Dnes je Zelený čtvrtek: Připravte si podle tradice něco zeleného

Zelená polévka s medvědím česnekem Catler

Co uvařit na Zelený čtvrtek? Tradice praví, že se má jíst něco zeleného, abychom zůstali po celý rok zdraví. Už naše prababičky vařily v tento velikonoční den polévky z jarních bylin, které byly kolem chalupy. Chybí vám inspirace na dnešní zelené menu? Vyzkoušejte naši polévku nebo roládu s kopřivami a medvědím česnekem.

Přečtěte si také

V obchodech se omylem prodávaly jedovaté houby v plechovce. Nemáte tento výrobek doma?
V obchodech se omylem prodávaly jedovaté houby v plechovce. Nemáte tento výrobek doma?

Dnes je Zelený čtvrtek a v souvislosti s ním se dodržovaly především tyto lidové tradice:

  • Časně ráno hospodyně ještě před východem slunce zametly dům, smetí odnesly na křižovatku, aby se v domě nedržely blechy.  
  • Zabránit nemocem mělo ranní omytí rosou.
  • Sníst před východem slunce pečivo namazané medem znamenalo být po celý rok chráněný před hady a žihadly vos.
  • Na Zelený čtvrtek se neměl nikdo s nikým hádat a od nikoho si nic půjčovat. Zaručeně se mu pak vyhýbaly hádky a neměl nouzi o peníze.
  • V tento den se měl sít hrách a len, aby přišla dobrá úroda.

Hospodyně také připravovaly zelené jídlo. Vařily se polévky z jarních bylin – kopřiv, pampelišek, petržele, špenátu, kapusty nebo zelí. Pokrmy ze zelených bylin a zeleniny měly zaručit zdraví po celý následující rok.

Jarní polévka z medvědího česneku s kozím sýrem

Jarní polévka s jemnou česnekovou chutí plná vitamínů. Svazky medvědího česneku se dají sehnat v obchodě nebo v blízkém lužním lese – pořád roste!

Potřebujeme:

  • 2 brambory
  • 1 svazek medvědího česneku
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 80 g měkkého kozího sýru (použitý francouzský měkký sýr z kozího mléka)
  • 150 ml smetany
  • sůl
  • pepř
Medvědí česnek roste v lužních lesích, ale seženete jej i v obchodě Canva

Postup:

Připravíme si vývar, do kterého zhruba 10 minut před koncem přihodíme brambory nakrájené na kostičky a necháme dovařit. Přidáme nakrájený medvědí česnek a krátce provaříme. Teď přichází na řadu tyčový mixér, kterým polévku do hladka rozmixujeme a zapracujeme do ní i měkký sýr a smetanu. Vše ještě krátce povaříme a máme výbornou a rychlou jarní polévku. Podáváme s kouskem opečeného chleba a dozdobíme nasekanými listy medvědího česneku.

Tip: Pokud máte doma polévkovar nebo multifunkční hrnec, ušetříte spoustu času, energie i nádobí.

Postup v indukčním multifunkčním hrnci Catler MC 8010: Nejdříve si připravíme kousky opraženého chleba nebo housky – na programu FRY lehce osmahneme s kouskem olivového oleje a dáme stranou. Brambory nakrájíme na kostičky a uvaříme ve vývaru na programu dušení (STEW) 10 minut. Přidáme nakrájený medvědí česnek a krátce povaříme (program FRY cca 5 minut). Polévku rozmixujeme. Stejně tak rozmícháme měkký sýr se smetanou, které přidáme do polévky a ještě krátce povaříme. Nejen že oběd připravíte v jednom hrnci, ale díky indukci bude příprava o dost rychlejší.

Krůtí roláda se špenátem a kopřivou Catler

Krůtí roláda se špenátem a kopřivou

Rolády bývají oblíbeným pokrmem nejen pro sváteční chvíle. Tradičně ji můžete naplnit špenátem, ale pro velikonoční variantu namíchejte špenát s kopřivou, posypejte řeřichou a máte vitamínovou nálož.

Ingredience:

  • 2 ks krůtích prsou v celku
  • 2 vaničky špenátu (nebo promíchaného s mladou kopřivou)
  • 10 plátků anglické slaniny
  • 3 stroužky česneku
  • sůl, pepř
  • 2 lžíce oleje
  • řeřicha

Postup:

Krůtí prsa nařízneme tak, aby se nechala zkroutit do rolády. Mezitím si připravíme špenátovo-kopřivovou náplň. Na pánvi si rozehřejeme olej, přidáme nadrobno nasekaný česnek a krátce osmahneme. Přidáme omyté a pokrájené zelené listy a krátce orestujeme. Mezitím poklademe plátky anglické slaniny na naříznuté maso. Vychladlou zelenou směs poklademe na anglickou slaninu a zabalíme do rolády. Aby nám krásně držela, převážeme ji nití. Rolády před tepelnou úpravou opepříme. Na pánvi zprudka osmahneme rolády ze všech stran. Poté je přemístíme do pekáče i s výpekem, nalijeme asi 150 ml vody a necháme péct zhruba 20 minut. Se solí to díky slanině není nutné přehánět. Posypeme řeřichou a podáváme s bramborem. 

Přidat na Seznam.cz👈Přidejte si Kupi Magazín na homepage Seznamu!