Kokosová mouka: Naučte se ji používat v kuchyni místo té obyčejné

Kokosová mouka vzniká pečením a sušením kokosové dužiny Canva

Možná je to překvapivé, ale kokosová mouka se hodí nejen do sladkých nebo asijských jídel. Má pouze jemné kokosové aroma, a proto ji využijete i ve slané kuchyni. Díky vysokému obsahu vlákniny a absenci lepku vyhovuje také celiakům a vyznavačům zdravého životního stylu. Zahustíte s ní jak polévku, tak smoothie a upečete nadýchané koláče, vafle i lívance.

Přečtěte si také

Řetězce kvůli koronaviru zavádí samoobslužné pokladny i tam, kde byste je nečekali
Řetězce kvůli koronaviru zavádí samoobslužné pokladny i tam, kde byste je nečekali

Zdravotní benefity

Kokosová mouka se vyrábí pečením a sušením suché části dužiny kokosového ořechu, tzv. kokosového masa. Obsahuje velké množství zdravých nasycených mastných kyselin a živin. Kromě toho je bohatá na minerály, stopové prvky a na vlákninu. Navíc má nízký glykemický index, nezvyšuje tedy hladinu cukru v krvi a jeho vhodná i pro diabetiky nebo při hubnutí. Podle některých studií také pomáhá snižovat „špatný“ cholesterol. Můžeme ji tedy považovat za zdravější alternativu běžně používané pšeničné mouky.

Kokosová mouka se s vajíčkem smísí stejně dobře jako pšeničná Unsplash

Vaření, pečení i zahušťování

Kokosová mouka jde dobře dohromady s většinou surovin a nepřebíjí jejich chutě. Jen je náchylná k tvorbě hrudek, proto je vhodné ji před použitím důkladně promíchat. Díky vysokému obsahu vlákniny také pohltí hodně vody a některé pokrmy by mohly být vysušené. Můžete ji tedy používat v kombinaci s dalšími přísadami, jako jsou vajíčka nebo jinou rostlinnou moukou. Ideální konzistence dosáhnete například při stejném poměru kokosové a mandlové mouky. Na druhou stranu je pečivo z ní krásně jemné a nadýchané, což obzvlášť oceníte například u muffinů nebo koláčů.

Samotnou kokosovou moukou výborně zahustíte nejen polévky, ale i zdravé smoothie, které díky tomu získá příjemné kokosové aroma a ještě vyšší obsah vlákniny. Nezáleží na tom, jestli si děláte smoothie s ovocem nebo se zeleninou, kokosová mouka se hodí do obou variant.

Kokosový koláč s krémem Unsplash

Jak vyrobit kokosovou mouku

Kokosová mouka se u nás sice dá koupit, ale můžete si ji vyrobit sami ze strouhaného kokosu, který je přece jen dostupnější. Nejprve zalijeme strouhaný kokos vodou a necháme bobtnat do druhého dne. Na balení kokosu o 200 gramech budeme potřebovat asi 1,2 litru vody. Vzniklou směs rozmixujeme. Poté využijeme hodně jemné sítko nebo utěrku či gázu, abychom zachytili veškeré kokosové maso a kokosové mléko procedili ven. I to má samozřejmě další využití, ať už jen tak na pití nebo do vaření.

Kokosové maso rozprostřeme na plech, dáme do trouby a pečeme několik hodin na co nejnižší teplotu (okolo 70 stupňů podle typu trouby). Potřebujeme jej totiž spíš kvalitně vysušit než upéct. Když je polotovar dostatečně suchý a vychladlý, ještě jednou ho rozmixujeme, aby byl co nejhladší, a vložíme do nádob na uskladnění.

Přidat na Seznam.cz👈Přidejte si Kupi Magazín na homepage Seznamu!