Paradox jménem E300 kyselina askorbová: Škodlivé „éčko“, nebo zdraví prospěšný vitamín C?

Kyselina askorbová E300 je zatraceně kyselá PIxabay

Ne každé „éčko“ v potravinách je špatné. Zářným příkladem tohoto tvrzení je přísada E300, tedy kyselina askorbová nebo jednoduše vitamín C, chcete-li. V jakých výrobcích se s vitamínem C běžně setkáváme, jakou v nich plní funkci a proč bychom se ho neměli bát?

Přečtěte si také

Český med čeká zdražení. Na kolik jeho cena poroste a jak v obchodech poznat ten opravdu kvalitní
Český med čeká zdražení. Na kolik jeho cena poroste a jak v obchodech poznat ten opravdu kvalitní

Jak E300 kyselina askorbová vypadá?

Není žlutá, jak by se mohlo na první pohled zdát podle doplňků stravy, které nesou označení vitamín C. Je to sněhově bílý prášek, dobře rozpustný ve vodě a zatraceně kyselý. V takové podobě byste jej měli uchovávat ve tmě (např. v kuchyňském šuplíku), na chladnějším místě a zamezit přístupu vzduchu, jinak ztmavne a zkazí se.

Bez vitamínu C to nejde, jinak hrozí kurděje

Běžně se tento vitamín nachází jak v ovoci (odtud se také E300 získává), tak v zelenině. Pro lidské tělo to je nezbytný vitamín, ostatně možná sami zvyšujete příjem vitamínu C, když cítíte, že na vás něco „leze“, aby se dokázal organismus snáze poprat s nemocí.

Vitamín C mimo jiné přispívá ke správné funkci chrupavek, kostí, cév, kůže i zubů. Umožňuje také vstřebávání železa z tenkého střeva či rozkládání aminokyselin. Coby antioxidant pak napomáhá neutralizovat volné radikály.

Jeho nedostatek může způsobit velice závažné onemocnění, které se jmenuje kurděje. V našich končinách je však tato nemoc už velmi vzácná a jde spíše o problém velice chudých oblastí zemí třetího světa.

Takto vypadá vitamín C Jana Albrechtová

Vitamín C neboli E300 kyselina askorbová v potravinách

Kromě toho, že má příjem vitamínu C prokazatelně pozitivní účinek na naše zdraví, využívá se hojně také v potravinářství jako antioxidant anebo regulátor kyselosti.

Vitamín C se uměle přidává do velkého množství potravin

S kyselinou askorbovou jako s antioxidantem se setkáte v řadě potravin – například v džusech, pivu, masných či pekárenských produktech. I díky přičinění vitamínu C coby antioxidantu v masných produktech si výrobky zachovají svou typickou barvu (zabrání totiž nežádoucímu zašednutí), stejně tak působí i v ovocných šťávách, kde zabraňuje nežádoucímu hnědnutí.

V pekárenských výrobcích se využívá zase jako zlepšující činidlo. Jak v pekárenském, tak v masném průmyslu napomáhá snižovat oxidaci tuků, čímž zabraňuje kažení a vzniku rakovinotvorných látek.

Vitamín C se prodává i jako doplněk stravy Canva

E300 je naprosto neškodné aditivum

Kyselina askorbová je naprosto neškodné potravinářské aditivum, které se přidává i do potravin určených pro malé děti. O jeho neškodnosti také svědčí známka 0 (tedy bezpečné) na portálu Fér potravina.

Paradoxní je, že mnohdy zákazník kouká na složení výrobku (což je samozřejmě správné) a když vidí E300, téměř se vyděsí, zatímco si za rohem do košíku s radostí a dobrým pocitem dá produkt, na jehož obale je napsáno „s vitamínem C“, což není pochopitelně nic jiného než E300, tedy jedno a totéž. 

Kde se dá vitamín C v prášku koupit?

Vitamín C (resp. E300) v podobě prášku se dá běžně koupit velice snadno, a to například v obchodech se zdravou stravou třeba v kilovém balení anebo i v Penny v balení o 250 gramech. Na co se však musíte připravit, je neskutečně kyselá chuť, která je snad ještě výraznější, než kdybyste se zakousli do čerstvého citrónu, i právě proto mnozí upřednostňují vitamín C v praktičtějších tabletách z lékárny.

Přidat na Seznam.cz👈Přidejte si Kupi Magazín na homepage Seznamu!