5 výborných míchaných drinků na osvěžení, které připravíte doma za pár minut

Tři melounová mojita s mátou a limetou na dřevěném prkénku MateuszSiuta / Shutterstock.com

Léto je tady a s ním nastává i sezona koktejlů a míchaných nápojů. Většinu z nich zvládnete bez problému připravit i doma. Vybrali jsme pro vás pět jednoduchých receptů na výborné drinky, se kterými sklidíte úspěch u rodiny i přátel. Na své si přijdou jak milovníci klasiky, tak experimentátoři. A nezapomněli jsme ani na abstinenty.

Přečtěte si také

Jak správně upéct kuře: 10 kroků k tomu, aby bylo na povrchu křupavé a uvnitř šťavnaté

1. Recept na klasické mojito s mátou

Připravte si sklenici drceného ledu, 10 cl sodovky, 5 cl bílého rumu, 2 lžičky třtinového cukru, půlku limetky a svazek čerstvé máty, kterou seženete v každém supermarketu.

Můžete ale využít i mátu vlastnoručně vypěstovanou. Je velmi nenáročná a bude se jí dařit na zahrádce i na balkoně, stačí ji jen pravidelně zalévat.

Naprosto běžné je dnes už Virgin Mojito bez rumu, a naopak někdo má rád silnější verzi bez cukru, ale s dvojitým rumem. Fajnšmekrům doporučujeme rum prémiové kvality přímo z Havany.

Kupte kvalitní rum v akci a vyzkoušejte vlastní koktejly

2. Melounové nebo jablečné mojito

Jestli už vás klasika nebaví, vylepšete si známý kubánský koktejl vodním melounem. Vmíchejte do něj několik kostek bezpeckového melounu a kousek použijte i na ozdobu. Další oblíbenou variantou je jablečné Mojito, do kterého místo sody nalijte jablečný džus a limetku nahraďte limetkovou šťávou.

Čtyři lidé si přiťukávají koktejly s melounem, limetkou Cabeca de Marmore / Shutterstock.com

3. Drink Bellini s italským Proseccem

Nejspíš znáte osvěžující klasiku v podobě Mimosy. Tento drink z 10 cl Prosecca a stejného množství džusu se totiž hodí kdykoli a k čemukoli. Dát si ho můžete už k pozdní snídani nebo jako aperitiv před večeří. Pokud pořádáte rodinnou oslavu nebo zahradní party, zkuste hosty překvapit italským drinkem Bellini. Potřebovat budete 10 cl Prosecca, 5 cl broskvového pyré a několik kapek francouzského likéru Chambord, který tvoří vyzrálé lesní ovoce, koření, med a koňak.

„Do sklenice typu flétna nalijeme broskvové pyré a dolijeme Proseccem. Chambord kápneme až na závěr a dáváme pozor především na pěnu,“ upozorňuje zkušený barman Petr Roškota.

4. Recept na Espresso Martini

Během letních večerů zkuste vyměnit klasické espresso za stylový drink. Stále oblíbenější Espresso Martini připravíte z 5 cl vodky, 3 cl silného espressa a 1 cl kávového likéru (ideální je Kahlúa). Všechno důkladně promíchejte v šejkru s kostkami ledu a nalijte do elegantní koktejlové sklenice. Na ozdobu použijte tři kávová zrna.

Pohár s kávou a vanilkovou zmrzlinou, do kterého člověk přilévá kávu ThanRat150 / Shutterstock.com

5. Recept na Espresso Affogato

U kávy ještě zůstaneme, ale tentokrát můžeme vynechat alkohol. V posledních letech se místo klasické ledové kávy často pije Espresso Affogato. Pochází z Itálie a jeho základem jsou 3 cl espressa a 1 kopeček vanilkové zmrzliny. Podle chuti můžete tento lahodný nápoj posypat nastrouhanou čokoládou nebo zalít pár kapkami oblíbeného likéru, například Baileys.