Co byste měli vědět, než pořídíte dětem na zahradu trampolínu?

Skákání více dětí na trampolíně najednou může být zábavné, ale není zrovna bezpečné Canva

Skákání na trampolíně lze považovat nejen za zábavu, ale i za poměrně náročný sport. A také docela nebezpečný, nutno hned na začátku poznamenat. Venku už je krásně, a tak vás možná napadlo, že dětem na zahradu nějakou trampolínu pořídíte, ať jsou čerstvém vzduchu, baví se a mají pohyb. Co byste před jejím nákupem měli vědět?

Přečtěte si také

Možná jste ani netušili, co všechno můžete umývat v myčce nádobí

Nejčastější zranění dětí na trampolíně

Lékaři by o tom mohli sáhodlouze vyprávět! Právě teď totiž sezóna úrazů z trampolín začíná, a lékaři tak nejčastěji ošetřují zlomeniny, otřesy mozku a další poranění hlavy či krku, vyvrtnutí kotníku, natažené svaly, modřiny, odřeniny, a dokonce i řezné rány. Velmi častou příčinou úrazů dětí nejen na trampolíně přitom bývá nedostatečná pozornost rodičů.

Typy trampolín

  • Zahradní trampolína – je vyrobena z měkčích materiálů a citlivějších pružin, vždy používejte ochrannou síť.
  • Trampolína do bytu – je menší než ta na zahradu a většinou nemá ochrannou síť.
  • Jumping trampolína – fitness trampolíny koupíte v obchodech se sportovním vybavením. Je pro ně charakteristické madlo, které může být odnímatelné.

Akrobatické kousky na trampolíně zakázány!

Děti mají mnohdy jinak nastavený pud sebezáchovy než dospělí a vězte, že jakmile se s trampolínou spřátelí, budou zkoušet různé věci – třeba salta dopředu i dozadu. Salta obecně patří k nejčastějším příčinám úrazu na trampolíně. Dítě si tak snadno přivodí například poranění kotníku či krční páteře. Nedovolte jim proto na trampolíně předvádět jakékoli akrobatické kousky. Právě z tohoto důvodu by jakékoli skákání na trampolíně mělo být pod dohledem dospělé osoby.

Trampolína je určena pouze pro jednu osobu

Snad ještě častěji dochází ke zranění v případech, kdy je na trampolíně více dětí, právě proto je potřeba dodržovat zásadu skákání po jednom. Toto omezení děti velmi těžce nesou, ale musíte být neoblomní, při skákání ve více osobách dochází k těm nejtěžším úrazům – zlomeninám či otřesům mozku.

I z tohoto důvodu bývá na některých trampolínách vyznačené místo dopadu, které se nachází v samém středu trampolíny, a je určeno jen pro jednu osobu.

Nezapomeňte na ochrannou síť a zajištění pružin a rámu

Nikdy nenechte děti skákat na trampolíně bez ochranné sítě (zde se nevyplatí šetřit, její zpracování by mělo být opravdu kvalitní) či ochrany pružin a rámu.

Opravdu hodně zranění bývá právě při nárazu do rámu trampolíny nebo pružin. Proto by měly být vždy zakryté. Úplně ta nejhorší zranění dětí na trampolíně bývají v případech, kdy není její ochranná síť dostatečně vysoká, dítě ji přeskočí a dopadne mimo trampolínu. V těchto nešťastných případech může dojít až k ochrnutí anebo k smrti.

Tak takto určitě ne! Pobyt více dětí na trampolíně najednou zvyšuje riziko úrazu Canva

Před použitím trampolínu vždy zkontrolujte

Způsobilost trampolíny ke skákání byste měli před každým použitím zkontrolovat. Pružiny musí být v dobrém stavu, tedy napnuté, bezpečně připevněné na obou koncích a neporušené. Pokud pružina zreziví, musíte ji vyměnit. Ujistěte se také, že je plocha trampolíny suchá a že se pod trampolínou nenachází žádný předmět. V blízkosti trampolíny by neměly být ani žádné stromy či lampy.

Kde výhodně pořídit bezpečnou trampolínu?

Na co myslet při koupi? Hlavně na bezpečnost

Při koupi trampolíny tedy především myslete na bezpečnost vašich dětí. Kupovat byste měli pouze trampolíny co možná nejkvalitnějšího zpracování a také myslete na řádné zabezpečení – tedy na síť a ochranu rámu a pružin. Nejlépe si mezi uživateli vedou trampolíny značek Marimex, GoodJump či Fitness King.