Ocet vyléčí akné i poševní mykózy, kde všude ještě pomůže?

Ocet je nenahraditelný pomocník v každé domácnosti. Canva

Ocet patří mezi nejlevnější produkty na trhu, využijete jej však úplně všude! Přemýšlíte a marně si lámete hlavu nad tím, cože se to s ním dá všechno dělat? Určitě čtěte pozorně. Dozvíte se plno praktických informací a tipů, jak s octem naložit!

Přečtěte si také

Je bílá čokoláda skutečně čokoládou, nebo se jedná pouze o klam výrobců?

Jablečný ocet pomůže s pletí i vlasy

Trpíte na akné? Vyzkoušejte jablečný ocet! Stačí ho zředit s vodou v poměru 1 : 1 a ve směsi namočit bavlněný nebo vatový tamponek. Tím si pak jemně otírejte svou tvář. Ocet má antibakteriální účinky, zmirňuje tvorbu vrásek, odstraňuje nadbytek mazu a jeho kyselost napomáhá ke správnému pH pokožky.

Podobně to funguje s vlasy. Jsou suché, roztřepené a bez života? Smíchejte polovinu vody a polovinu jablečného octa a směsí si opláchněte vlasy. Uvidíte, jak se nádherně rozzáří. Pro ženy s jemnými a snadno se mastícími vlasy doporučujeme oplachovat jen délku vlasů, nebo ještě lépe pouze konečky.

Jablečný ocet pomáhá v boji proti akné. Canva

Poševní kvasinky

Ocet pomáhá i v boji proti poševním kvasinkám, které hlavně v létě trápí řadu žen, protože kyselé prostředí těmto viníkům infekce nevyhovuje. Pokud se vás tento problém týká, připravte si lázeň, do které přidáte půl hrnku jablečného octa, a dopřejte si půlhodinový relax.

Praní prádla

Další oblast, kde je jablečný ocet účinným pomocníkem, je praní prádla. V kombinaci s přírodním pracím prostředkem dosáhnete nejlepšího možného výsledku. Oblečení díky octu neztrácí svou barvu. Zejména u nově zakoupeného oblečení se hodí první vyprání v octu, protože se barva ustálí a nevymyje, jako tomu obvykle bývá.

Stačí při každém praní přidat jednu odměrku jablečného octa, který navíc pomůže v neutralizování pachů a zanášení pračky vodním kamenem.

Vodní kámen

Máte příliš tvrdou vodu a často se vám všude usazuje vodní kámen? Očistě se sice nevyhnete, ale ocet, jakožto spolehlivý pomocník, vám usnadní práci.

Nalijte ho do rychlovarné konvice a nechte vyvařit – bude jako nová. Nezapomeňte ji však potom vyvařit ještě jednou obyčejnou vodou. I zaneřáděné kohoutky jednoduše otřete hadříkem namočeným v octu a budou se blýskat.