Nealkoholická vína jsou stále oblíbenější a skvělou alternativou pro těhotné i řidiče

Ochutnávka vín K.Decha / Shutterstock.com

Příjemné večery u sklenky vína si můžete vychutnat i bez alkoholu. V posledních letech se ve světě zvyšuje zájem o nealkoholické víno a pomalu ho objevují i Češi. A pozor, nejde o žádný mošt, ale o speciální variantu vyráběnou metodou dealkoholizace, při které víno nepřichází o své charakteristické vlastnosti. I přes vyšší nákladovost je cena dealko vína příjemná, začíná zhruba na 150 Kč a ve slevách ho koupíte až o třetinu levněji.

Co v článku najdete

Přečtěte si také

Vyzkoušejte 4 netradiční recepty s mochyní: Zeleninový salát, salsu, steakovou omáčku či čatní

Možná jste už někdy slyšeli pojem tiché víno – nazývá se tak, protože neobsahuje oxid uhličitý, a není tedy šumivé ani perlivé. Právě z toho ve vakuové komoře nealkoholické víno vzniká. Šetrný proces výroby probíhá při 28 °C a trvá jen několik minut, víno si tak zachovává chuťové vlastnosti i zdraví prospěšné látky. Navíc obsahuje méně kalorií než jeho alkoholická verze, můžete si k němu tedy dát tučnější sýr nebo něco sladkého bez výčitek.

V hypermarketech a specializovaných prodejnách po celé ČR koupíte nejen české a moravské nealko víno (např. značka Vinselekt Michlovský), dováží se k nám i z Německa (např. značka Michel Schneider) nebo ze Španělska (např. značka Natureo). Známá německá značka Carl Jung je vůbec nejstarším výrobcem dealkoholizovaného vína, s produkcí začala už v roce 1908. V době prohibice si ho hodně oblíbili v USA a dnes už je v nabídce většiny tamních restaurací.

Oproti nealko pivu je víno teprve na začátku. Na našem trhu se poprvé objevilo v roce 2003 a vinaři jsou zatím skeptičtí, ale poptávka zákazníků se za posledních 10 let zvýšila řádově.„Myslím si, že zájem je spíše okrajový. Znám několik výrobců vín tichých i šumivých se sníženým obsahem alkoholu nebo i zcela nealko, ale vzhledem k nákladovosti výroby budou nealkoholická vína spíše příjemným zpestřením pro ty, kteří si z nějakých důvodů nemůžou dopřát skleničku vína,“ říká prezident Svazu vinařů Tibor Nyitray.

Bezesporu má dealko víno budoucnost a je ideální alternativou pro těhotné a kojící ženy, řidiče, sportovce nebo lidi, kteří nemohou pít ze zdravotních důvodů. Obsahuje totiž méně alkoholu než nealko piva, kysané zelí, kefíry nebo kompoty. V závislosti na konkrétní značce je to 0,1–0,5 %.

Maximální povolená hodnota alkoholu je daná zákonem, ale raději si ji při nákupu zkontrolujte. Dbejte i na to, abyste koupili skutečné nealkoholické víno. Někteří obchodníci tak nazývají i odrůdové hroznové mošty, které samozřejmě mohou být také dobré, ale jejich doporučená cena je mnohem nižší.