Pampelišky už kvetou! Vyrobte si výborný a zdravý pampeliškový med

Pampeliškový med ve sklenici, v pozadí pampelišky Madeleine Steinbach / Shutterstock.com

Jaro s sebou nepřináší jen pěkné počasí a hřejivé sluneční paprsky, ale také nový život. Příroda se začíná zelenat, vše pučí a kvete, a to znamená jediné: na mezích, loukách i zahradách začínají pomalu vykukovat žluté hlavičky pampelišek. Jsou nejen jedlé, ale i zdravé. Obsahují cenné minerály a vitamíny, které si můžete uchovat v domácím medu. S přípravou ovšem neotálejte – pampelišky kvetou jen do června.

Přečtěte si také

Bolí vás klouby? Zapomeňte na gumové medvídky a zařaďte na jídelníček těchto 7 potravin

Recept na domácí pampeliškový med

Vyrobit si domácí pampeliškový med je snadné. Stačí nasbírat čerstvé květy pampelišek, nechat přes noc macerovat, slít a poté svařit s cukrem. Dávka z 1 kilogramu cukru vystačí zhruba na 4 středně velké sklenice. Podle potřeby dávku vynásobte 2× nebo 3×, ať si uděláte zásobu na celý rok.

Co potřebujete:

  • 250 květů pampelišek (sbíraných zasucha, ideálně dopoledne)
  • 1 litr vody
  • 1 kg cukru
  • 1 bio citrón bez jadérek (nebo jiný citrus, např. pomeranč)
Nasbírejte si 250 květů pampelišek. Canva

Postup první den

  1. V dopoledních hodinách, kdy je v pampeliškách nejvíce pylu, si nasbírejte zhruba 250 květů. Pampelišky nesmí být mokré, proto je nesbírejte po dešti. Med by se mohl kazit.
  2. Doma květy propláchněte, abyste je zbavili hmyzu. Vložte do hrnce a přidejte 1 pokrájený bio citrón (v bio kvalitě neobsahuje pesticidy). Zalijte 1 litrem vody a přiveďte k varu.
  3. Při mírném varu povařte 10 minut. Nechte vychladnout, zaklopte hrnec pokličkou a nechte do druhého dne stát na chladném místě.

Postup druhý den

  1. Druhý den (po 24 hodinách) obsah hrnce slijte přes plátýnko, a pokud v tekutině zůstávají nečistoty nebo kousky květů, zopakujte ještě jednou.
  2. Nalijte do hrnce, přidejte 1 kg cukru a za občasného míchání nechte rozpustit.
  3. Přiveďte k varu a vařte tak dlouho, dokud se z hrnce neodpaří část tekutiny. Nenechte jí ale vypařit příliš mnoho. Med po vychladnutí ztuhne.
  4. Ještě horký pampeliškový med plňte do sterilizovaných sklenic a zavařte na 80 °C 20 minut.

Tip na nákup zavařovacích pomůcek

Pokud často zavařujete, bude se vám doma hodit zavařovací hrnec. Jeho ceny začínají na 500 Kč za neautomatické hrnce a končí zhruba u 3 000 Kč za plně automatické hrnce s funkcí nastavení teploty a času a s přehledným displejem. Pokud zavařovací hrnec pořídit neplánujete, vystačíte si s obyčejným hrncem, na jehož dno dejte starou utěrku (aby se sklenice nehýbaly) a teplotu sledujte teploměrem.