Jak nahradit maso zdravými a chutnými alternativami

Sójové kuličky jsou skvělou alternativou masa Canva

Projevil se na vaší váze nedostatek pohybu, který si vyžádala opatření v době koronaviru, musíte kvůli zdraví omezit konzumaci masa nebo chcete jen odlehčit jídelníček? Poradíme vám, jakými potravinami maso nahradit.

Přečtěte si také

Češi jsou ochotni připlatit si za pohodlí, čerstvost a kvalitu, ukázal průzkum
Češi jsou ochotni připlatit si za pohodlí, čerstvost a kvalitu, ukázal průzkum

Ať už maso nejíte z jakéhokoli důvodu, nedá se mu upřít, že obsahuje řadu látek a živin, bez nichž lidské tělo nemůže správně fungovat. Vlajkovou lodí jsou bílkoviny, následované vitamínem B12 a železem. Naštěstí všechny tyto složky najdete i v rostlinných potravinách. Řada z nich vás navíc zasytí stejně jako maso.

Šmakoun

Šmakoun je ryze česká potravina vyrobená tepelnou úpravou vaječného bílku, která vás překvapí svým vzhledem. Bílek je totiž zpracován do tvaru tlustšího válečku, jenž se může zdát malý. Na množství ale nehleďte, má tak nízký glykemický index, že zasytí na delší dobu, a to i silnější pohlaví. A to zdaleka není jediný benefit. Na rozdíl od masa neobsahuje žádný cholesterol ani konzervanty a má vysoký obsah bílkovin, které jsou nezbytné pro udržení svalové hmoty.

Ze Šmakouna si můžete připravit čínu, chilli con carne nebo jím můžete naplnit tortillu. V obchodech najdete hned několik příchutí – klasického Šmakouna, s provensálským kořením, pikantního mexického či uzeného.

Šmakoun se prodává ve formě válečku Marika Habertová

Houby

Vhodnou alternativou jsou pro svoji masitost také houby. Oproti masu obsahují spoustu vlákniny, vitamínů i minerálů. Navíc mají řadu zdravotních benefitů – snižují hladinu cholesterolu i krevní tlak a podporují imunitní systém. V jejich prospěch hraje i nízká energetická hodnota a minimum tuku.

Na přípravu oběda či večeře můžete použít snad všechny jedlé houby – hříbky, klouzky, žampiony, lišky, babky. Hitem posledních let je pak hlíva ústřičná, která navíc snižuje únavu.

Houby mají v kuchyni široké využití. Tradiční pokrm – smaženice sice patří mezi oblíbené, kvůli množství oleje ho ale nelze označit za zdravý. Zkuste si z hub raději připravit guláš, rizoto nebo je zapečte s těstovinami.

Cizrna

Kvalitní náhražkou masa je také cizrna alias římský hrách. Tato luštěnina v sobě ukrývá téměř třetinu doporučeného denního příjmu železa, které podporuje krvetvorbu a snižuje pocity vyčerpání a únavy. Obsahuje ale i nenasycenou mastnou kyselinu linolovou, která snižuje hladinu cholesterolu.

Cizrna se dá využít na stovky způsobů. Mezi nejznámější pokrm z ní patří hummus, pokud ale toužíte po chuti masa, připravte si falafel neboli cizrnové kuličky ve stylu karbanátků. Velmi chutné je také cizrnové kari s dýní. Ať už ale použijete jakýkoli recept, nezapomeňte cizrnu den předem namočit nebo si kupte tu v konzervě. Luštěnina konzervovaná ve slaném nálevu je výrazně měkčí a můžete ji rovnou použít k přípravě jídla. 

Z cizrny si můžete připravit tradiční falafel Pixabay.com

Sója

Stálicí vegetariánského stravování je sója, v obchodech se ale dívejte spíše po její fermentované podobě. Díky fermentaci se z ní odstraní nežádoucí látky a zejména fytoestrogeny, které napodobují skutečné pohlavní hormony estrogeny. Fytoestrogeny však mohou tyto přirozené estrogeny blokovat.

Zato u fermentovaných výrobků, mezi které patří tempeh a natto (vařená sója fermentovaná kulturou Bacillus subtilis) se můžete těšit na velké množství bílkovin, probiotik i vitamínu K2, který je důležitým prvkem pro správné využití vápníku.

Občas si můžete dopřát i nefermentované tofu, ale s jeho konzumací to nepřehánějte.

Loni se na trhu objevila veganská náhražka mletého masa Next Level Hack Lidl.cz

Výrobky z luštěnin

Oblibu veganské stravy si uvědomují i velké obchodní řetězce. Lidl nabízí vlastní produktovou značku Next Level Meat zahrnující nejen veganské medailonky, párky či burgery, ale i veganské mleté nazvané Next Level Hack, které se dokonce pyšní titulem Nejoblíbenější rostlinný produkt roku 2019. Není divu, od klasického hovězího masa byste ho na první pohled nepoznali. Přitom je vyrobené z hrachu, pšenice a sóji, a díky těmto složkám je bohaté na bílkoviny.

Mezi další značky nabízející veganské náhražky masa patří Beyond Meat nebo Linda McCartney a jejich produkty jsou již běžně k dostání v hypermarketech.

Přidat na Seznam.cz👈Přidejte si Kupi Magazín na homepage Seznamu!