíchat před syřidlem pár kapek chloridu vápenatého, sýřenina bude pevnější.
  3. Syřidlo rozmíchejte v převařené vychladlé vodě – na 2 litry mléka lžičku syřidla do panáka vody. Panáka vlijte za stálého míchání do mléka a přiklopte. Během 30 až 60 minut by se měla vysrážet sýřenina. Hotová sýřenina má konzistenci pudinku. Pokud se vám do hodiny sýřenina nevytvoří, lze počkat další půlhodinu, v případě stálé tekutosti ale raději začněte úplně znovu.
  4. Sýřeninu nožem v hrnci nakrájejte zhruba na centimetrové kostky a nechte chvíli ustát, aby vystoupila syrovátka.
  5. Obsah hrnce slijte přes lněné plátno, zavažte a nechte cca půl hodiny okapat.
  6. Výsledkem je základní sýrová hmota, výchozí surovina k výrobě nejrůznějších sýrů.

Tip: Slitou syrovátku zbytečně nevylévejte. Hodí se při výrobě chleba z kvásku nebo jen tak na pití. A poslouží také na přípravu sýru cottage.

Člověk vyrábí domácí sýr Sokor Space / Shutterstock.com

Co ze sýrové hmoty připravíte?

Čerstvý sýr

Odkapanou sýrovou hmotu smíchejte podle chuti s libovolnými bylinkami, solí nebo třeba s grilovacím kořením. Vytvarujte malé bochánky, případně sýr natlačte do formiček. Nezapomeňte jej ještě posypat bylinkami či kořením. Nechte alespoň hodinu pod fólií odležet v lednici a můžete podávat.

Tip: K sýru můžete přidat například také sušená rajčata, olivy, nahrubo nadrcený pepř a další ingredience dle libosti.

Balkánský sýr

Odkapanou hmotu natlačte do hranaté krabičky a dejte na hodinu ztuhnout do ledničky. Mezitím si udělejte solný nálev – vařte vodu a přidávejte sůl, dokud se rozpouští. Ztuhlý sýr dejte na půl hodiny do vychladlého nálevu a pak ho přendejte do krabičky. Podlijte ho novou, lehce slanou vodou a nechte dozrát pár dnů v ledničce. Balkánský sýr se skvěle hodí do zeleninových salátů.

Cottage sýr

V hrnci si zahřejte na zhruba 40 °C trochu syrovátky. Odkapanou hmotu rukama rozdrolte na menší kousky (cca 1 cm velké), vsypte do hrnce a prohřejte 5 minut. Sýrové kousky zmatní a stanou se tužšími. Sceďte je přes plátno či síto a důkladně propláchněte studenou vodou. Nakonec zrna smíchejte se smetanou.

  • Věděli jste, že domácí sýr si můžete vyrobit i v domácí pekárně, která má speciální program přizpůsobený právě pro výrobu sýru? Tohoto pomocníka prodává na internetu i v kamenných prodejnách celá řada výrobců, jako jsou třeba ETA nebo Sencor.
Toasty s cottage sýrem DronG / Shutterstock.com

Tip na závěr

Výroba sýru není nic složitého, pouze si žádá trpělivost a praxi. Určitě je dobré začít s přípravou čerstvých a měkkých sýrů, a až poté se pustit do výroby těch tvrdších typu gouda, které jsou trochu náročnější.

Máte i vy svůj oblíbený recept na domácí sýr? Podělte se o něj do komentářů pod článkem.

Zdroj: kupi.cz