Stačí z pár ingrediencí a vynikající domácí housky s parmezánem a bylinkami si zamilujete

Upečené housky s rozmarýnem. Anna Kolásková

Už se vám omrzel chleba a rohlíky z obchodu? Upečte si domácí pečivo z kynutého těsta. Je to velmi jednoduché a zvládnete to během chvilky. Stačí z pár ingrediencí vypracovat těsto, zamotat housky, nechat je vykynout a upéct. A pokud máte větší rodinu, upečte housky rovnou z dvojité dávky. Uvidíte, že se po nich zapráší.

Přečtěte si také

Velikonoční dny: Znáte jejich význam a s nimi spojené pověry?

Kynuté housky s parmezánem a bylinkami

Recept vystačí na 8 housek, které se akorát vejdou na jeden plech. Housky kynou rychle díky pšeničné mouce, která je bohatá na lepek. Pokud byste chtěli použít celozrnnou mouku, musíte počítat s delším kynutím. Neobsahuje totiž tolik lepku.

Co potřebujete na těsto (na 8 housek):

  • 300 g hladké pšeničné mouky
  • 100 ml vlažné vody
  • 80 ml vlažného mléka
  • 35 ml rozpuštěného másla
  • 30 g jemně strouhaného parmezánu
  • 1 lžičku nasekaných bylinek (tymián, rozmarýn, bazalka, petrželka)
  • 1 lžičku soli
Bylinky do kuchyně patří

Na kvásek:

  • 20 g droždí v kostce
  • 3 lžíce vlažného mléka
  • 1 lžičku cukru krystal
  • 1 lžičku mouky
  • sezamová semínka na ozdobu (černá a bílá)
Vpravo hotový kvásek a vlevo připravené těsto. Anna Kolásková

Postup na zadělání kvásku

  1. Do hrnku nalijte 3 lžíce vlažného mléka a rozmíchejte v něm lžičku cukru a lžičku mouky.
  2. Přidejte rozdrobené droždí a hrnek zakryjte utěrkou.
  3. Umístěte ho na teplé místo (např. topení, krb) a nechte 10 minut stát, dokud nevzejde kvásek.

Tip na nákup droždí

Pokud chcete opravdu kvalitní droždí, zkuste se poptat v nejbližší pekárně, místní pekař se s vámi o svou oblíbenou značku jistě rád podělí a přidá i pár tipů ze své praxe. Některé pekárny běžně prodávají kromě pečiva také kvasnice. A pokud nemůžete sehnat čerstvé droždí, nezoufejte, kupte si alespoň to sušené, i z něho se dají housky upéct.

Kvásek se neobejde bez mléka

Postup na zadělání těsta na housky

  1. Připravte si kuchyňského robota s hnětacím hákem nebo velkou mísu.
  2. Do mísy prosejte mouku, přidejte vlažnou vodu, vlažné mléko, vlažné rozpuštěné máslo, strouhaný parmezán, nasekané bylinky a sůl. Nakonec přidejte kvásek.
  3. Začněte zpracovávat těsto ručně nebo pomocí robota. Trvá to zhruba 10 minut a mělo by vzniknout hladké těsto, které se nelepí na stěny mísy.
  4. Pokud je třeba, přidejte trošku teplé vody na zředění nebo mouky na zahuštění těsta.
  5. Vypracované těsto nechte 10 minut kynout pod utěrkou.
  6. Mezitím si rozehřejte troubu na 225 °C a připravte si plech s pečicím papírem.
Housky pleťte ze tří pramenů. Anna Kolásková

Jak zaplést housky krok za krokem

  1. Těsto rozdělte na 8 podobných kousků a každý z nich rozdělte ještě na 3 kousky. Celkem tedy budete mít 24 stejných kousků.
  2. Každý kousek rozválejte na tenké válečky a z nich upleťte housky.
  3. Konce housek dobře spojte a zahněte pod housku. Housky vyskládejte na plech, zakryjte utěrkou a nechte ještě 15 minut kynout.
  4. Potřete je vodou a posypejte sezamovými semínky.
  5. Pečte 12 minut na 225 °C. Nechte vychladnout a můžete hned jíst.