Epsomská sůl jako poklad pro každého zahrádkáře! Uzdraví rostliny, podpoří růst a ovoci dodá sladkost

Epsomská sůl v dřevěné misce a s lžící inewsfoto / Shutterstock.com

Epsomská neboli hořká sůl je úžasným pomocníkem pro všechny, kdo chtějí pečovat o svou zahrádku bez použití chemie. Tato sůl má všestranné využití, snadno se aplikuje, poměrně rychle zvyšuje zdraví vaší zahrady a oproti speciálním přípravkům vás vyjde na mnohem méně peněz. Poradíme, jak epsomskou sůl na zahradě využít.

Přečtěte si také

Už žádné rostlinné steaky nebo karbanátky. Francie zakázala „masné“ označování bezmasých výrobků

Co obsahuje epsomská sůl a jaké má účinky?

Epsomská sůl obsahuje oproti běžné soli hořčík a síru, které jsou uchovány ve formě síranu hořečnatého. Díky těmto látkám má blahodárné účinky na lidský organismus – využívá se proto pro léčbu bolavých svalů, suché kůže, a dokonce i v boji proti řadě vnitřních onemocnění.

Své využití ovšem najde také na zahrádce. Vašim rostlinám tato péče úžasně prospěje a časem na ni nedáte dopustit.

V ruce v zahradnické rukavici je hrst epsomské soli Martina Unbehauen / Shutterstock.com

Jak využít hořkou sůl v zahradě

Hnojivo na trávník

Mít na zahradě perfektní anglický trávník není jen tak, s epsomskou solí si ale práci hodně ulehčíte. Posypte trávník rovnoměrně několika hrstmi této soli a uvidíte, že po nějaké době bude hustší, zelenější a celkově vitálnější. I listy rostlin trpících nedostatkem hořčíku mají tendenci žloutnout, stejně jako trávník. Posypte tedy půdu kolem nich epsomskou solí, abyste dosáhli krásných a zdravých listů.

Pomůže i stromům

Trápí vaše stromy kroucení listů? Je to způsobené nedostatkem hořčíku v rostlinách. Dodat jim ho můžete opět posypáním půdy epsomskou solí, nebo pro rychlejší vstřebávání smíchejte dvě polévkové lžíce epsomské soli s pěti litry vody a naneste přímo na listy.

  • Tip: V hobby marketech nebo na e-shopech koupíte také hnojivo Hořká sůl určené přímo pro rostliny. Například Baumax má kilové balení soli za 59 Kč a Hornbach či OBI 1 kg soli za 55 Kč. Hořkou sůl můžeme koupit i v tekuté verzi, kdy za 3 litry zaplatíte okolo 160 Kč.

Hořká sůl jako ochrana před škůdci

Abyste spolehlivě odradili veškeré hmyzí škůdce, rozprašte na rostliny směs epsomské soli a vody v poměru 1 : 8. Díky její ostré struktuře tak zabráníte šnekům, slimákům a podobným škůdcům, aby vám zlikvidovali úrodu.

Ovoce i zelenina porostou jedna báseň

Péče o užitkovou zahradu není jednoduchá a ne vždy vás rostliny obdarují spoustou chutných plodů. S epsomskou solí ale budete mít vystaráno. Díky hořčíku dokáže podpořit nejen velikost a množství plodů, ale i jejich chuť.

Žena postřikuje malý stromek VH-studio / Shutterstock.com

Chutná rajčata

Pro bohatou úrodu rajčat je potřeba rostliny velmi hnojit. Nepotřebujete k tomu ovšem žádné speciální přípravky, bohatě vám bude stačit hořčík, který se právě v epsomské soli hojně vyskytuje. Rajčata zalévejte vodou s rozpuštěnou solí (na jeden litr vody dvě polévkové lžíce) každé dva týdny.

Bohatší papriky

Podobně jako rajčata i papriky nesou naráz více plodů, proto k větší produkci potřebují hnojení hořčíkem každé dva týdny. Opět postačí rostlinu zalévat vodou s epsomskou solí.

Sladší plody ovoce

Sůl skvěle prospěje i ovocným stromům, ořechům či vinné révě – i na ty přímo aplikujte dvě polévkové lžíce epsomské soli smíchané s pěti litry vody. Zvýšíte tím energii rostlinných buněk, díky čemuž budou rostliny produkovat více cukru, což vám zajistí více sladkých a šťavnatých plodů.

Růže obsypané nádhernými květy

Rozhodli jste se pěstovat růže, ale stále neprodukují tolik květů, kolik byste si přáli? Sáhněte i v tomto případě po epsomské soli. Nejenže podporuje růže v bohatším kvetení, hořčík také pomáhá při růstu nových poupat ze základny rostliny.

Záhon s růžovými růžemi Gary Matuschka / Shutterstock.com

Jaké má epsomská sůl výhody?

Výhodou epsomské soli je, že nepoškozuje půdu ani ve velkém množství – nemusíte s ní tedy nijak šetřit. Má opravdu všestranné využití, tudíž nemusíte kupovat žádná speciální hnojiva na každou rostlinu zvlášť. Oproti běžným hnojivům je také levnější, díky čemuž ušetříte spoustu peněz.

Zdroje: Healthline, Dům a zahrada, Sazenička