Zajímáte se o exotické suroviny a také o zdravou stravu, popřípadě veganské či vegetariánské pochoutky? V tom případě vám jistě neunikl ani chlebovník neboli jackfruit. Ten mnohým připomíná chuť banánu či ananasu a jiní na něj nedají dopustit ani v kuchyni, kde může skvěle nahradit dokonce i maso. Připravit se ovšem dá na tisíce způsobů.
Chlebovník (Artocarpus heterophyllus) je původem z Indie a patří do čeledi morušovníkovitých – stejně jako například moruše či známé fíky. Toto ovoce je skutečně velmi oblíbené u veganů, kteří jím nahrazují zejména maso, a to díky jeho masité chuti a také vláknům, které připomínají strukturu masa v daných pokrmech. Chlebovník se tedy řadí mezi velmi oblíbené produkty v kuchyni milovníků rostlinné stravy, kteří z něj umí uvařit například i segedínský guláš či jiné pochoutky. Rovněž z něj můžete připravit lahodný ovocný salát a jeho semena upéct podobně jako například jedlé kaštany.
Plod chlebovníku váží zhruba 16 kilogramů. Dorůstá ovšem až do váhy 80 kg. S podobnými obry se však setkáte jen stěží a když už, tak výhradně na asijských trzích. Pokud byste ovšem chtěli podobně velký plod naporcovat, stálo by vás to více sil než naporcování skutečně velkého kusu masa. Plod je totiž hodně tuhý.
Chlebovník je výborným zdrojem vlákniny. Rovněž obsahuje velmi vysoký obsah fosforu, vápníku a také draslíku. Chlebovník je velmi oblíbeným nástupcem sóji, a to zejména z toho důvodu, že jej lze konzumovat v jakékoliv formě, což u sóji není možné.
Plody chlebovníku dokážete využít skutečně na tisíc způsobů. Jsou rovněž největšími rostoucími plody na stromech a dosahují délky až neuvěřitelných 100 cm. Nezralé plody chlebovníku jsou výborné k přípravě kari, kdy se nakládají a zavařují na kyselo. Chlebovník se ovšem dá jíst sušený, syrový, pražený, kandovaný či se může přidávat například do marmelád.
Je jisté, že v našich podmínkách v praxi nebudeme chlebovník porcovat. U nás lze totiž běžně tuto surovinu zakoupit již naporcovanou. Pokud si jej však chcete naporcovat sami, budete k tomu potřebovat latexové rukavice, protože každý plod obsahuje velmi vysoké množství latexu. Pokud nechcete přípravu dělat v rukavicích, potřete si alespoň ruce rostlinným olejem. Poté je možné chlebovník jednoduše naříznout nožem a rozpůlit. Dužinu, která je světlá, lze zkonzumovat okamžitě. Pokud ji ale chcete uchovat na později (třeba pro přípravu smoothie či zmrzliny), je vhodné dužinu uložit do mrazáku.
Špagety s chlebovníkem jsou ideálním receptem, jak tuto surovinu zakomponovat do vaší kuchyně.
Budete potřebovat:
Postup:
Zeleninu si dobře nakrájejte, to samé udělejte s chlebovníkem. Na pánvi poté rozpalte řepkový olej, na němž orestujete kousky chlebovníku. Dále přidejte kousky celeru a mrkve. Do celé směsi přidejte rajčata a hroznovou šťávu s vodou. Celou směs poté nechte podusit. Omáčku nechte pod pokličkou vařit zhruba 2 hodiny. Na samotný závěr omáčku opepřete a osolte. Výslednou boloňskou omáčku podávejte se špagetami či jinými oblíbenými těstovinami.