Pampelišky už kvetou! Vyrobte si výborný a zdravý pampeliškový med

Pampeliškový med ve sklenici, v pozadí pampelišky istetiana / Shutterstock.com

Jaro s sebou nepřináší jen pěkné počasí a hřejivé sluneční paprsky, ale také nový život. Příroda se začíná zelenat, vše pučí a kvete, a to znamená jediné: Na mezích, loukách i zahradách začínají pomalu vykukovat žluté hlavičky pampelišek. Jsou nejen jedlé, ale i zdravé. Obsahují cenné minerály a vitamíny, které si můžete uchovat v domácím medu. S přípravou ovšem neotálejte – pampelišky kvetou jen do června.

Přečtěte si také

Chybí vám zákusky z IKEA? Tradiční švédský mandlový dort si můžete upéct i doma

Jaké má pampeliška účinky na zdraví?

Listy pampelišek jsou nejen krásné, ale také mají řadu zdravotních přínosů. Pojďme se podívat na některé z nich.

Detoxikace: Pampeliška je výborný detoxikant, pomáhá odstraňovat z těla toxiny a podporuje funkci jater. Díky močopudným účinkům podporuje také odplavování přebytečné vody z organismu.

Podpora trávení: Pampeliška stimuluje produkci trávicích šťáv a žluči, čímž posiluje trávení a vstřebávání živin. Pomáhá také při poruchách trávení, jako je nadýmání, pálení žáhy a zácpa.

Podpora imunity: Pampeliška je bohatá na vitamíny a minerály, které posilují imunitní systém a pomáhají organismu bojovat proti infekcím.

Další účinky

  • Snižuje hladinu cholesterolu a krevního cukru
  • Má protizánětlivé a antioxidační vlastnosti
  • Pomáhá při léčbě akné a ekzémů
  • Podporuje zdraví kostí a zubů
  • Zlepšuje kvalitu pleti a vlasů

Recept na domácí pampeliškový „med“

Vyrobit domácí pampeliškový med je snadné. Stačí nasbírat čerstvé květy pampelišek, nechat je přes noc macerovat, slít a poté svařit s cukrem. Dávka z 1 kilogramu cukru vystačí zhruba na 4 středně velké sklenice. Podle potřeby dávku vynásobte 2× nebo 3×, ať si uděláte zásobu na celý rok.

Co potřebujete?

  • 250 květů pampelišek (sbíraných zasucha, ideálně dopoledne)
  • 1 litr vody
  • 1 kg cukru
  • 1 bio citrón bez jadérek (nebo jiný citrus, např. pomeranč)
Krásné květy žlutých pampelišek LedyX / Shutterstock.com

Co udělat první den?

  1. V dopoledních hodinách, kdy je v pampeliškách nejvíce pylu, nasbírejte zhruba 250 květů. Pampelišky nesmí být mokré, proto je nesbírejte po dešti. Med by se mohl kazit.
  2. Doma květy propláchněte, abyste je zbavili hmyzu. Vložte do hrnce a přidejte 1 pokrájený bio citrón (v bio kvalitě neobsahuje pesticidy). Zalijte 1 litrem vody a přiveďte k varu.
  3. Při mírném varu povařte 10 minut. Nechte vychladnout, zaklopte hrnec pokličkou a nechte do druhého dne stát na chladném místě.
Pesto z medvědího česneku
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Pesto z medvědího česneku

Připravte si s námi vynikající pesto z medvědího česneku, kterým skvěle dochutíte své pokrmy. Tuto bylinku seženete na farmářských trzích, v obchodě, nebo si na ni můžete zajít do lesa. Příprava tohoto pesta je navíc tak jednoduchá a rychlá, že ji zvládne úplně každý.

Pesto z medvědího česneku

Jak postupovat druhý den?

  1. Po 24 hodinách obsah hrnce slijte přes plátýnko, a pokud v tekutině zůstávají nečistoty nebo kousky květů, zopakujte ještě jednou.
  2. Nalijte do hrnce, přidejte 1 kg cukru a za občasného míchání nechte rozpustit.
  3. Přiveďte k varu a vařte tak dlouho, dokud se z hrnce neodpaří část tekutiny. Nenechte jí ale vypařit příliš mnoho. Med po vychladnutí ztuhne.
  4. Ještě horký pampeliškový med plňte do sterilizovaných sklenic a zavařte na 80 °C 20 minut.

Tip na nákup zavařovacích pomůcek

Pokud často zavařujete, bude se vám doma hodit zavařovací hrnec. Jeho ceny začínají na 500 Kč za neautomatické hrnce a končí zhruba u 4 000 Kč za plně automatické hrnce s funkcí nastavení teploty a času a s přehledným displejem. Pokud zavařovací hrnec pořídit neplánujete, vystačíte si s obyčejným hrncem, na jehož dno dejte starou utěrku (aby se sklenice nehýbaly), teplotu sledujte teploměrem.

Zdroje: Kupi, Healthline, Tchibo