Recept na vynikající domácí housky s parmezánem a bylinkami

Upečené housky s rozmarýnem Anna Jančevová

Už se vám omrzel chleba a rohlíky z obchodu? Upečte si domácí pečivo z kynutého těsta. Je to velmi jednoduché a zvládnete to během chvilky. Stačí z pár ingrediencí vypracovat těsto, zamotat housky, nechat je vykynout a upéct. A pokud máte větší rodinu, upečte housky rovnou z dvojité dávky. Uvidíte, že se po nich zapráší. 

Přečtěte si také

H&M představilo nový věrnostní program a do konce května rozdává slevu 20 %
H&M představilo nový věrnostní program a do konce května rozdává slevu 20 %

Kynuté housky s parmezánem a bylinkami

Recept vystačí na 8 housek, které se akorát vejdou na 1 plech. Housky kynou rychle díky pšeničné mouce, která je bohatá na lepek. Pokud byste chtěli použít celozrnnou mouku, musíte počítat s delším kynutím. Neobsahuje totiž tolik lepku. 

Co potřebujete na těsto (na 8 housek):

  • 300 g hladké pšeničné mouky
  • 100 ml vlažné vody
  • 80 ml vlažného mléka
  • 35 ml rozpuštěného másla
  • 30 g jemně strouhaného parmezánu
  • 1 lžičku nasekaných bylinek (tymián, rozmarýn, bazalka, petrželka)
  • 1 lžičku soli

Na kvásek:

  • 20 g droždí v kostce
  • 3 lžíce vlažného mléka
  • 1 lžičku cukru krystal
  • 1 lžičku mouky

+ sezamová semínka na ozdobu (černá a bílá)

Vpravo hotový kvásek a vlevo připravené těsto Anna Jančevová

Postup

Zadělání kvásku:

  1. Do hrnku nalijte 3 lžíce vlažného mléka a rozmíchejte v něm lžičku cukru a lžičku mouky.
  2. Přidejte rozdrobené droždí a hrnek zakryjte utěrkou.
  3. Umístěte ho na teplé místo (např. topení, krb) a nechte 10 minut stát, dokud nevzejde kvásek. 

Zadělání těsta:

  1. Připravte si kuchyňský robot s hnětacím hákem nebo velkou mísu. 
  2. Do mísy prosejte mouku, přidejte vlažnou vodu, vlažné mléko, vlažné rozpuštěné máslo, strouhaný parmezán, nasekané bylinky a sůl. Nakonec přidejte kvásek.
  3. Začněte zpracovávat těsto ručně nebo pomocí robotu. Trvá to zhruba 10 minut a mělo by vzniknout pěkné hladké těsto, které se nelepí na stěny mísy
  4. Pokud je třeba, přidejte trošku teplé vody na zředění nebo mouky na zahuštění těsta. 
  5. Vypracované těsto nechte 10 minut kynout pod utěrkou.
  6. Mezitím si rozehřejte troubu na 225 stupňů a připravte si plech s pečicím papírem. 
Housky pleťte ze 3 pramenů Anna Jančevová

Pletení housek:

  1. Těsto rozdělte na 8 podobných kousků a každý z nich rozdělte ještě na 3 kousky. Celkem tedy budete mít 24 stejných kousků
  2. Každý kousek rozválejte na tenké válečky a z nich upleťte housky. 
  3. Konce housek dobře spojte a zahněte pod housku. Housky vyskládejte na plech, zakryjte utěrkou a nechte ještě 15 minut kynout
  4. Potřete je vodou a posypejte sezamovými semínky. 
  5. Pečte 12 minut na 225 stupňů. Nechte vychladnout a můžete hned jíst. 
Zapletené housky na plechu Anna Jančevová

Tip na nákup droždí

Pokud v posledních týdnech nemůžete sehnat droždí, zkuste se poptat v nejbližší pekárně. Některé z nich kromě prodeje pečiva nabízejí také prodej kvasnic. 

A pokud nemůžete sehnat čerstvé droždí, kupte si alespoň to sušené. I z něho se dají housky upéct. 

Přidat na Seznam.cz👈Přidejte si Kupi Magazín na homepage Seznamu!