5 výborných míchaných drinků na osvěžení, které připravíte doma za pár minut

Tři melounová mojita s mátou a limetou na dřevěném prkénku MateuszSiuta / Shutterstock.com

Léto je tady a s ním nastává i sezona koktejlů a míchaných nápojů. Většinu z nich zvládnete bez problému připravit i doma. Vybrali jsme pro vás pět jednoduchých receptů na výborné drinky, se kterými sklidíte úspěch u rodiny i přátel. Na svoje si přijdou jak milovníci klasiky, tak experimentátoři a samozřejmě jsme nezapomněli ani na abstinenty.

Přečtěte si také

Jak se zbavit komárů doma i na zahradě? Nenechte se vysávat!
Jak se zbavit komárů doma i na zahradě? Nenechte se vysávat!

Klasické mojito s domácí mátou

Připravte si sklenici drceného ledu, 10 cl sodovky, 5 cl bílého rumu, 2 lžičky třtinového cukru, půlku limetky a svazek čerstvé máty, kterou seženete v každém supermarketu. Můžete ale využít i mátu vlastnoručně vypěstovanou. Je velmi nenáročná a bude se jí dařit na zahrádce i na balkoně, stačí ji jen pravidelně zalévat.

Naprosto běžné je dnes už virgin mojito bez rumu, a naopak někdo má rád silnější verzi bez cukru, ale s dvojitým rumem. Fajnšmekrům doporučujeme rum prémiové kvality přímo z Havany.

Kupte bílý rum v akci a vyzkoušejte vlastní koktejly

Melounové nebo jablečné mojito

Jestli už vás klasika nebaví, vylepšete si známý kubánský koktejl vodním melounem. Vmíchejte do něj několik kostek bezpeckového melounu a kousek použijte i na ozdobu. Další oblíbenou variantou je jablečné mojito, do kterého místo sody nalijte jablečný džus a limetku nahraďte limetkovou šťávou.

Čtyři lidé si přiťukávají koktejly s melounem, limetkou Cabeca de Marmore / Shutterstock.com

S italským proseccem

Nejspíš znáte osvěžující klasiku v podobě mimosy. Tenhle drink z 10 cl prosecca a stejného množství džusu se totiž hodí kdykoli a k čemukoli. Dát si ho můžete už k pozdní snídani nebo jako aperitiv před večeří.
Pokud pořádáte rodinnou oslavu nebo zahradní party, zkuste hosty překvapit italským drinkem Bellini. Potřebovat budete 10 cl prosecca, 5 cl broskvového pyré a několik kapek francouzského likéru Chambord, který tvoří vyzrálé lesní ovoce, koření, med a koňak.

„Do sklenice typu flétna nalijeme broskvové pyré a dolijeme proseccem. Chambord kápneme až na závěr a dáváme pozor především na pěnu,“ upozorňuje zkušený barman Petr Roškota.

Espresso martini

Během letních večerů zkuste vyměnit klasické espresso za stylový drink. Stále oblíbenější espresso martini připravíte z 5 cl vodky, 3 cl silného espressa a 1 cl kávového likéru (ideální je Kahlúa). Všechno důkladně promíchejte v šejkru s kostkami ledu a nalijte do elegantní koktejlové sklenice. Na ozdobu použijte tři kávová zrna.

Pohár s kávou a vanilkovou zmrzlinou, do kterého člověk přilévá kávu ThanRat150 / Shutterstock.com

Ledová káva trochu jinak

U kávy ještě zůstaneme, ale tentokrát můžeme vynechat alkohol. V posledních letech se místo klasické ledové kávy často pije espresso affogato. Pochází z Itálie a jeho základem jsou 3 cl espressa a 1 kopeček vanilkové zmrzliny. Podle chuti můžete tenhle lahodný nápoj posypat nastrouhanou čokoládou nebo zalít pár kapkami oblíbeného likéru, například Bailey’s.