V noci vás budí křeče nohou, přes den vás rozčiluje cukající oko a hned po probuzení se cítíte vyčerpaní a bez energie. Poznáváte se v tom? Pak vás pravděpodobně trápí nedostatek hořčíku. Zjistěte, jak se jeho deficit v těle projevuje a jak jej nejlépe doplnit.
Hořčík je naší nepostradatelnou součástí. Někdy bývá právem označován jako „prvek života“. Jeho nedostatek se v našem těle může projevovat mnoha nepříjemnými i závažnými způsoby.
Únava a ztráta energie – hořčík v našem těle pomáhá cukrům vstřebávat se do buněk, čímž získáváme potřebnou energii. Výrazně také buňkám pomáhá v jejich okysličování. Pokud ho nemáme dostatek, nemohou správně fungovat ani tyto procesy.
Křeče v nohách – pronikavými a bolestivými křečemi naše dělo doslova volá po doplnění hořčíku, ať už během noci, při protažení nebo sportu. Častým příznakem je také tzv. syndrom neklidných nohou.
Píchání v boku při běhání – sotva se rozběhnete, začne vás píchat v boku? Na vině je opět chybějící hořčík, který nemůže dostatečně podporovat okysličování buněk ve spodní části trupu.
Nervozita, podráždění – hořčíkový deficit se podepisuje i na našem psychickém zdraví. Hořčík potřebujeme pro normální činnost nervové soustavy, dokáže nás uvolnit. Pokud jsme ve stresu, naše dělo dokonce hořčík spotřebovává několikanásobně rychleji, než když jsme v klidu. O to víc jej v takových chvílích potřebujeme doplnit.
Mezi další příznaky chybějícího hořčíku patří: vysoký či naopak nízký krevní tlak, bolesti hlavy a migrény, bolesti zad, problémy spojené s trávením, poruchy spánku, zhoršená paměť, brnění končetin i srdeční arytmie.
Doporučená denní dávka hořčíku, kterou by měl dospělý člověk přijmout, se pohybuje kolem 350 mg. Pro představu, 100 g banánů obsahuje 27 mg hořčíku, u kakaového prášku (bez přidaného cukru) je to 207 mg a u špenátu 80 mg. Nejvíce hořčíku potom obsahují ořechy – ve 100 g mandlí najdete 275 mg hořčíku a ve stejném množství para ořechů se ho ukrývá až 377 mg.
Podívejte se na přehled potravin s nejvyšším obsahem hořčíku:
Důvodem chybějícího hořčíku v těle nemusí být pouze jeho nedostatečný příjem. Mnohé potraviny přichází v současné době o významný obsah hořčíku kvůli nekvalitním zemědělským půdám nebo kvůli nešetrnému průmyslovému zpracování. Často je na vině nesprávná životospráva a nadměrná konzumace potravin, které obsahují látky zamezující vstřebávání hořčíku do organismu. Mezi takové potraviny patří například bílé pečivo, tučná a sladká jídla, uzeniny nebo alkohol.
Naopak některé látky a vitamíny vstřebávání hořčíku účinně podporují. Významný je v tomto ohledu především draslík, zinek nebo vitamín B (B1, B2 a B6).
Tip: Pokud se rozhodnete dodávat svému tělu hořčík v podobě doplňků stravy, všimněte si, že tyto přípravky často obsahují právě spojení hořčíku a vitamínu B6. Tuto účinnou kombinaci látek najdete například v tabletách, které můžete s věrnostní kartičkou zakoupit za zvýhodněnou cenu v lékárnách.