Jaké léčivé účinky má kmín? Připravte si z něj čaj nebo pálenku

Z kmínu se dá připravit i pálenka. Canva

Bez kmínu bychom v české kuchyni asi nemohli fungovat. I takové obyčejné jídlo jako vařené brambory díky trošce tohoto koření získá skvělou chuť. Věděli jste ale, že kmín patří k léčivým bylinám, které lidstvo používá již od doby kamenné? Pojďme se podívat, co vedlo naše předky k jeho užívání nejen pro dochucování, ale i pro medicínské účely a jak nejlépe jeho vlastností využít pro zlepšení vlastního zdraví.

Přečtěte si také

Nákupy na Shein nebo TEMU. Kvalita sortimentu a možnosti dopravy vás možná překvapí

Co kmín obsahuje?

Semena byliny kmínu kořenného (Carvum carvi) se hrdě řadí mezi tzv. superpotraviny díky vysokému obsahu důležitých látek. Chuť a vůně kmínu je tvořena především obsahem silic, kromě toho v něm ale najdeme také:

  • Vitamíny A, B, C, D a K
  • Omega 3 a 6 mastné kyseliny
  • Minerály jako měď, hořčík, fosfor, mangan, železo, vápník, selen či sodík
  • Cholin
  • Velké množství bílkovin a sacharidů
  • Vlákninu

Mnohé z vitamínů a minerálů v kmínu fungují jako antioxidanty a pomáhají bojovat s nebezpečnými volnými radikály v našem těle. Dostatek omega 3 a 6 mastných kyselin je pak důležitý pro správné fungování naší nervové soustavy a snižování krevního tlaku. Zkrátka kmín je zdravá a chutná nálož živin.

Vliv kmínu na náš organismus

Kmín je již od pradávna používán při nejrůznějších zdravotních problémech a pro podporu přirozených procesů těla. Vyzkoušejte jej, pokud vás trápí některá z následujících potíží.

Nadýmání

Nadýmání může být reakcí na snědenou potravu nebo projevem dalších obtíží, mezi které patří například zácpa nebo tzv. syndrom dráždivého tračníku. Extrakt z kmínu se v lékařských studiích ukázal jako účinný prostředek pro uklidnění tenkého střeva nadmutého přebytkem plynů.

Problémy s trávením

Kmín stimuluje náš trávicí systém a vede k vyšší produkci trávicích enzymů. Kromě toho dokáže neutralizovat překyselené prostředí v žaludku. Při zažívacích potížích doporučujeme kmínový čaj, extrakt nebo rozdrcená pražená semena.

Kojení

Látky v kmínu dokážou stimulovat produkci mléčných žláz a všechny obsažené prospěšné živiny prospívají také miminku či plodu. Konzumace kmínu je proto doporučená nastávajícím i kojícím maminkám.

Nespavost

Nedostatek spánku je nebezpečný, protože snižuje obranyschopnost organismu a zhoršuje schopnost těla se vypořádat se stresem. Spánkový rytmus je z části ovládaný hormonem s názvem melatonin, který je obsažen i v kmínu. Vyšší přísun melatoninu může výrazně přispět k vyšší kvalitě spánku.

Oslabení kostí

Silné a zdravé kosti vyžadují pravidelný přísun vápníku, draslíku, hořčíku a vitamínu A i B12. Konzumace kmínu, který vše výše uvedené obsahuje, podporuje hustotu a sílu kostí. Kmín je také někdy doporučován jako vhodný doplněk stravy při osteoporóze.

Využití kmínu u vás doma může mít mnoho podob. Canva

Nejchutnější a nejzdravější kmínové recepty

Nemáte v plánu si sypat semínka kmínu jen tak do pusy? Vyzkoušejte jeden z našich jednoduchých a rychlých receptů!

Kmínový čaj

Budete potřebovat:

  • 1 polévkovou lžíci kmínu
  • 400 ml vody

Postup:

Přiveďte vodu k varu a přidejte lžíci kmínu. Odstavte a nechte 15 minut louhovat, pak vše sceďte a v klidu popíjejte.

Kmínová polévka

Budete potřebovat:

  • 1 polévkovou lžíci kmínu
  • 1 větší cibuli
  • 5 brambor
  • vývar
  • stroužek česneku
  • lžičku majoránky
  • trochu másla, sádla nebo oleje na smažení
  • sůl, pepř
  • jíšku na zahuštění

Postup

Osmažte cibuli a po zpěnění přidejte lžíci kmínu. Poté přidejte oloupané brambory nakrájené na kostičky a zalijte vývarem (ideálně hovězím). Vařte do změknutí brambor, přidejte majoránku a dochuťte solí a pepřem. Zahustěte jíškou. Polévku můžete nakonec rozmixovat tyčovým mixérem.

Alkohol z kmínu: Kmínka

Budete potřebovat:

  • 2 polévkové lžíce drceného kmínu
  • 0,5 l lihu
  • 0,5 kg cukru
  • 1 l vody
  • pár kapek vanilkového extraktu

Postup

Smíchejte kmín s cukrem a přidejte do 1 l vody, poté přilijte pár kapek vanilkového extraktu. Vařte 1 hodinu, následně vodu sceďte a přidejte (dokud je ještě horká) líh, popř. vodku. Dobře promíchejte, nalijte do láhve a uložte do lednice.