Milujete kolu, ač víte, že je její součástí skutečně nadměrné množství cukru? Rády si na tomto nezdravém nápoji pochutnávají i vaše děti, kterým ji čas od času „za odměnu“ koupíte? V tom případě by vás jistě mohlo zajímat, jak si vyrobit domácí kolu, která sice není přesnou kopií té původní, jelikož její recept je velmi přísně utajen v trezoru samotného výrobce Coca-Coly až ve vzdálené Atlantě, výsledek však chuťově kolu velmi dobře připomíná.
Nejeden milovník koly se již pokoušel vyrobit si doma stejně lahodné a osvěžující pití, jakým je právě Coca-Cola. Pokud i vy máte tendenci vyzkoušet si na vlastní kůži výrobu tohoto světově populárního nápoje, budete k tomu potřebovat následující ingredience:
Postup:
Ze všeho nejdříve si na pánvi zahřejte cukr a za stálého míchání ho nechte zcela zhnědnout. Poté do hrnce s vařící vodou vlijte karamel a začněte pomalu přidávat další ingredience jako například vanilkový extrakt, kofein, limetkovou šťávu a kyselinu citronovou.
Výsledná chuť takto vyrobené domácí koly není sice naprosto stejná jako originál, ovšem velmi se mu podobá. Do koly se rovněž přidává barvivo, které však není nutné používat, tudíž barva koly nebude tak tmavá, jak jste zvyklí. Pokud byste rádi zdravější variantu tohoto nápoje, zkuste zmenšit množství přidaného cukru. Domníváme se, že za tuto kolu by se nestyděl ani americký lékárník John Pemberton, který ji v roce 1886 přivedl k životu. Místo cukru je možné použít také alternativní sladidlo, například stévii.
Kupte se slevou Coca Cola.
Pokud se chcete naučit pít také něco zdravějšího než pravou kolu a zmíněný recept vám nepřijde příliš dietní, zkuste připravit velmi populární bylinkovou kolu. Má podobnou chuť jako ta klasická, ovšem obsahuje zdravější a složením přívětivější suroviny.
Ingredience pro výrobu domácí bylinkové koly:
Postup:
500 ml vody promícháme s limetkovou, citronovou a také pomerančovou kůrou. Do této směsi přidáme skořici, muškátový oříšek, badyán, koriandrová semínka a také můžeme přimíchat pro lahodnější chuť i vůni levandulové květy. Přilijeme stéviový odvar a za stálého míchání budeme zhruba jednu minutu vařit. Poté hrnec s ingrediencemi odstavíme a postupně do něj začneme vmíchávat limetkovou, citronovou a také pomerančovou šťávu. Za stálého míchání přidáme třtinový cukr a vanilkový extrakt. Necháme zchladnout a následně přecedíme. Hotový nápoj vydrží v lednici klidně i dva týdny.
Směs, kterou jsme si vytvořili, smícháme s perlivou vodou (poměr je na vás). Domácí bylinkovou kolu podáváme například s plátkem citronu a ledem.