Celerový detox si získal svět! Vyčistí ledviny, ochrání srdce a uleví kloubům

Řapíkatý celer a celerová šťáva ve sklenici Tatyana Aksenova / Shutterstock.com

Když někdo jako Gwyneth Paltrow nebo Kim Kardashian prozradí recept na svou krásu, spustí to lavinu. A přesně takto to bylo s celerovou šťávou. Stovky lidí následovaly tyto celebrity a vyzkoušely celerovou výzvu. Ta spočívá v tom, že po dobu sedmi dní každé ráno vypijete na lačno šťávu z řapíkatého celeru. Výsledkem má být očista organismu, získání nové energie nebo léčení nemocí. Jak je to s celerovou výzvou doopravdy?

Přečtěte si také

Tipy, jak umýt a vyleštit okna beze šmouh. Které čističe jsou nejlepší?

Na co je dobrý celer?

Řapíkatý celer je plný vitamínů, minerálů a dalších látek, které jsou pro naše tělo prospěšné. Obsahuje 18 aminokyselin a vitamíny C, K a draslík. Jeho součástí jsou také prospěšné flavonidy.

Díky svému složení zvyšuje psychickou i fyzickou aktivitu, má dobrý vliv na nervový a kardiovaskulární systém, pomáhá jako dezinfekce při chronických zánětech, léčí trávicí poruchy, má močopudné účinky a snižuje vysoký krevní tlak.

Řapíkaté celery v bedýnce ArtCookStudio / Shutterstock.com

Kolik kalorií má celer?

Nať o velikosti 13 cm obsahuje jen 3 kalorie. Je tedy oblíbenou součástí různých jídelníčků na hubnutí. Když se ale celer odšťavňuje, ztrácí vlákninu, která právě způsobuje, že se dříve cítíte sytí.

Pokud chcete dostat z celeru co nejvíce vitamínů, odšťavňování je správná cesta. Dokážete tak vypít šťávu ze dvou celerů bez mrknutí oka. Pokud toužíte spíše po dietě, chroupejte celer v celku.

Tento zelený zázrak najdete i v akci!

Jak připravit celerovou šťávu?

Pokud se rozhodnete zkusit celerovou výzvu, stačí si každé ráno trochu přivstat a připravit plnou sklenici čerstvé celerové šťávy. Jak na to? Nachystejte si dva řapíkaté celery. Pro naplnění běžné sklenice o objemu 0,3 l bývá jeden celer málo, ale záleží vždy na velikosti konkrétního kusu.

  1. Očistěte ho od vrchní natě i spodní části.
  2. Pečlivě celer omyjte.
  3. Použijte odšťavňovač nebo vysokootáčkový mixér.
  4. K celeru nemusíte přidávat vodu ani jiné ingredience.

Možná budete mít obavu, jak bude takový lektvar chutnat. Ti, kdo výzvu vyzkoušeli, se shodují, že očekávání je horší než realita a že za pár dní si na chuť zvyknete. Pro doslazení můžete ze začátku přidat kousek jablka.

Žena drží řapíkatý celer v celku pije šťávu ze sklenice Creative Cat Studio / Shutterstock.com

Sto lidí, sto detoxů

Celer je sice superpotravina, avšak nezapomínejte, že nic se nemá přehánět. Každý má s celerovým detoxem své vlastní zkušenosti a ty se různí člověk od člověka.

Neexistuje žádná oficiální lékařská studie, která by prokázala léčivé účinky celeru na organismus. Mnoho lidí ale na celerovou šťávu nedá dopustit a pyšní se tím, že jim pomohla vyřešit mnoho zdravotních problémů. Ti, kdo detoxem prošli, často říkají, že mají po pití celerové šťávy více energie. Také zmiňují, že se jim zlepšila pleť, zmizely pigmentové skvrny a zlepšila se lupénka a ekzém.

Pro někoho jiného celerová šťáva znamenala zažívací obtíže, které jim znepříjemnily život. Když se tedy do celerové výzvy pustíte, pozorujte vlastní tělo a naslouchejte mu. Sami nejlépe poznáte, zda vám zelená síla celeru dělá dobře.