Víte, jak chytře zužitkovat přezrálé avokádo?

Co s přezrálým avokádem? Louis Hansel / Unsplash.com

Máte rádi avokádo a o jeho využití toho víte dost, nebo se s ním teprve učíte pracovat? Ať tak či onak, avokádo je úžasným zdrojem různých živin, jako jsou například vitamín K, draslík, vitamíny B a C či kyselina listová, kterou ocení nejedna nastávající maminka. Pokud ovšem avokádo příliš neznáte, máte ho v kuchyni poprvé a je již viditelně přezrálé, nemusí ani přesto skončit v popelnici. Ba naopak, lze ho velmi kvalitně zužitkovat.

Přečtěte si také

Konec otevírací doby pro seniory od 26. května
Konec otevírací doby pro seniory od 26. května

Konec otevírací doby pro seniory od 26. května

Nedocenitelný zdroj živin, který chutná i přezrálý

Avokádo je, jak již bylo řečeno, neuvěřitelným zdrojem mnoha různých živin. Tuk, který je v něm obsažen, je považován za zdraví prospěšný, jelikož se jedná o mononenasycený typ, který má pozitivní dopad na náš cholesterol. Avokádo je rovněž dokonalým pomocníkem při přípravě různých druhů salátů, sendvičů a také guacamole. Jeho problémem je ovšem fakt, že ho v obchodě lze ve většině případů sehnat ve velmi tvrdém stavu. Většina zákazníků jej tedy ihned po příchodu domů umístí za okenní parapet a poté jen vyhlíží, kdy bude tak akorát. Tento okamžik je ovšem skutečně velmi krátký, tudíž je velmi náročné jej tzv. vychytat.

Jak zrání avokáda uspíšit?

Dozrávání avokáda lze však uspíšit za pomoci několika různých triků. Avokádo můžete například vložit do papírového pytlíku, do kterého dáte také jablko či banán. Ani v tomto případě ovšem není zaručené, že vystihnete ten správný moment, kdy bude zralé tak akorát.

Dokážete poznat, kdy je avokádo správně zralé? Louis Hansel / Unsplash.com

Přezrálé avokádo nevyhazujte a zužitkujte ho

Pokud vám i přes všechnu snahu avokádo přece jen přezraje, rozhodně ho nemusíte vyhazovat do koše. V plýtvání potravinami jsem přeborníci a je již načase s tímto nešvarem skoncovat. V případě avokáda není vždy nutné, aby bylo přesně zralé. Dokonce je mnohem lepší, když je přezrálé. V tomto případě stačí, když z něj vyříznete hnědou dužinu a zbytek použijete do svého receptu.

Okurkovo-avokádová polévka

Z přezrálého avokáda lze během krátké chvíle vytvořit úžasnou studenou okurkovo-avokádovou polévku, ze které se nají až čtyři osoby.

Budete potřebovat:

  • 4 lžíce limetkové šťávy
  • 2 zralá avokáda (bez pecek, oloupaná a také rozpůlená)
  • 1 papričku jalapeňo (zbavenou semínek a nasekanou na malé kousky)
  • 1⁄2 lžíce chilli koření
  • 1⁄2 šálku zakysané smetany
  • 1⁄2 lžíce soli
  • 2 lžíce červené cibule, kterou nasekáte nadrobno
  • 1 lžíci koriandru, který nasekáte najemno
  • 450 gramů okurky, kterou oloupete a nakrájíte na malé kostičky

Postup:

Ze všech surovin si dáme stranou tři lžíce koriandru a také okurky. Veškeré další ingredience rozmixujeme, a to zcela do hladka. Dále ochutíme daným kořením a posypeme právě okurkou a koriandrem. Polévku podáváme za studena.

Jednou z možností, jak zpracovat přezrálé avokádo, je připravit z něj guacamole Pixabay.com

Čokoládový pudink s avokádem

Pokud milujete sladké, rozhodně vám zachutná lahodný čokoládový pudink s přezrálým avokádem, na jehož čtyři porce budete potřebovat tyto suroviny:

  • 1⁄2 šálku kakaového prášku
  • 1⁄2 šálku třtinového cukru
  • 1–3 šálky kokosového mléka
  • 2 velká avokáda, která nakrájíte na kostky a zbavíte pecek
  • 1 špetku skořice
  • 2 lžičky vanilkového extraktu

Postup:

Všechny zmíněné ingredience rozmixujeme zcela dohladka. V lednici necháme pudink odležet minimálně 30 minut a poté ho můžeme podávat hostům.

Zralé či přezrálé? Vždy si na něm lze pochutnat!

Samozřejmě existuje ještě celá řada receptů, na kterých si můžete pochutnat. V každém případě je více než jasné, že se pro avokádo najde ve vaší domácnosti využití, nesmíte se jen obávat experimentování. Pokud si najdete recepty z přezrálého avokáda, téměř ve většině případů se bude mixovat, tudíž v žádném případě jeho přezrálost nepoznáte.

Přidat na Seznam.cz👈Přidejte si Kupi Magazín na homepage Seznamu!